Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Δια των συμπροσευχών διατηρεί τις ...σχέσεις του με τους Ισραηλινούς ο Δημητριάδος Ιγνάτιος!

"Εάν οι άνθρωποι αυτοί ήταν Έλληνες, να παραστούν εκπρόσωποι του κράτους. Τη στιγμή που στο θρήσκευμα ήταν Εβραίοι με ποια λογική θα συμμετέχει η Εκκλησία" και θα συμπροσεύχεται με Εβραίους Ραβίνους;


Η Φώτο από το: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΒΟΛΟΣ 7-2-2016 (ἐδῶ)

antisim-2



 oloktaut
Με κεντρικό σύνθημα: «Ποτέ ξανά και για κανέναν» και σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο λαμπρή εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, η Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου τίμησε τους Έλληνες Εβραίους, θύματα της θηριωδίας της ναζιστικής Γερμανίας και των συνεργατών της, με την αντίσταση της λήθης των τραγικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της κτηνωδίας των Γερμανών να αναδεικνύεται ως πυλώνας της ιστορικής συνέχειας.
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου άνοιξε το πρόγραμμα της τελετής, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκαν 25 στεφάνια από φορείς της πόλης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με το άναμμα και την αφή των 6+1 κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος να αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στο γεγονός.
Το άναμμα των κεριών έγινε από τους: κ.κ. Ντίνο Μάτσα, Νικόλαο Σαμούρη, διασωθέντες Εβραίους ομήρους, το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τον εκπρόσωπο των Αντιστασιακών οργανώσεων κ. Αθανάσιο Κουτσό, την πρόεδρο του Συλλόγου «Ίωνες» Μαγνησίας, κ. Άννα Πετσιάβα και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Μυρσίνη - Ταμία Πώποτα και Υβόνη Φρεζή.
Προσφωνήσεις απεύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων στην ανάγκη καθιέρωσης του Ολοκαυτώματος ως πρότυπο διδαχής στις νέες γενιές, μιας κοινωνίας αποδοχής της διαφορετικότητας: «Αυτή η ημέρα μνήμης γίνεται όλο και πιο ισχυρή, δείχνει να αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους και μετατρέπεται πλέον σε μνήμη παραδειγματική που πάει πέρα από την υπενθύμιση της φρικαλεότητας του παρελθόντος.
Γίνεται δίδαγμα για τις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη επέτειος είναι κυρίως η αφορμή για να γίνει το Ολοκαύτωμα συμβολική μνήμη που θα μας δείξει πώς θα χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις, πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας ότι το διαφορετικό δεν αντιμετωπίζεται με φόβο, πώς η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό μιας κοινωνίας που ευημερεί συναισθηματικά και όχι μόνο οικονομικά».
Από την πλευρά του, ο κ. Σολομών σημείωσε ότι η διατήρηση της μνήμης τραγικών ιστορικών γεγονότων, όπως το Ολοκαύτωμα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας και έδωσε το στίγμα της πάλης με τη λήθη, όσων υπέστησαν τα θύματα των Ναζί: «Δε θέλουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ακραία έκφραση φρίκης και την οδύνη που βίωσαν τα θύματα των ναζί. Έζησαν μια ζωή βασανιστική με κάθε είδους φρικαλεότητες από το ναζιστικό καθεστώς. Το Ολοκαύτωμα, το οποίο δομήθηκε στη συκοφαντία και στο ψέμα, εφαρμόστηκε με την ανοχή σχεδόν, του συνόλου του γερμανικού λαού, από ανθρώπους τυφλωμένους από την προπαγάνδα που δε δίσταζαν να ολοκληρώσουν με ζήλο και συνέπεια το σχέδιο της γενοκτονίας. Είναι καθήκον όλων μας να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να προστατεύσουμε τη μνήμη από τους δολοφόνους της, που κινούνται στα ναζιστικά πρότυπα, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα».
Χαιρετισμοί εκφωνήθηκαν από το Δήμαρχο Βόλου, κ. Θάνο Θεοδώρου και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, ενώ ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα, με τίτλο: «Ισπανία, Θεσσαλονίκη, Ιερουσαλήμ», με τη συμμετοχή της γυναικείας χορωδίας του Ωδείου Βόλου «Ρυθμός».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή Εγκληματολογίας και τέως Υπουργού, κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος επεσήμανε τη διαχρονικότητα της μνήμης του Ολοκαυτώματος και όσων συνέβησαν, σε αντιπαραβολή με τη διαστρέβλωση των γεγονότων από τους υμνητές του Ναζισμού: «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, από τους ακόλουθους της ναζιστικής Γερμανίας είναι πάντα επίκαιρο και βαθιά πολιτικό ζήτημα. Ανιστόρητα φασιστικά ιδεολογήματα συνεχίζουν να λοιδορούν την ιστορική αξία μιας κτηνωδίας δίχως προηγούμενο. Η άρνηση σε όσες αναλήθειες ακούγονται και η συνέχιση της μνήμης των φρικαλεοτήτων των Ναζί είναι απαραίτητα συστατικά του φόρου τιμής απέναντι στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος».
Η εκδήλωση έκλεισε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο να εκφράζει την αποστροφή της Εκκλησίας για το Ολοκαύτωμα, συνδέοντας όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες σήμερα, με την ανάγκη καταδίκης κάθε μορφής ρατσισμού, απ’ όπου και αν προέρχεται: «Καθίσταται επείγουσα ανάγκη, όλοι μας, σε κάθε μορφή ρατσισμού να αντιπαραθέτουμε τα πάμπολλα παραδείγματα της σύγχρονης εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας που διατρανώνουν ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».


afisa teliko
14549
antisim-1
antisim-3

antisim-2

http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/6376-dimitriados-ignatios-o-antisimitismos-den-exei-thesi-stin-koinonia-mas


_______________________________________________________________________


_______________________________________________________________________

Τιμήθηκε στο Βόλο η μνήμη των Ορθοδόξων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος – Μνημόσυνο του αιχμαλώτου στο Νταχάου Δημητριάδος Δαμασκηνού

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2017



Τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Δαμασκηνό Χατζόπουλο, τον από Τριφυλίας & Ολυμπίας, τίμησε σήμερα η Τοπική μας Εκκλησία, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία είναι εφέτος αφιερωμένη από την Μητρόπολή μας στη θυσία χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης των Ναζί. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός (1957-1967), κορίνθιος στην καταγωγή, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα της φρίκης, στην Ιταλία και στη Γερμανία, από το 1942 έως το 1945, με αποκορύφωμα την αιχμαλωσία του στο Νταχάου, με αριθμό 57754, απ’ όπου απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από τους Συμμάχους.
Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Πανιερ. Επισκόπου Πάκρατς & Σλαβονίας κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Σερβίας), ενώ συλλειτούργησαν πλειάδα Κληρικών μας, χειροτονηθέντων από τον αείμνηστο Δημητριάδος Δαμασκηνό. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και πλήθος πιστών.
Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «σήμερα θα  μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα όχι μόνο των Εβραίων συμπατριωτών μας, αλλά και των Χριστιανών, που μαρτύρησαν στα χέρια των Ναζί». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά του Μητροπολίτου Ιωακείμ στη διάσωση της Εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, κατά την Κατοχή, καθώς και στο διάδοχό του Δαμασκηνό, ο οποίος φυλακίστηκε στον φρικτό τόπο του μαρτυρίου, στο Νταχάου. Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την στολή της αιχμαλωσίας του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, που κόμισε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και εξετέθη στο κέντρο του Ναού και θυμίζει μέχρι σήμερα το μαρτύριο του Ιεράρχου. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «το να έχουμε σήμερα ανάμεσά μας την στολή της αιχμαλωσίας του προκατόχου μας, όλους μας συγκινεί, γιατί οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νεώτεροι διδάσκονται τί συμφορά έφερε στον κόσμο ο ναζισμός. Ευχόμαστε, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ!».
Ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος τόνισε την ταύτιση της Ελληνικότητας με την Ορθόδοξη πίστη και επεσήμανε ότι «χωρίς εθνικιστικές και άλλες προεκτάσεις, καυχόμαστε γιατί είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επειδή, αυτή την αλήθεια μετέφερε στα πέρατα του κόσμου η Εκκλησία μας… Γι’ αυτό οι Κληρικοί μας πρωτοστατούσαν ανέκαθεν και στα Εθνικά ζητήματα, όχι για να υποκαταστήσουν τους αρμοδίους αιρετούς άρχοντες, αλλά για να είναι δίπλα τους και να θυμίζουν ότι είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί κι έτσι κινούμεθα και άρα, αν θέλετε να εκφράζετε αυτόν τον λαό, πρέπει να τον εκφράζετε με αυτή την συνείδηση, διαφορετικά ποια Ελλάδα διοικείτε, ποια Ελληνική σκέψη εισφέρετε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Διονύσιος παρατήρησε ότι «η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε για να θυμόμαστε ότι Ορθόδοξοι Κληρικοί, με οικουμενικό πνεύμα, αγκάλιασαν όλους τους ανθρώπους, όλων των θρησκευτικών πίστεων, των γλωσσών και των πολιτισμών, σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας. Δύο απ’ αυτούς διετέλεσαν Μητροπολίτες Δημητριάδος, ο Ιωακείμ και ο Δαμασκηνός, που ταλαιπωρήθηκαν, διώχθηκαν, τιμωρήθηκαν, κι έφυγαν προδομένοι από ανθρώπους. Ιδίως ο Δαμασκηνός, μαζί με τους μετέπειτα Μητροπολίτες Τρίκκης Διονύσιο και Κυθήρων Μελέτιο, φυλακίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Γι’ αυτό η συγκίνησή μας είναι μεγάλη…». Σημείωσε, επίσης, εμφαντικά, ότι «καλώς τιμάται η μνήμη του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης δεν υπήρξαν μόνον Εβραίοι, αλλά και Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι. Έτσι, όλοι μαζί θυμόμαστε και διακηρύττουμε ΠΟΤΕ ΠΙΑ». Τέλος, ο κ. Διονύσιος στρέφοντας τον λόγο του στον αείμνηστο Δαμασκηνό, ζήτησε συγγνώμη για όσα υπέστη «και από εκκλ/κούς και πολιτικούς και στρατιωτικούς, επιλήσμονες των καθηκόντων τους».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Δαμασκηνού και ο κ. Διονύσιος προσέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ένα Εγκόλπιο του Μακαριστού Προκατόχου του. Από τη μεριά του ο Επίσκοπος Πάκρατς & Σλαβονίας κ. Ιωάννης, προσέφερε τεμάχια Ιερών Λειψάνων των 700.000 Ορθοδόξων Σέρβων, που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς στην Κροατία από τους Κροάτες Ναζί, την περίοδο 1941-1945.  
http://www.imd.gr/news/3/3619


_______________________________________________________________________


______________________________________________________________________



ΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως  – Οδοιπορικό του κ. Ιγνατίου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπιρκενάου
Με τη δέουσα επισημότητα θα τιμηθεί η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 5μ.μ. στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (2ας Νοεμβρίου με Ξενοφώντος) και στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Α. Γαζή).
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, σήμερα στις 5μ.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Στις 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος, την οποία παρουσιάζουν οι: Ρωσσάνα Πώποτα, Βίκτωρ Σακκής και Νίκος Βαραλής.
Η εκδήλωση μνήμης θα ξεκινήσει με το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων και προσφωνήσεις από τους: περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.
Στη συνέχεια, η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα ερμηνεύσει το «Eli Eli».
Ακολουθούν χαιρετισμοί επισήμων και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.
Η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα αποδώσει τα «Avinu Malkeinu» και «Adio Querida».
Στο πρόγραμμα καταγράφεται, κατόπιν, η ομιλία του Σεβασμιώτατου Επισκόπου Σλαβονίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ιωάννη με τίτλο «Χριστιανοί και Ολοκαύτωμα. Το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Επίσης θα μιλήσει η Ιστορικός Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α. Π. Θ. με τίτλο «Η καταστροφή των Εβραίων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και οι λιγοστές απόπειρες διάσωσης».
Μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Ήρωες, Μάρτυρες, Προδότες και Κατακτητές στη δίνη της Κατοχής» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα «Ποιος τη Ζωή μου Κυνηγά» με τους: Γ. Ζαχαρέλλη, κιθάρα, ενορχηστρώσεις, Η. Αλεξόπουλο, ούτι, μαντολίνο, Σ. Γανωτή, λύρα, κρουστά, Α. Γανωτή, φλάουτο, Ν. Γανωτή, κλαρινέτο, Π. Γανωτή, βιολί, ηλ. κιθάρα, κρουστά, Α. Χιώτη, φωνητικά, Βλαντιμίρ Σίμιτς, λαούτο, καβάλ, φωνητικά, Χορωδία-ισοκρατήματα: Β. Σίμιτς, Ν. Λέκιτς, Β. Ντζερκόβιτς, Α. Μιλοβανόβιτς.
Κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ιστορικού Τέχνης και Ερευνητή του Ολοκαυτώματος, Γιώργου Πηλιχού.
Στις 8.30μ.μ. θα ολοκληρωθεί η τελετή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «SYLVIA» του καλλιτέχνη Βίκτωρα Κοέν, και παράλληλα θα εκτίθεται η στολή ομήρου του στρατοπέδου Νταχάου που φορούσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός.
Για την εξυπηρέτηση του κόσμου θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των ατόμων από το μνημείο Ολοκαυτώματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος (Α. Γαζή –Κ. Καρτάλη), όπου προγραμματίζεται η κεντρική εκδήλωση.

Αφιέρωμα μνήμης 
Εκτενές αφιέρωμα στη συμμετοχή του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην «Πορεία των ζωντανών» που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της πορείας θανάτου των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπίρκενάου, δημοσιεύεται στα «Χρονικά», το νέο τεύχος της έκδοσης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προσκλήθηκε να ανάψει την 1η από τις 6 δάδες στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο του θανάτου Μπιρκενάου, τιμώντας τους ορθοδόξους χριστιανούς που διέσωσαν χιλιάδες ψυχές.
Στο μήνυμά του ενώπιον χιλιάδων νέων από 40 χώρες και σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Έρχομαι εδώ όπου εκατομμύρια Εβραίων και άλλων αδελφών μας δολοφονήθηκαν βάρβαρα, ως ταπεινός προσκυνητής, στο Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του πράου και ταπεινού τη καρδία. Εύχομαι και προσεύχομαι, ώστε το φως αυτής της δάδας να φωτίσει τις διάνοιες και τις καρδιές όλων μας, για να ακολουθήσουμε το Ευαγγέλιο, προς ένα κόσμο συνύπαρξης, ανεκτικότητας, αγάπης και ειρήνης! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!»
Το συγκεκριμένο μήνυμα και το συμβολικό άναμμα δάδας στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κυριαρχούν στο εξώφυλλο της συγκινητικής έκδοσης.
Συγκινητικότατο και διεθνούς σημασίας για την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το γεγονός πως το banner με την Ελληνική Σημαία με το Σταυρό τέθηκε τιμητικά μπροστά από την πορεία, καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής από το Άουσβιτς στο Μπιρκενάου.
O Σεβασμιώτατος προσεκλήθη προσωπικά από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης αυτής στην Πολωνία κ. Αχάραλε Ταμέρ, «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έπραξε ο προκάτοχος του Σεβασμιώτατος Ιωακείμ για τη σωτηρία των Εβραίων κατοίκων του Βόλου στη σκοτεινή περίοδο 1941-1945».
Τιμούν τη μνήμη του Μακαριστού Δαμασκηνού
Την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κυρού Δαμασκηνού Χατζοπούλου θα τιμήσει η τοπική Εκκλησία σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Στον ιερό ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, θα τελεσθεί το πρωί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Επισκόπου Σλαβονίας κ. Ιωάννου, της Σερβικής Εκκλησίας και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας θα τελεσθεί Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού, ο οποίος φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Νταχάου, την περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας.