Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

«ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ :ΑΓΩΝΑΣ Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης Ιούνιος  α.φ.217  2016-http://www.agonas.org/


(Στο παρόν φύλλο θα κάνουμε μία υπέρβαση δημοσίευοντας την 5η συνέχεια αντί της 4ης. Κι αυτό διότι, η κυβέρνηση ζήτησε εκτάκτως δημοψήφισμα την ερχομένη Κυριακή 5/7/2015 για το χρέος. Το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφή τρόπο τι χρήματα δανείστηκε, πόσα πλήρωσε, και τι χρωστάει ακόμα το ελληνικό κράτος). 
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ
Ο κόσμος ελάχιστα γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, και τούτο, διότι σχεδόν ποτέ κανείς πολιτικός, και ιδιαίτερα οικονομολόγος, δεν εξήγησε με απλά λόγια τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε για να διαφωτίσουμε, με τεκμηριωμένες απόψεις και με στοιχεία που προκύπτουν μέσα από επίσημα κείμενα, πώς βρέθηκε η ελληνική οικονομία στην κατάρρευση.
Της Ελλάδας το χρέος, πριν μπει στο Μηχανισμό Στήριξης (Μάιος 2010), ανέρχονταν στα 320 δις ευρώ περίπου, στο 129% του ΑΕΠ. Το 60% εμπεριέχονταν σε κρατικά ομόλογα τα οποία βρίσκονταν σε ιδιώτες δανειστές (ιδιωτικές τράπεζες με τα παρακλάδια τους, ασφαλιστικά ταμεία, funds κ.ά.). Συγκεκριμένα οι γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες είχαν 75,10 δις δολάρια (σε δολάρια μετράει τα ποσά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), οι γερμανικές 45 δις δολάρια, οι αμερικανικές 16,6 δις δολάρια, οι βρετανικές 15 δις δολάρια, οι ολλανδικές 11,9 δις δολάρια και άλλες ιδιωτικές τράπεζες διαφόρων χωρών μικρότερα ποσά σε ομόλογα. Η κατάσταση αποτελούσε πραγματικό εφιάλτη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε περίπτωση ενδεχόμενης στάσης πληρωμών της Ελλάδας.
Συνολικά, λοιπόν, το ελληνικό κράτος χρωστούσε σε ιδιωτικές τράπεζες 236,20 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 188,60 δις δολάρια (ποσοστό 71,85%) ήταν σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Ο Γ. Δελαστίκ σε δημοσίευμά του είχε τονίσει ότι η Ελλάδα ήταν η 7η σε χρέος χώρα στην ευρωζώνη, πάρα πολύ πίσω από την Ιταλία που χρωστούσε 1,4 τρις, την Ισπανία 1,1 τρις, την Ιρλανδία 870 δις ευρώ κ.ά.
Στο σημείο αυτό αποφασίστηκε ξαφνικά από τους δανειστές να σταματήσουν την χρηματοδότηση διότι το χρέος - όπως έλεγαν - δεν ήταν βιώσιμο.
Κάτω από αυτές τις επίπλαστες συνθήκες πανικού, ο Γ. Παπανδρέου προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης της λεγόμενης Τρόικας στις πρώτες ημέρες του Μαΐου του 2010 (Τρόικα - Ε.Ε. - Ε.Κ.Τ. - Δ.Ν.Τ.) υπογράφοντας το γνωστό μας “Μνημόνιο» για να συνεχίσουν την… χρηματοδότηση, δηλαδή την πλήρη οικονομική παράδοση της χώρας.
Ας δούμε όμως όλο το προσχεδιασμένο σκηνικό και την εξέλιξή του.
Οι φίλοι και «γενναιόδωροι» εταίροι μας, που δήθεν έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να μας σώσουν, είχαν κρυφή ατζέντα με προετοιμασμένο το έδαφος για το σπρώξιμο στο λάκκο των Μνημονίων.
Τα χρήματα που μας έδινε η Τρόικα πήγαιναν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ιδιωτικών τραπεζών, και επομένως τα ποσά αυτά φορτώνονταν στις πλάτες των πολιτών της Ε.Ε.!!
Ενώ λοιπόν εξοφλούνταν το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές, μεγάλωνε ανάλογα το χρέος μας προς τα κράτη της ευρωζώνης. Τα επιτόκια των δανείων που μας έδιναν ήταν τοκογλυφικά. Ενώ η Γερμανία, η Γαλλία… δανείζονταν από τις αγορές με 3% και οι τράπεζες από την Ε.Κ.Τ. με 1% επιτόκιο, εμάς τα δάνειζαν με 6-7% βγάζοντας χονδρά λεφτά από την βοήθεια που μας πρόσφεραν!
Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 η κατάσταση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα άλλαξε εκπληκτικά. Τα στοιχεία αφήνουν εμβρόντητο όποιον τα κοιτάζει:
Από τα 200 δις ευρώ που είχαν, προ ενός μόλις έτους, οι ιδιώτες και ξένες τράπεζες, κατόρθωσαν μέσα σε οκτώ μήνες να τα ξεφορτωθούν κατά 80% και να κατέχουν μόλις… 45,9 δις ευρώ!!! Ουσιαστικά όλα τα λεφτά των δανείων του Μνημονίου πήγαν στα θησαυροφυλάκια των ξένων τραπεζών. Πρόκειται για κόλπο τρομακτικών διαστάσεων, που έσωσε τις ξένες τράπεζες και υποθήκευσε τη χώρα μας! Από το σημείο αυτό και έπειτα οποιαδήποτε στάση πληρωμών ήταν απολύτως διαχειρίσιμη από τους Ευρωπαίους. Παράλληλα η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω των εγκάθετων διοικήσεων, φόρτωσε τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ελληνικά ομόλογα «αξίας» 86,16 δις ευρώ έως το τέλος του 2011.
Μετά από αυτή την τεράστια απάτη σε βάρος των λαών της Ευρώπης (εφόσον μετέθεσαν με απόφασή τους - Γερμανία και Γαλλία - το χρέος στις πλάτες τους εν αγνοία τους), τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μαζί και ο γερμανικός και γαλλικός λαός δεν κατάλαβαν τι σήμαινε αυτό το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες τους και στις πλάτες όλων των άλλων κρατών. Κι ενώ το χρέος κάλπαζε σαν αφηνιασμένο άλογο, τα κράτη-μέλη (Τρόικα), μετά την υπογραφή, άλλαξαν ρώτα και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι θα βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν.
Τί ακριβώς όμως μας έλεγαν με απλά λόγια; Θα σας δανείσουμε - έλεγαν - για να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας εξοφλώντας τους ιδιώτες δανειστές και τράπεζες. Μη σας νοιάζει. Εσείς μόνο θα αυξάνετε τους φόρους στα είδη διατροφής, θα πετσοκόβετε μισθούς, συντάξεις, δώρα, άδειες, θα μας δώσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε αποκρατικοποιώντας αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, κρατικά κτίρια, κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ελληνικά μονοπώλια, λιμάνια, πετρέλαια, άνθρακα, τουριστικά θέρετρα, περιοχές με χρυσό, και άλλα μεταλλεύματα - δηλαδή τα πάντα - μέχρι να σας… γδύσουμε τελείως οδηγώντας σας στην πτώχευση! Αυτά περίπου μας έλεγαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που είχαν τη δύναμη να μας τα επιβάλουν με την πίεση της λεγόμενης «ρευστότητας».
Σε έρευνα που έκανε η Βρετανική Οργάνωση Jubilee Debt Campaign και κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 με τίτλο «Έξι κρίσιμα σημεία για το ελληνικό χρέος και τις επερχόμενες εκλογές», σημείωνε χαρακτηριστικά ότι: «Το 92% των χρημάτων, που δανείστηκε η Ελλάδα από την Τρόικα, από το 2010 μέχρι σήμερα, έχει επιστραφεί στους πιστωτές!». Και βγάζει το συμπέρασμα: «Η διάσωση και τα προγράμματα λιτότητας δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τον ελληνικό λαό ή θα μείωναν το βάρος του χρέους. Έγιναν αυτά για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες και για να προστατευθούν τα κέρδη των κερδοσκόπων…».
Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό της οικονομικής δυσπραγίας και κατάρρευσης συμβαίνουν πολλά παράδοξα. Τουλάχιστον 100 δις ευρώ, Ελλήνων καταθετών, διοχετεύτηκαν στην «Τράπεζα Κύπρου» της Λευκωσίας ή σε ελβετικές και γερμανικές τράπεζες, από τον φόβο της ενδεχόμενης «δέσμευσης» στερώντας έτσι τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τελικά αυτή η κίνηση «τους βγήκε ξινή» διότι η «Τράπεζα Κύπρου» κατέρρευσε χάνοντας όσα χρήματα είχε σε καταθέσεις και χρεόγραφα.
Οι «φίλοι μας» Τροϊκανοί, αφού μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε διακρατικό - απαλλασσόμενοι από τα ομόλογα που κατείχαν οι ιδιώτες, αφού πλέον οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας μας είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. - και τα δανεικά ήταν φυσικά πλήρως διασφαλισμένα - πρότειναν να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους - το γνωστό κούρεμα ή Private Sector Involvement (PSI).
Η μείωση του χρέους αποφασίστηκε το Φεβρουάριο του 2012 με κούρεμα 50% των ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες με ένα παράλληλο νέο πακέτο βοήθειας 106 δις ευρώ. Το PSI προέβλεπε όλα τα ομόλογα που θα εκδοθούν να υπαχθούν στο αγγλικό δίκαιο, βάζοντας ρήτρες που δέναν “χειροπόδαρα” όλη τη χώρα, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δανεικά.
Αυτή η συμφωνία διατυμπανίστηκε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολεμικής εποχής. Ο Ευαγ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος και υπουργός των οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, δήλωσε: «Είναι σημαντικό το ότι μετά δεκαετίες ολόκληρες βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αφαιρέσαμε από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δις ευρώ διαχρονικού βάρους. Έχουμε μια γενναία εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 53,5%. Το 2020 θα έχουμε ένα χρέος βιώσιμο. Είναι ίσως η σημαντικότερη συμφωνία της μεταπολεμικής εποχής» (21 Φεβρουαρίου 2012).
Το πόσο “επωφελής” ήταν τελικά αυτή η συμφωνία, φάνηκε αργότερα όταν το χρέος αυξήθηκε από 298 δις ευρώ (ή 125% του ΑΕΠ), που ήταν το 2009, σε 350 δις ευρώ, περίπου (ή 188,9% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2014. Άρα στην πράξη, μόνον επωφελές δεν ήταν, αναφορικά με το σκοπό της απομείωσής του.
Η Βρετανική εταιρεία J.O.Campaign κάνει συγκεκριμένη αναφορά για το PSI «κούρεμα» στην έκθεσή της. «Στο τέλος, - γράφει - ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία ιδιωτών δανειστών συμφώνησε με τη μείωση του χρέους, διάφορα αρπακτικά κεφάλαια αρνήθηκαν να το κάνουν. Αυτοί οι κερδοσκόποι αγόρασαν φθηνά ελληνικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί υπό το βρετανικό δίκαιο και συνεχίζουν να ζητούν να πληρωθούν στο ακέραιο… Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε νόμο για να επιβάλει τη συμφωνηθείσα μείωση χρέους σε όλα τα ομόλογα υπό τον ελληνικό νόμο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το ίδιο. Τα αρπακτικά κεφάλαια (κοράκια) έχουν συνεχίσει να πληρώνονται, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο κέρδος επί του ποσού που αγόρασαν το χρέος. Αυτό, στην πραγματικότητα, ήταν ένα κέρδος που δόθηκε στα αρπακτικά κεφάλαια από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, που άφησαν το χρέος για τον ελληνικό λαό».
Συμπερασματικά το PSI ή “κούρεμα”:
Κατέστρεψε κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία στο σύνολο της, οδηγώντας τη χώρα στη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες διότι εξαΰλωσε τα κεφάλαια των τραπεζών και έριξε τον κλάδο σε αρνητική θέση, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, να μην μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία με ρευστότητα.
• Κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι με το κούρεμα επλήγησαν 208 ταμεία και η ζημία που υπέστησαν ξεπερνάει τα 7,4 δις οδηγώντας σε φτώχεια και στερήσεις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων.
• Κατέστρεψε τους μικρο-ομολογιούχους. Άρπαξαν τις αποταμιεύσεις 15.000 οικογενειών, που αποτελούσαν το ισχνό τους κομπόδεμα ελπίζοντας πως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποτελούσαν ασφαλές καταφύγιο.
• Κατέστρεψε εκατοντάδες εταιρείες υγείας, που έναντι των οφειλών του δημοσίου σ’ αυτές δεν εισέπραξαν ΠΟΤΕ τα συγκεκριμένα ομόλογα, γιατί κουρεύτηκαν. Έτσι πολλές πτώχευσαν και άλλες βρέθηκαν στα όρια της πτώχευσης.
• Κατέστρεψε χιλιάδες απολυμένους (Ολυμπιακής Αεροπορίας, κ.ά.) που αντί να πάρουν αποζημίωση απόλυσης σε μετρητά την πήραν σε ομόλογα, που κουρεύτηκαν.
• Το χειρότερο απ’ όλα όμως, που “κατάφερε” το PSI, είναι να καταστρέψει σχεδόν για πάντα την εσωτερική αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αναγκάζοντας τους Έλληνες αποταμιευτές να σπρώχνουν με τρόμο - και παροτρύνσεις - τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή στα “μαξιλάρια” τους γιατί ΦΥΣΙΚΑ δεν τα εμπιστεύονται ξανά σε ομόλογα ή τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
Η συνολική ζημιά που επηρέασε την εγχώρια οικονομία υπολογίζεται σε 46,3 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουμε 6.000 αυτοκτονίες (στατιστική έρευνα απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται στην οικονομική δυστυχία μετά το PSI). Να έχουμε κοντά στα 2.000.000 ανέργους ή υπο-απασχολούμενους, και 200.000 ελληνόπουλα υψηλής μορφωτικής κατηγορίας που έφυγαν στο εξωτερικό.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που τα κρύβουν από τον λαό (Παρόν, 3/5/2015).
Μας πίνουν το αίμα οι… φίλοι και εταίροι μας, μπροστά στους οποίους ο Σάιλοκ μοιάζει μαθητούδι… Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, όπως αναδύεται γυμνή από τους αριθμούς, τους οποίους οι ομοτράπεζοί μας έχουν θεοποιήσει, κι ας πεινάνε κι ας αυτοκτονούν άνθρωποι.
Τα στοιχεία της ίδιας τράπεζας, τα οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο δικός τους άνθρωπος, ο Γιαν. Στουρνάρας, και επομένως κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει, είναι… τρομοκρατικά και οι εταίροι μας αποδεικνύονται χειρότεροι τρομοκράτες από τον Ξηρό και τον Μαζιώτη.
Η Ελλάδα από το 2010, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου μας έβαλε στο Μνημόνιο με τη σύμφωνη γνώμη του Βενιζέλου, μέχρι… και όλο το 2014 πήρε:
Από το ΔΝΤ 32 δις ευρώ και
Από τη δανειακή σύμβαση (GLF και EFSF) 194,7 δις ευρώ.
Σύνολο 226,7 δις ευρώ.
Από αυτά πήγαν:
Στην κάλυψη του ελλείμματος (δηλαδή, έμειναν στην Ελλάδα) μόλις 33,3 δις ευρώ.
Σε τόκους 48,7 δις ευρώ και
Σε τοκοχρεολύσια 191,8 δις ευρώ.
Τί προκύπτει από όλους αυτούς τους αριθμούς; Προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός είναι το μεγάλο κορόιδο της οικουμένης, διότι από τα 226, δις ευρώ που δανειστήκαμε στα πέντε χρόνια, μόνο τα 33,3 δις ευρώ (14,69%) κρατήσαμε εμείς για να καλυφθεί το έλλειμμα που είχε η χώρα μας.
Τα υπόλοιπα (193,4 δις ευρώ) πήγαν στην τσέπη των δανειστών μας, συν 76,7 δις ευρώ, λεφτά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού (από τι μειώσεις μισθών και συντάξεων, και από τη βαριά φορολογία) αυτά τα τραγικά πέντε χρόνια, για να πληρωθεί ο συνολικός λογαριασμός του Α΄ και του Β΄ Μνημονίου, που είχε φθάσει στα 270,1 δις ευρώ με τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια. Δηλαδή, μας έδωσαν από το 2010 μέχρι το 2014  226,1 δισ. ευρώ, και τους έχουμε πληρώσει 270,1 δις ευρώ και τους χρωστάμε 350 δις!!
Αυτά είναι τα έργα, το success story όλων των κυβερνήσεων.
Κατάπληκτος μένει κανείς από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2014, με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους από το 1992-2013. Τα τελευταία 21 χρόνια οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους που καταβλήθηκαν εγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 563 δις ευρώ, συν άλλα 288 δις ευρώ που καταβλήθηκαν για βραχυπρόθεσμους τίτλους. Δηλαδή μέχρι το 2013 έχουμε πληρώσει σε δάνεια 851 δις ευρώ και μας ζητούν να πληρώσουμε άλλα 350 δις μέχρι το 2020. Το πόσο θα πληρώσουμε μέχρι το 2057, που τελειώνει το πρόγραμμα, δεν μπορεί κανείς σήμερα να το υπολογίσει!!!
Προφανώς δεν χρειάζεται κανείς να έχει τελειώσει το LSE ή το Harvard για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που κρατάει τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα!!!