Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η «Σύνοδος γίνεται μόνο και μόνο για» ...να περάσουν οι κακοδοξίες Πάπα-Πατριάρχη!. Χωρίς κύρος και σθένος οι δεσποτάδες ανάξιοι των κρισίμων περιστάσεων

ierarxia-1
Του Αιμίλιου Πολυγένη

Η έκτακτη σύνοδος της ιεραρχίας έληξε τις εργασίες της σήμερα με την εκλογή του Μητροπολίτη Καρπενησίου. Πολλά ειπώθηκαν. Πολλά επίσημα και λιγότερα ανεπίσημα. Η Romfea.gr ήταν εκεί.
Με τη δημοσιογραφική της ομάδα κατέγραψε όλα όσα ειπώθηκαν από τους Μητροπολίτες στο περιθώριο των εργασιών, στα διαλείμματα, ακόμη και μέσα στη συνεδρία και δεν καταγράφηκαν στα πρακτικά. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε τα ονόματα των ιεραρχών, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

«Σύνοδο για το πρεστίζ του Πατριάρχη;»

Η κουβέντα για την Πανορθόδοξη Σύνοδο ήταν πολύωρη. Εξαντλητική για όλους. Η απογοήτευση όλων μεγάλη.
«Κάναμε προσυνοδικές τόσες δεκαετίες και τώρα κάνουμε μία μεγάλη σύνοδο για ποιον λόγο; Ποιο μεγάλο πρόβλημα θα λύσουμε;» έλεγε Μητροπολίτης της παλαιάς Ελλάδας.
Ο ιεράρχης των Νέων Χωρών, παρά την αγάπη που δείχνει στο Πατριαρχείο, δε μάσησε τα λόγια του: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος γίνεται μόνο και μόνο για το προσωπικό πρεστίζ του Οικουμενικού Πατριάρχη».
«Ποια είναι τα προβλήματα (που θα λύσει) αυτή η Μεγάλη Σύνοδος; Δε θα λύσει δυστυχώς προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει νέα» τον διόρθωσε ένας εμπειρότερος Μητροπολίτης της νότιας Ελλάδας.
Πολλοί αμφέβαλλαν αν τελικά θα συζητηθεί το θέμα της «θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον χριστιανικό κόσμο» γιατί, έλεγαν, υποκρύπτει «οικουμενιστική» κίνηση.
Ένας Μητροπολίτης κατήγγειλε πως οι διοργανωτές από την Κρήτη, ζητούν οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρηματίες για να μπορέσει να γίνει η Σύνοδος!
Εντύπωση προκάλεσε η απροθυμία πολλών Μητροπολιτών που, ενώ κληρώθηκαν να
συμμετάσχουν, δήλωσαν πως δεν επιθυμούσαν να βρίσκονται στην Κρήτη γιατί θα ήταν… διακοσμητικοί όπως έλεγαν.
«Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε μαεστρία σ’ αυτή την περίπτωση. Κατάφερε να πείσει όσους δεν ήθελαν να συμμετάσχουν, και τους ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική» είπε Μητροπολίτης με είκοσι χρόνια αρχιερατείας.
«Τελικά, με τον λόγο του κατάφερε να τους πείσει να παραστούν άπαντες όσοι επιλέχθηκαν. Δείγμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος τον ενδιαφέρει και δεν είναι κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου όπως κάποιοι διέρρεαν».
Τέλος πολλοί αναφέρονταν στα κείμενα που θα τεθούν προς έγκριση από την Μεγάλη Σύνοδο. «Αυτά τα κείμενα που προτείνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν πολλά κενά… Μπάζουν από παντού που λέει και ο λαός μας. Θα βρείτε πολλούς αρχιερείς εδώ μέσα που ταυτίζονται με τις απόψεις των Σεβ. Πειραιώς και Κυθήρων, αλλά θα τα δούμε μέχρι τον Μάιο» έλεγε έμπειρος Μητροπολίτης.

«Ούτε μία κουβέντα για τον λαό που υποφέρει»

Μητροπολίτης που χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τα θέματα που απασχόλησαν αυτή την Ιεραρχία.
«Ο κόσμος υποφέρει και εμείς δεν βγάλαμε ούτε δέκα γραμμές ανακοίνωση. Θα λένε και θα έχουν δίκιο πως καθόμαστε με τις μίτρες και δεν μας απασχόλησαν τα προβλήματα του λαού» έλεγε.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους μετανάστες. «Κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε στα αραβικά μία σελίδα. Να εξηγήσουμε στους μετανάστες ότι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία που τους προσφέρει καθημερινά συσσίτια και βοηθάει. Τα χρήματα από την Ευρώπη για τους μετανάστες που πήγαν; Που τα διέθεσε το κράτος; Στις ΜΚΟ; Και η Εκκλησία σηκώνει μόνη της όλο το βάρος;» έλεγε Μητροπολίτης που έχει στην επαρχία του χιλιάδες πρόσφυγες.

«Δεν θα έχουμε στην επόμενη ιεραρχία καλοριφέρ»

Τους Μητροπολίτες απασχόλησε και το οικονομικό αδιέξοδο της Ιεράς Συνόδου. Η πτώση στα έσοδα είναι τραγική.
Τα περασμένα χρόνια ο προϋπολογισμός δεν έπεφτε από τα 22 εκατομμύρια ευρώ και φέτος έχει καταλήξει μόλις στα επτά!
«Στην επόμενη ιεραρχία (σ.σ. τον Οκτώβριο) να είστε σίγουροι, όπως πάνε τα οικονομικά μας, δεν θα έχουμε να ανάψουμε το καλοριφέρ…» έλεγε περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση των ταμείων της Εκκλησίας, Μητροπολίτης της Πελοποννήσου.