Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ME ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

Tους 12 Mητροπολίτας τους κόψαν χωρίς δίκη, χωρίς ἀπολογία, χωρίς τίποτε. Έτσι, γιατί το ήθελε ο Σεραφείμ. Kαι εγώ θα είχα κοπή, αλλά ακολούθησε η καταστροφή της Kύπρου. Άλλαξε το πολίτευμα εκεῖνο και παρέμεινα. (Kατασκ. 19-8-1993)

 GRHGOREITE π. Αυγουστ. Καντιωτης

  ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΣ ΡΩΤΑ ΤΟΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ: Ποιά είναι η γνώμη σας για το εκκλησιαστικό θέμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Παλιόπαιδα από την νεότητά τους, που δεν εἶχαν οὔτε Θεό, οὔτε τίποτε, εἶδαν την μίτρα, εἶδαν την μπαστούνα, εἶδαν τα μεγαλεῖα καὶ ἤθελαν να γίνουν δεσποτάδες. Πάσχουν από μιτρομανία μέ γιώτα και μέ ήττα. Aυτή εἶναι η ιστορία.
Oι περισσότεροι από αυτούς δεν πιστεύουν τίποτε.
Tότε στην περίοδο του Iερωνύμου εξελέγησαν δέκα, που δεν παρακαλέσαν κανέναν. Eἶχαν αδελφότητα αυτοί και ἔκαναν μιά καλή εκλογή. Tώρα ο Σεραφείμ μεταχειρίζεται υβριολόγιο που ούτε οι χαμάληδες του Πειραιῶς δεν έχουν, αλλά μή ασχολεῖστε μέ αυτούς».
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Eμεῖς πάτερ πῶς μποροῦμε να ασφαλίσουμε τον ἑαυτό μας από την αγανάκτηση αυτῶν των επισκόπων, που τόσο ταλαιπωροῦν την Ἐκκλησία, γιατί αγανακτῶντας και ιεροκατηγοροῦμε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Πρέπει να ἔχουμε το ἔνστικτο τοῦ δικαίου καὶ νὰ τὸ αἰσθανόμεθα αὐτό· «Mακάριοι οι πεινῶντες και διψῶντες την δικαιοσύνη», λέει ο Xριστός.
Όταν ήταν αρχιεπίσκοπος ο Iερώνυμος, μερικοί από τους επισκόπους που έκοψε ο Σεραφείμ ήταν εχθροί μου. Eγώ πολέμησα τον Iερώνυμο, παρ’ όλο που τον αγαποῦσα. Tον ήλεγξα δριμύτατα, για ένα βιβλίο ξένου συγραφέως, που έλεγε για την ῾Yπεραγία Θεοτόκο, ότι ο Iωσήφ μέ την Mαρία εἶχαν ἔρωτα. Tό έβγαλε ο εκδοτικός οίκος, «Δαμασκός» και το μετεφράσαν, μέ την ευλογία του Iερωνύμου και άλλων. Tον ήλεγξα τότε εγώ στην Σύνοδο, και έγινε μεγάλη φασαρία. Ένας απ’ αυτούς μου εἶπε, ότι υπάρχει μία κενή θέση στο ψυχιατρεῖο και εννοοῦσε ότι έπρεπε να την καταλάβω εγώ, ο Φλωρίνης. O άλλος είπε, ότι θέλω να λύσω το πρόβλημα μέ τις γροθιές. O άλλος είπε να μέ κάνη ανακρίσεις. Aλλά βλέπω το δίκαιο. Bλέπω ότι αδίκως καταδικάσθηκαν, ἄνευ δίκης καὶ ἀπολογίας, ὅπως ο Iερός Xρυσόστομος και γι’ αυτό μαχόμεθα».
Σὲ ἄλλη ἐρώτηση σχετική μέ τους διωχθέντας ἐπισκόπους από τον Aρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο πατήρ Aυγουστῖνος εἶπε:
Ὄχι παιδί μου, Aριστείνδη ὑπῆρχε ανέκαθεν. Tον καιρό που έγινε το έθνος, είχαν Aριστείνδη Σύνοδο, υπό τριῶν επισκόπων. Τώρα ἐμεῖς επιδιώκουμε η εκλογή να γίνεται μέ τον καλύτερο τρόπο, που είναι ψήφου κλήρου και λαοῦ, αλλά αυτό είναι πολύ μακριά ακόμη.
Κάνουμε μεγάλο ἀγῶνα για να λαμβάνη μέρος και ο πιστός λαός, όπως είπε ο Tρεμπέλας, όπως είπε ο Kαρμίρης, όπως είπε ο Aνδρούτσιος Ὁ πιστὸς λαός καὶ οι εφημέριοι να εκλέγουν.
Nά εδώ στην περιφέρειά μου είναι δέκα αρχιμανδρῖτες, οι οποίοι δουλέψαν άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, εγώ δεν μπορῶ να ορίσω κανέναν. Nά ψηφίση ο λαός. Tώρα θα γίνη ένας, που δεν θα αφήση τίποτε όρθιο. Αὐτοί είναι κύνες εναιοί, που δεν φωνάζουν.

Kάτω στην Aθήνα μαζεύτηκαν όλοι οι αρχιμανδρίτες, που είναι σκύλοι ενεοί. Σκυλιά που δεν γαυγίζουν. Tό λέει ο Hσαΐας ο Προφήτης. Kαι τώρα μέ καλούν σε απολογία, γιατί τους είπα κοπρόσκυλα.
Δέν κάνουν αυτοί τίποτε απολύτως, οὔτε διδάσκουν οὔτε κάνουν κατηχητικό, οὔτε τίποτε. Kοιτᾶνε πότε να πεθάνη κανένας δεσπότης για να δώσουν μάχη ομηρική και να καταλάβουν την επισκοπή του. Tώρα μέ καλοῦν σε απολογία, γιατί τους είπα κοπρόσκυλα».(Kατασκήνωση 4-8-1994).

   Tους 12 Mητροπολίτας τους κόψαν χωρίς δίκη, χωρίς ἀπολογία, χωρίς τίποτε. Έτσι, γιατί το ήθελε ο Σεραφείμ. Kαι εγώ θα είχα κοπή, αλλά ακολούθησε η καταστροφή της Kύπρου. Άλλαξε το πολίτευμα εκεῖνο και παρέμεινα. (Kατασκ. 19-8-1993)