Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ;



 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ 
:"ΑΓΩΝΑΣ " ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ  αρ.φυλ.206  - 207 http://www.agonas.org/



Η Αργεντινή δίνει από το 2002 μια μεγάλη μάχη απέναντι στους γύπες (όρνεα) των αγορών που ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αν κερδίσουν οι γύπες τότε όλες οι χώρες θα γίνουν για πάντα μια «αποικία χρέους» και κάθε χώρα θα είναι υπόδουλη στις ορέξεις του κάθε αδίστακτου κερδοσκόπου. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2001 η Αργεντινή ήταν συνδεδεμένη με το δολάριο – όπως ακριβώς εμείς με το ευρώ. Στις 21-12-2001 ο Πρόεδρος Ντε Λα Ρούα μόλις που πρόλαβε και δραπέτευσε από την ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου με ελικόπτερο αποφεύγοντας την οργή του κόσμου.
Ο νέος Πρόεδρος επανέφερε το εθνικό νόμισμα – πέσο – έδιωξε το Δ.Ν.Τ., δεν αναγνώρισε το χρέος και προχώρησε μονομερώς στο κούρεμα στο 70-75% καλώντας τους δανειστές τοκογλύφους να δεχθούν τους όρους. Το 93% των δανειστών δέχθηκαν υπογράφοντας και την ρήτρα RYFO (“Rights Upon Futute Offets”) που προέβλεπε ότι: Αν η Αργεντινή πληρώσει σε κάποιον παραπάνω ποσό από τα συμφωνηθέντα, τότε και οι υπόλοιποι δανειστές θα διεκδικήσουν ολόκληρη την αξία των ομολόγων συν τους τόκους.
Μόνο δύο εταιρείες οι Elliot Investment Management του μεγάλου τοκογλύφου Πολ Σίνγκερ και η Aurelius Capital Management δεν δέχθηκαν τους όρους και προσέφυγαν στα Αμερικανικά δικαστήρια, απαιτώντας να πληρωθούν στο 100% της αξίας τους συν τους τόκους, ενώ οι ίδιοι τα ομόλογα αυτά τα είχαν αγοράσει από δευτερογενή αγορά στο 1% της αξίας των.
Σ’ αυτή την εξωφρενική απαίτηση, Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2013 τους δικαίωσε. Προφανώς εδώ πρέπει να βοήθησε – που δεν άρεσε στους Αμερικανούς – το γεγονός ότι η Αργεντινή προώθησε αρκετές συμφωνίες αναπτυξιακών προγραμμάτων και δανεισμού με την Κϊνα, Ρωσία κ.α.
Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή είχε καταθέσει τα χρήματα της τελευταίας δόσης των 539 εκατ. Δολαρίων προς τους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, ο Αμερικανός δικαστής Grieza (Γκριέζα) απαγόρευσε την πληρωμή, αν η Αργεντινή δεν πλήρωνε πρώτα τους γύπες. Όπως ήταν φυσικό το αρνήθηκε με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.
Αμέσως βγήκαν, εν χορώ, από κανάλι σε κανάλι και μέσα στην Βουλή οι θιασώτες των μνημονίων (Βουλευτές, Υπουργοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι κ.α.) να μας ενημερώσουν – για ποια ενημέρωση – παρουσιάζοντας μία Αργεντινή ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Και… ότι εάν στην Ελλάδα είχαμε την κα Κίρχνερ – Πρόεδρο της Αργεντινής – θα είχαμε καταστραφεί.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η Αργεντινή έχει συναλλαγματικά αποθέματα, περίπου τα 20πλάσια από το ποσό που απαιτούν οι τοκογλύφοι και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας πληρωμής (ενώ εμείς περιμένουν την δόση). Έχει ανεργία στο 7% (εμείς φθάνουμε το 28%). Έχει χρέος στο 42,4% του ΑΕΠ της (ενώ εμείς είμαστε στο 174,50%). Οι επενδύσεις τους τριπλασιάστηκαν… Δημιουργήθηκαν 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, η εσωτερική κατανάλωση αναζωπυρώθηκε, τα ελλείμματά της συρρικνώθηκαν, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν… Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Τα αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Το τραγικό είναι ότι πανηγύριζαν για την “χρεοκοπία” της Αργεντινής.
              ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛ ΣΙΝΓΚΕΡ;

Ο Πολ Σίνγκερ είναι ο μεγάλος γύπας των αγορών που καταστρέφει χώρες, κερδίζοντας από 1000-2000%. Είναι αδίστακτος πτωματοφάγος (New York Times) που δεν έχει πρόβλημα να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κερδοσκόπησε πάνω στο πτώμα της Ελλάδας (θυμάστε τον διάλογο στην Βουλή, Καμμένου – Στουρνάρα “δεν απαντώ”) και πολλών άλλων χωρών: Από την Δημοκρατία του Κογκό – μία πάμπτωχη χώρα – αφού αγόρασε από τρίτους ομόλογα έναντι 10 εκατ. δολαρίων, άρχισε να αρπάζει περιουσιακά στοιχεία αξίας 400 εκατ., και συμβιβαστικά τα κατέβασε σε 187 εκατομμύρια. Από το Περού εισέπραξε 45 εκατ. δολάρια για ομόλογα που πλήρωσε 9 εκατ. Τώρα θέλει να πιει το αίμα της Αργεντινής, αλλά εδώ τα βρήκε σκούρα. Σας θυμίζουμε τι είχε συμβεί το 2012 με τα ντόπια αλαλλάζοντα «παπαγαλάκια» (ΜΜΕ) όταν ο Αμερικανός δικαστής δέσμευσε την αργεντίνικη φρεγάτα Libertad μέχρι να πληρωθεί στο ακέραιο το ομόλογο του Σίνγκερ. Το κύριο θέμα είδησης σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης ήταν η παρακράτηση του πλοίου στην Γκάνα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο όταν το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Αργεντινή εγκρίνοντας αποζημίωση 8 εκατομμυρίων. Τότε λούφαξαν τα κατευθυνόμενα όργανα της παραπληροφόρησης.
Ο ίδιος ξαναχτύπησε πάλι οδηγώντας στο σημερινό οικονομικό πρόβλημα την Αργεντινή ζητώντας της 1,50 δις δολάρια, που αντιστοιχούν σε κέρδη της τάξης του 1600%. Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν του προσφέρθηκε κέρδος 300% και δεν το δέχθηκε.
Η Πρόεδρος Φερνάντες Κίρχνερ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τη μάχη, γιατί κανείς δεν θα πάρει τίποτε από την Αργεντινή με εκβιασμούς».
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την τεχνική πτώχευση, ο λαός της Αργεντινής ξεχύθηκε στους δρόμους υποστηρίζοντας την Κυβέρνηση για την μάχη που δίνει απέναντι στους γύπες… Όλες σχεδόν οι Νοτιοαμερικανικές και πολλές άλλες χώρες στάθηκαν στο πλευρό της, επειδή είναι κατανοητό ότι, εάν υπαναχωρήσει η Αργεντινή, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές σε όλο τον κόσμο, καθόσον τα αρπακτικά, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καραδοκούν για νέα λεία.
Τι λέτε η Αργεντινή πτώχευσε για 1,5 δις δολάρια που δεν πλήρωνε όταν το επίσημο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) ξεπερνά τα 700 δις δολάρια; Ασφαλώς όχι. Και οι κρατούντες στην Ελλάδα γιατί χάρηκαν με την Αργεντίνικη “πτώχευση” όταν το ΑΕΠ μας είναι 248 δις (2012) και χρωστάμε 327 δις ευρώ δημόσιο εξωτερικό χρέος και 97 δις, ευρώ ιδιωτικό εξωτερικό χρέος, σύνολα 424 δις ευρώ;
Η στάση αυτή είναι δαιμονική και δεν τιμάει την πατρίδα μας που ανέκαθεν συνέπασχε με τους αδύναμους κυρίως.