Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Λύνει προβλήματα ή προσθέτει κι άλλα;



aoikoumeniki
Του Αδάμ Εμμανουηλάκη, ανταποκριτή Κρήτης


Χθες ήταν η Βουλγαρία. Σημερα ήταν η σειρά της Αντιόχειας. Αύριο, ακούγεται οτι θα ακολουθήσουν οι Γεωργιανοί.
Και πόσες άλλες Εκκλησίες θα δηλώσουν αδυναμία να συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης, ουδείς γνωρίζει.
Οι μεν επικαλούνται το Κατάρ, οι δε τις παρατηρήσεις τους στα κείμενα που δεν έχουν γίνει αποδεκτές, και όλοι μαζί συναντιούνται στο κοινό πρόβλημα που είναι, όπως λένε, το δυσβάσταχτο κόστος της συμμετοχής τους στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που διεξάγεται σε ένα νησί που αποτελεί δημοφιλή προορισμό και γίνεται χρονικά σε μια περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.
Οι αρχιερείς γκρινιάζουν. Που δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις τους. Που όλα τα προβλήματα μεταξύ τους, με την παρέμβαση του Πατριαρχείου, "κρύβονται κάτω από το χαλί".
"Αντί να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν όλους, εμείς τα μεταθέτουμε αναίτια.
Πολλοί παραδέχονται πως, στο τέλος, το μοναδικό συμπέρασμα της συνόδου θα είναι μία οικογενειακή φωτογραφία που θα αποτελεί κενό σημείο σε μία Πανορθόδοξη γιορτή" έλεγε Μητροπολίτης σλαβόφωνης Εκκλησίας.
"Φοβούμαι πως όταν σβήσουν τα φώτα, θα μείνουν η στάχτη των προβλημάτων και τα αποκαΐδια των βεγγαλικών" παραδέχτηκε Μητροπολίτης, ο οποίος κατηγορούσε τους διοργανωτές ακόμη και για την επιλογή του νησιού, που αποφάσισαν να κάνουν την Αγία και Μεγάλη σύνοδο, το οποίο ειναι γενέτειρα ενός εξ αυτών.
"Ονειρεύονταν μια σύνοδο με την αίγλη της Ελούντας και τώρα καταλήγει να την κάνουν μία σύνοδο με την... ένδεια της Σπιναλόγκας", έλεγε σκωπτικά άλλος Ιεράρχης.
Κάποιοι βλέπουν πως πίσω από τις παρεμβάσεις των άλλων Εκκλησιών είναι η Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία ωστόσο από την αρχή κινείται απόλυτα σε πνεύμα αδελφικό.
Αρκετοί λένε πως οι προθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αποδίδουν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στους διοργανωτές της Συνόδου, προσάπτοντάς τους μια δαπανηρή αισθητική που έχουν οι ίδιοι στη ζωή τους και που οι υπόλοιποι αδυνατούν εν τοις πράγμασι να ακολουθήσουν.
Οι φαραωνικές συσκέψεις τοπικών κοινωνικών φορέων (δήμων, αστυνομίας, λιμενικού κλπ) με τους διοργανωτές, έχουν ήδη αναστατώσει την τοπική κοινωνία με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, τους περιορισμούς ακόμη και σε εκκλησιαστικούς χώρους.
Η δευτερεύουσα αυτή δαπάνη, των μέτρων ασφαλείας, που δεν την έχει κανείς υπολογίσει φτάνει, λένε, το ύψος της δαπάνης της ίδιας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου!
Τοπικός δημοτικός παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά: "Τελικά αυτή είναι η σύνοδος της ταπεινής εκκλησίας του Χριστού ή η σύνοδος των Vip αρχιερέων και των παραφερναλίων αυτών ανά την οικουμένη;".
Θα γίνει η Πανορθόδοξη Σύνοδος; Εμείς ευχόμαστε ναι. Οι εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών δεν έχουν πάντως την ίδια αισιοδοξία...
Πηγή: "Ρομφέα"