Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

«Οπισθοχώρηση» του Μητροπολίτη Πειραιώς στο ζήτημα της ανέγερσης του τεμένους

Είπα, ξείπα του Μητροπολίτη Πειραιώς.


Στο ΣτΕ συζητήθηκε σήμερα η δημοπράτηση του ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό
-Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παραστάθηκε κανένας δικηγόρος ως νομικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη



Ένα βήμα πίσω έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στο ζήτημα της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.
Και έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς σήμερα ήταν να συζητηθεί η προσφυγή
που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του επίμαχου έργου.
Όμως, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παραστάθηκε κανένας δικηγόρος ως νομικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, με αποτέλεσμα η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.
Αντίθετα, παραστάθηκαν, μέσω δικηγόρων, 111 κάτοικοι του Ελαιώνα (μάλιστα μια από τους δικηγόρους που παραστάθηκαν περιλαμβάνεται στους 119 κατοίκους) που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου ανέγερσης του επίμαχου τεμένους.
Για την ανέγερση του τεμένους έχουν διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης 946.000 ευρώ με ΦΠΑ και έχει εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου.
Το τέμενος θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων εκεί που είναι το παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.
Η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Πρωτεύουσα.
Οι κάτοικοι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλούμενοι την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών.
Υπενθυμίζεται, ότι οι ίδιοι κάτοικοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και κατά το παρελθόν (2013) και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου, αλλά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ 2399/2014 απόφασή της απέρριψε την προσφυγή τους.
Το περασμένο έτος η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει, μεταξύ των άλλων, ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα, εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής την συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Σήμερα, οι 111 κάτοικοι υποστήριξαν ότι η δημοπράτηση του Τεμένους παραβιάζει τα άρθρα 24 και 26 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διάκρισης των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία.
Επισήμαναν, ακόμη, ότι το τέμενος δεν συνάδει με την ιστορία και την αισθητική της πόλης των Αθηνών.
Επίσης, τόνισαν ότι για την ανέγερση του τεμένους τροποποιήθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τα όρια του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα, χωρίς όμως να αποχαρακτηριστεί η εν λόγω έκταση ως Ναυτικό Οχυρό.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια η Πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) οι δικηγόροι τόσο των κατοίκων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.