Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ένα κατάπτυστο παιχνίδι εξουσίας γύρω από την "ΑΓΙΑ" Σύνοδο των Οικουμενιστών! Αναφορές για απόπειρα πραξικοπήματος στην Εκκλησία Σερβίας



Και:  Απειλές  περί ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ

serb.jpg
Ένα βήμα πριν τον διχασμό φαίνεται πως βρέθηκε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας που ύστερα από έντονες πιέσεις και σημαντικές διαβουλεύσεις αποφάσισε να τιμήσει την υπογραφή της και παρά τις ενστάσεις μερίδας Ιεραρχών της, να συμμετάσχει εν τέλει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Σήμερα το πρωί, ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος, συγκάλεσε σύναξη των Ιεραρχών που θα αποτελέσουν την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Σερβίας στην Σύνοδο της Κρήτης. Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ύστερα και από την ρωσική άρνηση. Το ερώτημα που καλούνταν να απαντήσουν οι Σέρβοι Ιεράρχες ήταν αν τελικά θα κατέβουν ή όχι στην Κρήτη.
Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος έδειχνε να κλείνει προς το να μην συμμετάσχει τελικά η Εκκλησία του στην Σύνοδο. Ωστόσο μερίδα ιεραρχών της Σερβικής Εκκλησίας έδειξε να έχει αντίθετη άποψη υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί η απόφαση της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία της Σερβίας θα συμμετείχε. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φωνές εντός της σερβικής Εκκλησίας που υποστήριζαν πως ακόμη κι αν ο Πατριάρχης αρνούνταν να πάει στην Κρήτη, ορισμένοι ιεράρχες θα πήγαιναν. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τόνιζαν πως η απόφαση της Ι.Σ. της Ιεραρχίας είναι πάνω από κάθε άλλη απόφαση.
Ενώπιον αυτού του διλήμματος και παρά τις αφόρητες πιέσεις που φαίνεται πως ασκήθηκαν στο Βελιγράδι για το αντίθετο, η απόφαση ήταν θετική και η Εκκλησία της Σερβίας θα συμμετάσχει κανονικά.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Δυο ήταν τα κύρια μέτωπα τα οποία αναπτύχθηκαν εντός της σερβικής ιεραρχίας. Κύριοι εκφραστές τους ήταν, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος που τάχθηκε εξαρχής υπέρ της συμμετοχής της Εκκλησίας της Σερβίας στην Σύνοδο και ο μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ο οποίος είχε επιφυλάξεις.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Πολίτικα ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ο οποίος συμμετέχει εκ μέρους της Εκκλησίας της Σερβίας στην επιτροπή σύνταξης του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, έκανε λόγο για ιστορική συγκυρία για την Εκκλησία της Σερβίας. Ο μητροπολίτης έκανε λόγο για σύγκρουση ελληνόφωνων και σλαβόφωνων Εκκλησιών η οποία είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας πως αυτό χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. «Κανείς δεν θέλει αυτό, αλλά συμβαίνει και προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για πολιτικούς σκοπούς» σημειώνει στην Πολίτικα ο κ. Αμφιλόχιος που συμπληρώνει πως «Για το λόγο αυτό, η άφιξη του πατριάρχη και των επισκόπων μας και η συμμετοχή της Εκκλησίας μας, η οποία είναι ήδη παρούσα μέσα από την προετοιμασία του μηνύματος, είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για τη συνολική Ορθοδοξία».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αμφιλόχιος έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της Ιεραρχίας του πως πολλές από τις θέσεις της Σερβίας έχουν υιοθετηθεί και από τις άλλες Εκκλησίες στο τελικό κείμενο που θα κληθεί να εγκρίνει η Σύνοδος.
Στον αντίποδα ο μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ήταν αυτός που έσπευσε να μεταφράσει και να υπογράψει μάλιστα τη μετάφραση της απόφασης της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας από τα ρωσικά στα σέρβικα η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας.
Σήμερα σερβικά Μ.Μ.Ε κάνουν λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος στην Εκκλησία δημοσιεύοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο μητροπολίτης κ. Ειρηναίος προσπάθησε να εμποδίσει τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Σερβίας στην Σύνοδο προκειμένου να ικανοποιήσει την Εκκλησία της Ρωσίας.
Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία επιστολής του αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη προς τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο με την οποία καταγγέλλει τον μητροπολίτη Μπάτσκας για προσπάθεια εκκλησιαστικού πραξικοπήματος.

serbia

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

"Η Εκκλησία μας θέλοντας να συμβάλει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών συμμετέχει στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις όλων των Εκκλησιών και όχι μόνο της Εκκλησίας της Σερβίας" αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας, σε νέο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την συμμετοχή της τελικά στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Επίσης η Σερβική Εκκλησία υπογραμμίζει ότι "προς την κατεύθυνση της ενότητας οφείλουμε όλοι να ενσκύψουμε στα προβλήματα και τις ενστάσεις όλων των Εκκλησιών, ώστε να λυθούν από τις εργασίες της Αγίας Συνόδου."
"Στην περίπτωση που οι Εκκλησίες που θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν λάβουν υπόψη τις ενστάσεις των άλλων Εκκλησιών και θεωρούν ότι είναι απλά απούσες, μόνο για να μποϊκοτάρουν την Σύνοδο, τότε και το Πατριαρχείο Σερβίας θα αποχωρησει από τις εργασίες" προσθέτει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Σερβίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

THE HOLY SYNOD OF BISHOPS OF THE SERBIAN ORTHODOX CHURCH
Syn. No. 840

15th June 2016
C O M M U N I Q U E
In brotherly love, while with responsibility and hopes preparing for the participation in the Holy and Great Council of the Orthodox Church, which, God willing, is to be held at the Orthodox Academy at Crete around the Pentecost, from 17 until 26 June 2016, the Holy Synod of Bishops in its broader composition at its session held at the Serbian Patriarchate in Belgrade, on June 15, 2016, regarding the situation created after the ordinary convocation of the Holy Assembly of Bishops of the Serbian Orthodox Church, passes the following decision:
First of all, having in mind the importance and significance of the Council, our Church wants, in a spirit of ecclesial upbuilding, to contribute in the way that also this Holy and Great Council fulfills criteria and the measure of true Councils in the history of the Orthodox Church and justifies its title.
On the other hand, our Church requests that problems and matters not only of the Serbian Orthodox Church, but also of the other most Holy Churches that cancelled their participation in the Council, be considered at that Council.
With this aim in mind, the Holy and Great Council should last as long as these questions have not been considered, and it cannot be a hostage of in advance layed out and accepted rules. Exclusively with the full consensus the Council can be considered as Holy and Great Council.
At last, our Church insists that the gathering on the island of Crete be a beginning of a Conciliar process, that the matters in question should be solved during its working process, but in the spirit of synodic tradition of the Church of Christ.
In case that the Churches present at the Council, with the Ecumenical Patriarchate at head, persist in the position that the absent Churches without a real reason boycott the work of the Council, and in case that the already present Churches reject to take into consideration all the matters in question, problems and disagreements, the representatives of the Serbian Orthodox Church at the Council will be, regretfully, forced to leave the sessions of that Council and in that way join the Churches that are already absent.
This is by no means a threat or ransom, but a consequent implementation of the position and decisions of the Holy Assembly of Bishops of the Serbian Orthodox Church held in May 2016.
In the spirit of our ecclesial and pastoral responsibility, we present these positions hoping in the illuminating action of the All-Holy Spirit.
Archbishop of Pec, Metropolitan of Belgrade - Karlovci
and Serbian Patriarch
President of the Holy Assembly of Bishops
sign. I R I N E J