Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δήλωσε πως «τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται με το παλιό βιβλίο, μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές».
Πιο συγκεκριμένα και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις».
«Έγινε μια συνάντηση, είπαμε, μιλήσαμε, ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, και ο διάλογος για τα θρησκευτικά πώς θα γίνει. Θα
συνεχίσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας. Όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν, λύθηκαν.
Αρχίζουμε συνεργασία από την αρχή για τη μορφή των Θρησκευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία και η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα κι μέχρι να γραφούν τα καινούργια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά», δήλωσε ο Ιερώνυμος ενώ πρόσθεσε πως δεν συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένιος χαρακτήρισε ως «Πολύ ευτυχής», τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου και έκανε λόγο για έναν πολύ γόνιμο διάλογο. «Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν, ο διάλογος συνεχίζεται», τόνισε και συμπλήρωσε πως «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες».
«Όλα θα είναι κάτω από συζήτηση», συνέχισε, ενώ σε ερώτηση για τα προγράμματα σπουδών, διευκρίνισε ότι «τα βιβλία είναι τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο».
Τέλος ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε πως: «Τα νέα προγράμματα στα θρησκευτικά θα εφαρμοστούν», αλλά υπογράμμισε πως η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με την ηγεσία της Εκκλησίας έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
«Το κλίμα στην αποψινή συνάντηση ήταν πολύ καλό. Άρθηκαν οι παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Για το θέμα των θρησκευτικών συμφωνήσαμε πως για εφέτος θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα. Είναι ευθύνη της πολιτείας αυτό.
Δεν αποφασίζει κάποιος άλλος. Νέα βιβλία δεν υπάρχουν. Είναι τα περυσινά.
Θα ξαναδούμε το θέμα των βιβλίων του χρόνου και τότε θα υπάρχει και ένας νέος γύρος συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους» τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δογματική αντίληψη. Θέλουμε τον διάλογο. Σέβομαι με τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησα σε καλό κλίμα με εκείνον. Πάντοτε υπάρχει διάλογος με την εκκλησία».
Τέλος ο κ. Φίλης επισήμανε πως «δεν ήρθαμε εδώ απόψε για να αλλάξουμε απόψεις ο ένας στον άλλο αλλά για να βρούμε ένα κοινό τόπο για το καλό της πατρίδας».