Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

ΟΧΙ της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για συμμετοχή του Μητροπολίτη Εδέσσης στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στη Μεγάλη Σύνοδο

Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εκλήθη από τον Οικουμενικό Θρόνο ο Μητροπολίτης Εδέσσης


Στην επίσημη 24μελή Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο συμπεριελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, ως εκπρόσωπος των Ιεραρχών των Μητροπόλεων των λεγομένων «Νέων Χωρών».
Υπενθυμίζεται ότι οι Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, της Ηπείρου, της Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου υπάγονται Κανονικά στο Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Θρόνου ενώ σε ό,τι αφορά τη διοίκησή τους αυτή παραχωρήθηκε επιτροπικώς, το 1928, στην Εκκλησία της Ελλάδος. 
Η πρόσκλησή αυτή πέραν του γεγονότος ότι είναι εξόχως τιμητική για τον Μητροπολίτη Εδέσσης, καθώς η επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας αφού για πρώτη φορά ύστερα από 12 αιώνες συγκαλείται μια τέτοια Σύνοδος, έχει όμως ως κίνηση και μια μεγάλη συμβολική σημασία. 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να εκπροσωπηθούν αντιπροσωπευτικά όλες οι εκκλησιαστικές επαρχίες του κλίματός του. 
Έτσι, εκλήθη και ο Μητροπολίτης Εδέσσης, από τις εν Ελλάδι Μητροπόλεις του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το Πατριαρχικό γράμμα διαβιβάστηκε στον Μητροπολίτη Εδέσσης δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πρόσκληση στον Μητροπολίτη Εδέσσης θα απασχολήσει τη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας που αυτές τις ημέρες συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. 
Πηγή: http://www.amen.gr/article/stin-agia-kai-megali-synodo-eklithei-apo-ton-oikoumeniko-throno-o-mitropolitis-edessis

ΟΧΙ της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για συμμετοχή του Μητροπολίτη Εδέσσης στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στη Μεγάλη Σύνοδο


image with the sign of the Greek ChurchΑπό Δελτίο Τύπου Δ.Ι.Σ. της 12ης Μαΐου 2016
Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο,
η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ
Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016, στη δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τη χθεσινή και τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του Απολογισμού των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2015, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό είναι 126.041.801,73 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης κατατέθηκε ο ακόλουθος ενδεικτικός πίνακας δομών στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το έτος 2015:
Διαβάστε το σχετικό πίνακα με τα δεδομένα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αφού επεξεργάσθηκε τις κατατεθείσες υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προτάσεις - παρατηρήσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εισηγήθηκε αυτές στη Δ.Ι.Σ., η οποία και τις ενέκρινε ομόφωνα. Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως αυτές παραπεμφθούν προς τελική έγκριση στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί προς τούτο την 24η και 25η Μαΐου ε.έ.
Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου