Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Έκοιμήθη ο θεολόγος Νικόλαος ΣωτηρόπουλοςΌ θεολόγος καί σπουδαίος ερμηνευτής των Γραφών Νικόλαος Σωτηρό­πουλος έκοιμήθη έν Κυρίω τίς πρωινές ώρες της 28ης Αύγουστου.
Θεωρείται πρυτανις τών θεολόγων. Καί είναι. Ούδείς άλλος άγάπησε τόν Θεό Λόγο καί τό θείο λόγο του Θεού λόγου, όσο ό μεταστάς. Εξέδωσε τέσσερις όγκώδεις τόμου μέ «Ερμηνεία δυσκόλων χωρίων της Γραφής». Μετέφρασε ολόκληρη την Καινή Διαθήκη. Ύπομνημάτισε τό κατά Ματθαίον, τό κατά Ίωάννην καί τίς Πράξεις τών 'Αποστόλων.

Κήρυξε μέ ίερό ζήλο καί άγιο πάθος τήν 'Αλήθεια της Εκκλησίας.
"Αν ό Πρόδρομος καί Βαπτιστής Ιωάννης κάλυψε τή Μεσιακή άνάγκη τών άνθρώπων της εποχης του καί έδειξε τόν Ίησού λέγοντας, «"Ιδε ό 'Αμνός του Θεού, ό αίρων τήν άμαρτίαν του κόσμου», ό έργάτης του Εύαγγελίου, ό μακαριστός πλέον Νικόλαος Σωτηρόπουλος έδωσε τή μαρτυρία του γιά τήν άνάγκη του συγ­χρόνου κόσμου.
O σύγχρονος κοσμος μιά κυρίως έχει άνάγκη, νά πληροφορηθη τι είναι ο 'Ιησούς Χριστός. Καί ό Νικόλαος Σωτηρόπουλος μέ άκαταμάχητα έπιχειρήματα έδειξε καί άπέδειξε:
—Ίδε ο Ίησσΰς ο Γιαχβέ!
Τό βιβλίο του «'Ιησούς Γιαχβέ» άποτελεί συλλογή πλυθους Γραφικών χωρίων, που φανερώνουν τή Θεότητα του Χριστού.
Ύπηρξε πνευματικό άνάστημα του Μητρ. Φλωρίνης Αύγουστίνου (Καντιώτου) καί ιδρυτικό μέλος της 'Αδελφότητας «Σταυρός». Χρημάτισε δέ καί συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της «Πειραϊκης 'Εκκλησίας».
Ή έξόδιος άκολουθία ώρίσθηκε γιά τίς 5 μ.μ. της 29ης Αύγουστου στήν ί. Μονή Μυρτιάς, στό Θέρμο -'Αγρινίου.

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ο Κύριος ας τον συγχωρήσει κι ας τον
καλέσει κοντά του.
Νομίζω ότι ήταν άξιο τέκνο του
Κυρίου μας.
28 Αυγούστου 2014 - 8:48 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου 2010, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Σήμερα, 28 Αυγούστου 2014, τέσσερα χρόνια μετά, εκοιμήθη και ο Πρύτανης των Ελλήνων Θεολόγων, ο μέγας Ομολογητής της Πίστεως, το πιστότερο και γνησιότερο πνευματικοπαίδι του π. Αυγουστίνου, ο αγωνιστής Νικόλαος Σωτηρόπουλος. Για να καταδειχθεί σε μερικούς και μερικές πόσο στενά συνυφασμένη ήταν η μοίρα και πόσο παράλληλος ο βίος των δύο ανδρών.
28 Αυγούστου 2014 - 8:57 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Επιπροσθέτως αξίζει να υπομνησθεί ότι την αυτή ημερομηνία (27 Αυγούστου), προ τεσσάρων ετών, εκοιμήθη εν Κυρίω και ο πνευματικός πατέρας του αειμνήστου Νικολάου Σωτηρόπουλου και εμπνεύσας στον αοίδιμο το ιδεώδες της ιεραποστολής, μακαριστός Φλωρίνης Αυγουστίνος, ο και ιδρυτής της εκλεκτής ιεραποστολικής αδελφότητος ΣΤΑΥΡΟΣ που τόσα προσέφερε και προσφέρει στον αμπελώνα του Κυρίου. Λ.Ν.
28 Αυγούστου 2014 - 9:01 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ιωάννης Ν. Μαρκάς είπε...
Προσέξατε κάτι;
Ο κυρός Σωτηρόπουλος εκοιμήθη την ίδια μέρα (28/08), όπως ακριβώς πρίν απο 4 έτη όταν και εκοιμήθη ο πνευματικός του πατέρας, ο Άγιος Φλωρίνης Αυγουστίνος.
Ο Νίκος Σωτηρόπουλος υπήρξε αναμφισβήτητα ο καλύτερος μαθητής και συνεχιστής του θεολογικού έργου του παππού.
Και ο Πανάγαθος Θεός τον πήρε στον Ουρανό την ίδια μέρα με τον Άγιο Γέροντα του!
Σημειολογικά δέ να αναφέρουμε πως στις 28 Αυγούστου του 430 εκοιμήθη ο Ιερός Αυγουστίνος και πως στις 28 Αυγούστου, με το παλαιό, εορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου!

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΙΚΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΕ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
28 Αυγούστου 2014 - 9:17 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Πόση λάσπη έφαγε αυτός ο άνθρωπος! Μέχρι και "παράσιτο" τον αποκάλεσε κάποιος τελευταία! Ποιον, το Σωτηρόπουλο!
28 Αυγούστου 2014 - 9:33 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Στου παλληκαριου τον ταφο ,δοξολογια Θεου.
Στου ομολογητη τον ταφο αγγελοι παρστσνται μεθ ολης της Ορθοδοξιας.
28 Αυγούστου 2014 - 9:35 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Η λάσπη που εκτόξευσε αυτός ο κύριος επιστρέφει πάνω του!
28 Αυγούστου 2014 - 9:50 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Η στρατευομένη εκκλησία χάνει ένα άξιο τέκνο της καί η θριαμβεύουσα τό κερδίζει! θλιβόμεθα για τό πρώτο καί μας παρηγορεί τό δεύτερο! Αιωνία σου η μνήμη σεβαστέ μας Νικόλαε Σωτηρόπουλε πρέσβευε για την χειμαζόμενη εκκλησία καί πατρίδα που αγάπησες ! Είθε ο Θεός νά αφήνει στόν αμπελώνα του αντικαταστάτες αυτών που φεύγουν
΄΄Ωραίος κάλλει΄΄
28 Αυγούστου 2014 - 10:19 π.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αιωνια η μνημη του εξαιρετου αυτου ανθρωπου και θεολογου,με το εξαιρετικο χριστιανικο ηθος μας εδινε παραδειγμα.ΠΟΛΥ ΛΥΠΗ ΕΦΕΡΕ Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΛΑΟ.ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟΣ.Αγωνιστηκε με σθενος μεχρι τελευταιας εναντιον του Οικουμενισμου.Ο θεος να τον αναπαυσει.Ποσους θανατους εχουμε δει εδω και καιρο ανθρωπων του Θεου απο αυτο το ιστιολογιο.Ο θανατος σκαει διπλα μας ...ειναι αναγκη να ελθουμε σε μετανοια ολοι.-
28 Αυγούστου 2014 - 10:20 π.μ.
Blogger Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ είπε...
ΕΙΘΕ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ [ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ!]....
ΕΣΒΗΣΕ, ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΜΙΑ ΙΕΡΟΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΗ ΓΡΑΦΙΔΑ.
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ
ΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.
28 Αυγούστου 2014 - 3:16 μ.μ.
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αυτο που λεγεις λασπη ειναι ατοφια η θεολιγια των θεοφορων Πατερων της Ορθοδοξιας.

Οτι ευθαρως ομολιγησεν ο ευλογημενος αυτος ανθρωπος ενωπιον των αποστατων ειναι η πιστις των Πατερων. Ισως ως ανθρωπος να εσφαλε σε κατι.Ισως. Αλλα οταν κατακεραυνωσε την πλανη ,και αφωρισθηκε προς προασπησι της αποστασιας,Χριστον ομολογουσε και την αγιαν πιστιν του

28 Αυγούστου 2014 - 4:17 μ.μ.2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
Ανώνυμος είπε...
Αιωνία η μνήμη του! Είθε να πρεσβεύει από εκεί ψηλά για εμάς, όπως εργάσθηκε σ' αυτόν
τον κόσμο για τη σωτηρία μας και τη δόξα του Κυρίου ημών.
ΕΤΕΡΟΝ ΣΧΟΛΙΟΝ 

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ!

 ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου


Με συναισθήματα βαθείας θλίψης πληροφορήθηκα ότι κοιμήθηκε εν Κυρίω ο δούλος του Θεού Νικόλαος Σωτηρόπουλος.

Η αδικία και η μικρότητα επέτρεψαν να κοιμηθεί ενώ ο αφορισμός του από τη Μείζονα Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως ουδέποτε ήρθη επισήμως, αν και πολλοί Μητροπολίτες στην Ελλάδα και αλλού του επέτρεπαν να κοινωνά και τον προσκαλούσαν να κάνει ομιλίες. Η κηδεία του άλλωστε θα τελεστεί σε ορθόδοξο μοναστήρι από τον Σεβ. Ακαρνανίας Κοσμά και με τη συμμετοχή άλλων Μητροπολιτών (Πειραιώς, Γόρτυνος κτλ.). Αρα ο αφορισμός του έχει αναιρεθεί στην πράξη.

Αυτός είναι κόσμος της φθοράς και του θανάτου που ζούμε.

Οπως όλα δείχνουν ο λυκοποιμένας της Αυστραλίας και συνθηκολόγος της προδοτικής για την Ορθοδοξία συμφωνίας του Μπαλαμάντ Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός (Χαρκιανάκις) θα πεθάνει αρχιερέας -και πιθανότατα εν ενεργεία Αρχιερέας-, ενώ ο δούλος του Θεού Νικόλαος Σωτηρόπουλος κοιμήθηκε αφορισμένος.

Για την ψυχή του ακάματου εργάτη του Ευαγγελίου που "εδούλευσεν το Ευαγγέλιον" ανιδιοτελώς για δεκαετίες ως ιεροκήρυκας, ως αντιαιρετικός και δη ως αντιοικουμενιστής θεολόγος και ως συντάκτης περισπούδαστων θεολογικών βιβλίων και άρθρων, ευχόμαστε διακαώς προς τον Κύριο:

“Εν σκηναῖς δικαίων τάξαι, 
ἐν κόλποις Ἀβραάμ ἀναπαύσαι, 
καὶ μετὰ Αγίων και δικαίων συναριθμήσαι, 
ἡμᾶς δὲ ἐλεήσαι ὡς ἀγαθός καὶ φιλάνθρωπος.”

Ευτύχησα να γνωρίσω τον μ. Νικόλαο Σωτηρόπουλο πριν πολλές δεκαετίες στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβή -το 1976 αν θυμούμαι καλά-, όταν ως υπεύθυνος του ΧΙΝ “Ο Παντοκράτωρ” είχα μεταβεί στη Μονή για προσκύνημα με ομάδα νέων του Ιδρύματος. Ηταν τόσον ευγενής και πρόθυμος να επαινέσει ότι καλόν νόμιζε ότι έβλεπε. Μνησθείη Κύριος ο Θεός των αγώνων, της ευγενείας και της αγάπης του προς την Εκκλησία του Χριστού.

Οι ομιλίες του πολλές φορές ήταν διατυπωμένες σε πολύ οξύ τόνο, αλλά η συναστροφή μαζί του σε έπειθε ότι ήταν άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων. Ως άνθρωπος και ως θεολόγος έπεσε σε σφάλματα, αλλά όσο κακοπροαίρετος και εμπαθής και αν είσαι, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι σίγουρα δεν του άξιζε να πεθάνει αφορισμένος προπαντός αφού λυκοποιμένες σαν τον Αυστραλίας Στυλιανό και τον Μεσσηνίας κ. Σαββάτο δεν έχουν καν καθαιρεθεί για το πλήθος των ανομιών και των κακοδοξιών τους.

“Προσδοκούμεν ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος” όταν θα έλθει ο Κύριος για να κρίνει “ζώντας και νεκρούς ου της Βασιλείας Του ουκ έσται τέλος”. Τότε θα γίνει ο οριστικός αφορισμός των αδίκων από των δικαίων.

Αγαθή και ανιδιοτελής ψυχή ο μεταστάς, δόκιμος θεολόγος, παραγογικότατος συγγραφέας και ακαταπόνητος εργάτης του Ευαγγελίου.