Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο MAXHTΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

                                      Η ψυχή αυτού 

 
εν αγαθοίς αυλισθήσεται

 

Εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα Πέμπτη 28/8/2014, ο ασυμβίβαστος ομολογητής της πίστεως, ο αγωνιστικότατος φωτισμένος θεολόγος, ο χαρισματικός αχρήματος φιλόλογος, ο ταπεινός ιεροκήρυξ του θείου λόγου, ο μεγαλύτερος αντιαιρετικός & αγιογραφικός σύγχρονος θεολόγος της Ορθοδοξίας μας,  ο κοσμαγάπητος Ναυπάκτιος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.Γεννήθηκε στο Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας στις 15 Απριλίου 1934. Γιος υπερπολύτεκνης οικογένειας, του Ιωάννη Σωτηρόπουλου και της Πολυτίμης το γένος Λουκοπούλου. Είχε τέσσαρες αδελφές και ένα αδελφό, την Ουρανία, την Φωτεινή, Την Γεωργία, τον Χρήστο και την Βασιλική.


Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του τόπου του και το Γυμνάσιο Ναυπάκτου.  Τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και της κατοχής φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε τα πτυχία του Καθηγητή Θεολογίας και Καθηγητή Φιλολογίας, με άριστα. Από τα παιδικά του χρόνια γέμισε την ψυχή του με Χριστό και Εκκλησία και αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στην εκκλησία και το θείο λόγο.


Η θεία χάρις τον κατήυθυνε στους κόλπους του γίγαντα της Ορθοδοξίας, τον σύγχρονο φωτισμένο επίσκοπο Φλωρίνης μακαριστό π. Αυγουστίνο Καντιώτη και έγινε ο αγαπημένος του μαθητής και πνευματικό του παιδί. Από τον πνευματικό του πατέρα πήρε τα χνάρια του, την μαχητικότητά του, την ομολογητική του διάθεση, το ασυμβίβαστο του αληθινού λόγου, την Ιώβεια υπομονή, μεγάλη ευγένεια, και καλοσύνη και επιείκεια προς τους πολλούς  εχθρούς του,  την θεία ζέση και την αφιλοχρηματία. 

Εγκρατής σε όλη του τη ζωή, άγαμος και ολιγαρκής, δεν έγινε μισθωτός, δεν απέκτησε περιουσία, ούτε άφησε υλικό πλούτο, μόνο πνευματικό και μάλιστα εις υπερθετικόν βαθμόν.  Πολυγραφότατος και εκ των λαμπρότερων κηρύκων του θείου λόγου, συγκινούσε τα πλήθη των πιστών με τον απλό του και κατανοητό λόγο.

Από τις δεκάδες μικρά και μεγάλα σε όγκο βιβλία του, ξεχωρίζω την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, 4 τόμους ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, το ΑΝΤΙΧΙΛΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ και δεκάδες άλλα! 


Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ορθόδοξη φιλανθρωπική ιεραποστολική χριστιανική Αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,  όλα δε τα έσοδα από την διάθεση των βιβλίων του τα χορηγούσε σε αυτή. Διέμεινε τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα, πλην των 4 τελευταίων που δοκιμάστηκε η υγεία του που διέμεινε στην Πάτρα στις αδελφές του.

Περιόδευσε κηρύττων στον απανταχού Ελληνισμό, σε Ευρώπη, Αμερική Καναδά, Αυστραλία. Ηταν δε ο εμπνευστής και αθόρυβος πρωτεργάτης της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Μήλου Αγιάς Πατρών. Τον τίμησαν και τον βράβευσαν ο Δήμος Ναυπάκτου, ο Δήμος Βραχνεϊκων, ο δήμος Θέρμου και δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις.
 


Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλή  την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014,  και ώρα 5 μ.μ.  στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατόπιν επιθυμίας του που εκφράστηκε εν ζωή, παρουσία των επισκόπων Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Πειραιώς, Γόρτυνος κ.α. Ας  έχουμε την ευχή του.


Η ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΩΞΗ [ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ]

Δυστυχώς ο προκοιμηθείς σεπτός μακαριστός αδελφός μας, το 1993 υπέστη τον σκληρότερο πνευματικό διωγμό από την λεγόμενη ΜΕΙΖΟΝΑ & ΥΠΕΡΤΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την τιμωρία του αφορισμού. Ξέρετε τον λόγο; 

 

Διότι στν Aστραλία το 1988, ο πυρινος κήρυξ του θείου λόγου, λεγξε τν τότε ανεκδιήγητο ρχιεπίσκοπο Aστραλίας Στυλιανό, πειδ τ Xριστούγεννα το 1988 μ γραπτ γκύκλιο κήρυγμα, τ ποο διάβασαν οπαπδες στος ναος κα δημοσίευσε στ περιοδικ τςρχιεπισκοπς του, κήρυξε, τι  Xριστς ταν τελς καμαρτωλός! Σ ραδιοφωνικ δ μιλία του επεν, τι Xριστς ταν πως τν παρουσιάζει  Kαζαντζάκης στβιβλίο του « τελευταος πειρασμός», ρωμένος δηλαδτς Mαγδαληνς! Kατόπιν δ κήρυξε κα τι  Xριστς ενε κατώτερος π τν Πατέρα,  γία Γραφ ενε μεγάλο παραμύθι κα λλα!


Ετσι ντ ν καθαιρεθ  ρχιεπίσκοπος Aστραλίας,φωρίσθηκε  Σωτηρόπουλος. Kα αφορίσθηκε χωρςπαγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας κα χωρις κλση σπολογία. φορισμς δικος κα κυρος κα πιστρέφων στ κεφάλια τν φορισάντων, διότι δν μετανόησαν καδν ζήτησαν συγχώρησι π τ Θεό, το ποίου παρέβησαν τ θέλημα· π τν πιστ λαό, τν ποο σκανδάλισαν· κα π τν μακαριστό εργάτη του Ευαγγελίου, τν ποο καταφώρως δίκησαν μ τμεγίστη τν δικιν.

Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες του αφορισμού του εδώ: