Αλλάζουν όλα στα σχολεία

Πιλοτικά από την ερχόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές θα βλέπουν στα απολυτήριά τους «Σχεδόν Καλός», «Καλός», «Πολύ καλός» και «Άριστος» καθώς καταργείται η βαθμολογία και εισάγεται η περιγραφική αξιολόγηση.
Παράλληλα, το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών «κόβεται» κατά μια ώρα ενώ διευρύνεται η πολιτική της διδασκαλίας ενός μαθήματος από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, με τρόπο ώστε για παράδειγμα ένας καθηγητής Αγγλικών να μπορεί να διδάσκει Ιστορία ή ένας καθηγητής Πληροφορικής, Μαθηματικά ή Φυσική.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει σοβαρά την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο, όχι όμως από του χρόνου. Αναφορικά με την πρόταση για τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο θα εφαρμοστεί μετά από δυο χρόνια και σίγουρα όχι από το φθινόπωρο.



Συνολικά με βάση τις αποφάσεις αυτές μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια από 35 σε 32 ώρες την εβδομάδα ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά τα μαθήματα θα χωριστούν σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα», με τα Μαθηματικά και τα Νέα Ελληνικά να τοποθετούνται στην πρώτη ομάδα και τα Αρχαία Ελληνικά στη δεύτερη.
Το ποια μαθήματα θα μπουν στην κάθε κατηγορία θα αποφασιστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μεγάλο νομοσχέδιο – σκούπα αλλά σε μικρές επί μέρους νομοθετικές ρυθμίσεις ως μέρος άλλων νομοσχεδίων.
Ο Ν. Φίλης μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής αναγνωρίζει ότι πρέπει να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας και ότι ως πρώτο βήμα από τον Σεπτέμβριο θα γίνει ένας εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης.
Ενώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρόσβαση σε αυτή διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα για τη χρονιά που έρχεται».
Πηγή:cnn.gr