Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Πατάμε, κυκλοφορούμε και κοιμούμαστε πάνω σε «ΧΡΥΣΑΦΙ»




(συνέχεια από το προηγουμενο φύλλο)
Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο για τον Ορυκτό Πλούτο της Ελλάδας. Αναφερθήκαμε στο Όσμιο, που αν αξιοποιηθεί μπορεί να φέρει στη χώρα μας πολλά δις… Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε μια μεγάλη σειρά άλλων μεταλλευμάτων που είναι περιζήτητα διεθνώς και υπάρχουν στην πατρίδα μας.
Όταν η Ελλάδα το 1980 γίνονταν το 9ο μέλος της «Ένωσης Οικονομικών Κρατών» (ΕΟΚ), ο τότε πρόεδρός της Γκαστόν Τορν δήλωσε: «Η Ελλάδα μπαίνει στην ΕΟΚ με τρία πλεονεκτήματα: την εμπορική ναυτιλία, τον ορυκτό της πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».
Η FINANCIAL TIMES σε άρθρο της το 1978 έγραφε (Βιομ. Επιθεώρηση 1978, σελ. 257): «Όταν η Ελλάδα γίνει… μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος πλούτος της θα εφοδιάζει την Κοινή Αγορά με μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς τα πολλά προϊόντα».
Το έτος 1981 επισκέφθηκαν τη Μακεδονία 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι και αφού ενημερώθηκαν για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας έγραψαν σε γαλλικές εφημερίδες ότι: «Η Ελλάδα θα γίνει η μεταλλουργία της Ευρώπης…».
Στην ΕΟΚ μπήκαμε ως πλήρες μέλος το 1980. Τι έγινε όμως; Πού πήγαν τα πλεονεκτήματά μας;
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Με τα 15 βιομηχανικά ορυκτά και τα 7 μέταλλα, που είναι σίγουρα και εκμεταλλεύσιμα, μπορεί να μπει μπρος η μηχανή της οικονομίας και σε 2-3 χρόνια ν’ αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος.
1) Το ΟΣΜΙΟ: (είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο).
2) ΟΥΡΑΝΙΟ: Η πιστοποίηση ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στον ελλαδικό χώρο είναι αδιαμφισβήτητη.
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφθασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον ελληνικό χώρο (το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο που αποτελεί ένδειξη για ουράνιο στο υπέδαφος). Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Η εφημερίδα «Επενδυτής» στις 23/2/96 δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) 7 διακεκριμένων επιστημόνων που μας πληροφορούσαν ότι στο όρος Σύμβολο του Ν. Καβάλας υπάρχει κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκ. τόνους σε συμπύκνωμα ουρανίου 16% και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου διεθνώς (εάν τα στοιχεία αληθεύουν). Εκτός αυτού περιέχει σε μεγάλο ποσοστό και άλλα σπάνια ορυκτά, όπως Ρουτίλιο, Λουτέλιο και Λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Η ίδια εφημερίδα («Επενδυτής») αναφέρεται και σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1969 που λέγει ότι: «Το 1969 για πρώτη φορά η χούντα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, απηύθυνε αίτημα προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ελεγχόμενη από Αμερικανούς Επιστήμονες) να διερευνηθεί το υπέδαφος στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πενταμελής ομάδα, υπό τον Αμερικανό πυρηνικό Α. Σμιθ, άρχισε την έρευνα το 1971 και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να την ολοκληρώσει. Σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη το 1976 έγινε γνωστό (μέσα από μια μελέτη 250 σελίδων) ότι η χώρα μας διαθέτει πλουσιότατα κοιτάσματα ουρανίου».
Το ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και ως σχάσιμο υλικό σε πυρηνικά όπλα. Το δε απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται σε εμπρηστικά βλήματα, ως και για την κατασκευή ειδικών τύπων γυαλιών.
Η ζήτηση είναι μεγάλη, διότι, σήμερα 31 χώρες έχουν σε λειτουργία 439 πυρηνικούς αντιδραστήρες (και πάνω από 50 είναι υπό κατασκευή) παράγοντας το 14% του ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο. Η Γαλλία έχει 58 αντιδραστήρες και για να λειτουργήσουν καταναλώνουν περίπου 10.000 τόνους ουράνιο το χρόνο.
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, οι έρευνες για ουράνιο και πετρέλαιο στην Ελλάδα άρχισαν και τελείωσαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, την περίοδο 1969-1974.
3) ΣΜΗΚΤΙΤΕΣ: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην εξόρυξη σμηκτικών αργίλων - μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες - της οποίας τα κύρια εξορυκτικά κέντρα είναι η Μήλος και η Κίμωλος.
Έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως είναι η διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, τα φάρμακα, τα σαπούνια, τα χρώματα, τα κεραμικά, την συγκόλληση ρωγμών, τον καθαρισμό του νερού κ.ά.
4) ΝΙΚΕΛΙΟ: Είναι ένα στρατηγικό ορυκτό, και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. με κοιτάσματα νικελίου το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων εργαλείων. Συγκεκριμένα ως κράμα με άλλα μέταλλα συμβάλλει στην κατασκευή πυροβόλων όπλων, θωράκιση αρμάτων μάχης, εξαρτημάτων ραδιοφώνων, άλλων ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.
5) ΧΑΛΚΟΣ: Υπάρχει στην Ελλάδα σε μεγάλες ποσότητες και η χρήση του είναι ποικίλη. Κατασκευάζονται ηλεκτρικά εξαρτήματα μέχρι και διάφορες χημικές ενώσεις.
6) ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη χρησιμοποιούμενο σε χιλιάδες εφαρμογές.
7) ΒΩΞΙΤΗΣ: Η πατρίδα μας είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βωξίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών κ.ά.
8) ΜΑΓΓΑΝΙΟ: Είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το υπέδαφός μας περιέχει κοιτάσματα μαγγανίου. Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην Παρασκευή ξηρών στοιχείων.
9) ΧΡΩΜΙΤΗΣ: Το χρώμιο αποτελεί τη βάση για την Παρασκευή του ανοξείδωτου χάλυβα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Η κύρια ζώνη εξόρυξης βρίσκεται στο Βούρινο της Κοζάνης.
10) ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Ως ορυκτό συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν το εκμεταλλευόμασταν από νωρίς και σωστά, θα είχαμε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
11) ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει σίγουρα στο Αιγαίο (Ίμια, …) και πιθανόν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι σπάνιο χημικό στοιχείο απαραίτητο στην πολεμική βιομηχανία, στις πυρηνικές βόμβες και ως καύσιμο στα διαστημόπλοια. Είναι το δεύτερο ακριβότερο μετά το Όσμιο - ίσως στο μέλλον να είναι και πρώτο.
12) ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Ο μαγνησίτης ανήκει στην ομάδα των ανθρακικών ορυκτών. Τα οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής εκτιμώνται σε 30 εκατ. τόνους, και σε ποσότητες που εξάγονται καλύπτουν το 46% της συνολικής παραγωγής της δυτικής Ευρώπης. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατράκτων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αερώθησης, πυραύλων, βλημάτων, πυρίμαχων υλικών κ.ά.
13) ΧΡΥΣΟΣ: Τα συνολικά βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 63.396 τόνους (πιθανόν να είναι πολύ περισσότερα).
14) ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Από εκεί που, πριν μερικά χρόνια, μας έλεγαν ότι δεν «υπάρχει» πετρέλαιο και όποιος τολμούσε να μιλήσει γι’ αυτό στην Ελλάδα χαρακτηρίζονταν γραφικός… τώρα έφθασαν να ομολογούν ότι το Θρακικό πέλαγος, το Αιγαίο, το Ιόνιο, η Κρήτη ως τα σύνορά μας με την Λιβύη, η Ανατολική, Δυτική, Βόρεια και Νότια Ελλάδα κατακλύζονται από ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Μόνο νότια της Κρήτης υπολογίζεται ότι υπάρχουν 175 δισεκ. Βαρέλια (Διάβασε το άρθρο «ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ;», στην σελίδα 3).
Όσον αφορά το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε κάτι δεκάδες τρις εκατομμύρια κυβικά μέτρα με το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κοίτασμα να έχει βρεθεί στην περιοχή της Κρήτης.
ΟΡΥΚΤΕΣ ΥΛΕΣ
Υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλες 7 χρήσιμες και στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία ορυκτές πρώτες ύλες όπως: Αντιμόνιο (Sb), πλατινοειδή μέταλλα (PGE), σπάνιες γαίες (REE), γάλλιο (Ga), γερμάνιο (Ge), Ίνδιο (In). Αυτά τα έξι υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στο υπέδαφος, το δε έβδομο, που είναι ο γραφίτης, σε μικρότερες.
Σε μεγάλη αφθονία έχουμε και άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική, υψηλής σημασίας, όπως οι: Λευκόλιθος, χαλαζίας, ολιβίνης, περλίτης, λευκά ανθρακικά, ζεόλιθος, αζουρίτης, σμιθσονίτης, αραγωνίτης, χοντίτης, θερμικουλίτης, μπετονίτης, άστριος, βολλαστονίτης, γύψος, τύρφη, ασβεστίτης, δολομίτης, φωσφορικά θειικά και φθοριούχα άλλατα, καολίνη κ.ά.
Από τον ορυκτό πλούτο μας μπορούμε να κατασκευάσουμε τα πάντα, από αυτοκίνητα, πλοία, φάρμακα, πυρηνικά εργοστάσια, αεροπλάνα, πυρηνικά συστήματα, κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή (ψυγεία, κουζίνες, τσιπ υπολογιστών, κάρτες γραφικών) μέχρι και ρούχα, παπούτσια, ποτήρια και… κτίρια.
«Ναι, έχουμε τεράστιο υπεδάφιο πλούτο που ως τώρα δεν τον έχουμε εκμεταλλευτεί» (Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός).
«Ναι, έχουμε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο…» (Κ. Αρβανιτόπουλος, συνεργάτης Καραμανλή, Σαμαρά και υπουργός).
«Ναι, σε 4-5 χρόνια θα έχουν στηθεί εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Ιόνιο» (υφυπουργός Γιαν. Μανιάτης δήλωσε το 2011).
Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα!!!
συνεχίζεται