Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

28 χρόνια από τον θάνατο του Ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη BINTEO

kosmas grigoriatis
Στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τον θάνατο του μακαριστού Ιεραποστόλου του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη, που σε ηλικία 47 ετών σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Κονγκό της Αφρικής.
Ο πατήρ Κοσμάς, που έζησε και μεγάλωσε στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ο πρώτος Ιεραπόστολος του Κολουέζι του Κονγκό και ο εμπνευστής ενός μεγάλου πνευματικού και κοινωνικού έργου στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου.
Κατήχησε και βάπτισε περισσότερους από 15.000 ιθαγενείς. Πέραν της ανέγερσης Ιερών Ναών και Ιδρυμάτων, προχώρησε στην ανοικοδόμηση Δημοτικών Σχολείων.

Επίσης, για την ανάβαθμιση του βιωτικού και πολιτισμικού επιπέδου του λαού του Κονγκό ίδρυσε Τεχνική Αγροτική Σχολή, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα γεωργικά και κτηνοτροφικά προγράμματα στο Νότιο Κονγκό.
Η ζωή, η ακάματη ιεραποστολική διακονία και ο αιφνίδιος θάνατος του π. Κοσμά συγκλόνισαν, αφύπνισαν και παρεκίνησαν πλειάδα κληρικών και λαϊκών να συμμετάσχουν ενεργά στο ιεραποστολικό έργο που η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτελεί ανά τον κόσμο.
Ο π. Κοσμάς αποδείχθηκε θησαυρός ανεκτίμητος στα σπλάχνα της Αφρικής.
Αγνός, ευαίσθητος αλλά και δυναμικός έγραφε προφητικά για τον εαυτό του: «Το δόσιμο να είναι αληθινό, ολοκληρωτικό, δίχως κρατούμενα, με διάθεση αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως και με σκοπό ν' αφήσουμε τα κόκαλά μας μεταξύ των ιθαγενών επί του Ιεραποστολικού πεδίου».
Ακολουθεί βίντεο αφιέρωμα με ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του μακαριστού Ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

http://www.romfea.gr/