Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

κ. Ιερώνυμε, αφήστε τη διγλωσσία, πάψτε να παίζετε σε διπλό ταμπλώ και πείτε μας: Τι παιγνίδια παίζονται από τους εκλεκτούς σας;


Καταγγελία της ΠΕΘ

για προσπάθεια εκφοβισμού 



Δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)
Καταγγελία της ΠΕΘ για προσπάθεια
εκφοβισμού και παραπλάνησης συναδέλφων
από Σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας

                                                                                                       
    Σύμφωνα με ενυπόγραφες καταγγελίες, οι οποίες κατατέθηκαν στο ΔΣ της ΠΕΘ, ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας   κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου περιφερόταν στο 2ο ΠΕΚ Αθηνών, στις 9/5/2017 και παραπλανούσε τους επιμορφούμενους  Θεολόγους λέγοντας τους ότι «ας αντιδράει η ΠΕΘ όσο θέλει, η Εκκλησία έχει αποδεχθεί τα νέα Προγράμματα και έχει συμφωνήσει με το Υπουργείο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την εφαρμογή τους στα σχολεία», προσπαθώντας έτσι, να τους εξουθενώσει ψυχολογικά και να κάμψει τις εντονότατες αντιδράσεις τους εναντίον των νέων Προγραμμάτων, οι οποίες είναι γενικευμένο φαινόμενο σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας επιχειρούνται οι επιμορφώσεις.
   Σημειωτέον ότι, η Σύνοδος της Ιεραρχίας ούτε έχει λάβει ούτε έχει ανακοινώσει απόφασή της ότι συμφωνεί με τα νέα Προγράμματα Σπουδών.
  Σε ερώτηση επιμορφούμενου Θεολόγου «επί ποίου επίσημου αποδεικτικού στοιχείου στηρίζετε αυτή σας την τοποθέτηση κ. Σύμβουλε (ότι η Εκκλησία συμφώνησε);», η απάντηση ήταν η σιωπή.
   Η σιωπή επίσης,  ήταν η απάντηση σε επιμορφούμενο που ρώτησε: «Θα επιμορφώσετε και τους καθηγητές Θεολόγους των ετεροδόξων θρησκευτικών κοινοτήτων (Ρωμαιοκαθολικών, Μουσουλμάνων,  Εβραίων), της χώρας μας για τα νέα Προγράμματα;»
   Σε άλλη περίπτωση πάλι ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου ακούγοντας τους προβληματισμούς συναδέλφου χτύπησε το χέρι του στο έδρανο και φώναξε με ένταση: «Εγώ είμαι ο Σταύρος Γιαγκάζογλου και Θεολόγους σαν κι εσένα θα τους κάνω ειδική επιμόρφωση τον Σεπτέμβριο».
   Εκτός των παραπάνω προφορικών δηλώσεων, οι ανακοινώσεις
της ΠΕΘ, που είχε τοιχοκολλήσει συνάδελφος επιμορφούμενος,  σκίστηκαν για να μην διαβαστούν.
   Γιατί άραγε υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, ο εκφοβισμός των συναδέλφων, η ειρωνεία, η αυταρχική συμπεριφορά; Είναι ξεκάθαρο πως με τραμπουκισμούς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επιβολή ενός μνημονιακού μαθήματος Θρησκευτικών και συντελείται ένας ψυχικός και πνευματικός βιασμός, σε βάρος της ψυχοπνευματικής ισορροπίας των καθηγητών και των μαθητών.  Σε ένα απόλυτα σκοταδιστικό κλίμα που θυμίζει σκοτεινές περιόδους της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας επιχειρείται η δήθεν επιμόρφωση των συναδέλφων Θεολόγων σε αντικείμενα που τους είναι ήδη γνωστά από την παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία, αποκρύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του νέου Προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών, που δεν είναι άλλος από την επιβολή του θρησκευτικού συγκρητισμού και η προώθηση της ατομικής θρησκείας που θα είναι μείξη από στοιχεία διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων.  
   Θα συστήναμε αυτοσυγκράτηση σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τους επιμορφούμενους ως ανθρώπους που μπορούν είτε να εκφοβίσουν είτε να χειραγωγήσουν, ώστε να είναι πιο πειθαρχικοί στις εντολές τους.
   Η ΠΕΘ καταγγέλλει τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου  γι΄  αυτή την τακτική εκφοβισμού (bullying), συναδέλφου, για την όλη προσπάθεια φασιστικής επιβολής των νέων Προγραμμάτων αλλά και γιατί σπεύδει να προκαταβάλει τη γνώμη της Εκκλησίας παρουσιάζοντας κάποιες, πιθανόν, θέσεις μελών της Επιτροπής της Εκκλησίας ως απόφαση του συνόλου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Η ΠΕΘ έχει ήδη απευθύνει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο. Κατόπιν, όμως, των παραπάνω γεγονότων αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή και να απευθύνει και νέα, προκειμένου να λάβει υπεύθυνες απαντήσεις για τη «συμφωνία» της Εκκλησίας με την Πολιτεία.
   Είναι η εποχή που ο καθένας μας με τη συμπεριφορά του γράφει τη δική του ιστορία και δίνει τη δική του μαρτυρία.
Το ΔΣ της ΠΕΘ
***

Επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
και άπαντες τους Ιεράρχες
της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
      Μακαριώτατε,
          Σεβαστοί μας Αρχιερείς
  Πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 2ο ΠΕΚ Αθηνών, στις 9/5/2017, δήλωσε δημόσια ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Iεραρχίαςγια τα νέα Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η δήλωση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα στη συνείδηση των Θεολόγων που θεωρούν δεδομένο ότι η Ιεραρχία, με βάση τις έως τώρα αποφάσεις της,προστατεύει και θα προστατεύει το μάθημα, απ΄ ό,τι χαρακτηρίσατε ως «επικίνδυνο» και «ακατάλληλο».
Σύμφωνα με δημοσίευμα (http://orthodoxia.info/9-3-2017), είχατε αποφασίσει και ζητήσει «Να υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση με βάση το πόρισμα της επιτροπής». Αν ο ισχυρισμός του κ. Γιαγκάζογλου αληθεύει, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την αντίστοιχη απόφαση της Ιεραρχίας, την οποία εμείς οι Θεολόγοι δεν γνωρίζουμε, παρότι δημόσια την επικαλείται και  «χρησιμοποιεί» ο κ. Γιαγκάζογλου, κάνοντας λόγο  για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας.
   Σε περίπτωση που δεν έχει συζητηθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου και δεν έχουν επικυρωθεί όσα συζητήθηκαν μεταξύ Υπουργείου και Εκκλησίας, τότε ποιος έδωσε εγγυήσεις για τελική συμφωνία, ώστε να γίνονται επισήμως τέτοιες δηλώσεις και να καλούνται οι Θεολόγοι για επιμόρφωση, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο διάλογος και πριν εγκρίνει η Ιεραρχία τα διορθωμένα Προγράμματα και βεβαιώσει τους Θεολόγους ότι τα Προγράμματα άλλαξαν;
   Εσείς είχατε διακηρύξειμε παρέμβασή σας προς τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον ελληνικό λαό για αυτά τα Προγράμματα ότι:
1. «Είναι απαράδεκτα επικίνδυνα, δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία και γενικότερα στην Κοινωνία μας».
 2. Σεις είπατε ότι: «Το μάθημα των Θρησκευτικών καταργήθηκε και πρόκειται πλέον για ένα μη θεολογικό μάθημα».
3. Εσείς είπατε ότι: «Η απόπειρα συσσώρευσης κοινών στοιχείων από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις είναι ολοφάνερα πιεσμένη και επιπόλαια, με αποτέλεσμα την σύγχυση των μαθητών». 
4. Εσείς είπατε ότι: «Το εκπαιδευτικό υλικό όχι μόνο δεν βοηθά το παιδί μιας ορθόδοξης οικογένειας στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής εικόνας για την Ορθοδοξία, αλλά κλονίζει  τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, του προκαλεί σύγχυση, ενσπείροντάς του την λογική αμφιβολία ότι δεν αποκλείεται τελικά ο Χριστός να είναι και προφήτης του Ισλάμ»
5. Εσείς είπατε ότι: «Το νέο μάθημα έγινε μία διδασκαλία ηθικής και πολιτικής θεωρίας, καλλιτεχνικής παιδείας, κοινωνιολογία των θρησκειών, πολιτισμός και ιστορία θρησκειών». 
6. Εσείς είπατε ότι: «Δεν μπορεί να εκριζώνεται η θεολογική επιστήμη από το μάθημα των Θρησκευτικών, προκειμένου το μάθημα να υπηρετήσει σκοπούς πολιτικής καθοδηγήσεως».
7. Εσείς είπατε ότι: «Το συμπέρασμα είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε «κατηχητικό,  διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και  να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παράλληλα συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζει και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικού κινήματος».
8. Εσείς είπατε ότι: «Τα καινούργια προγράμματα με έπεισαν ότι δεν πρόκειται για θρησκευτικά αλλά για επιχείρηση αλλοιώσεως της πίστεώς μας».
Αυτά όλα Μακαριώτατε διορθώθηκαν; Πότε; Πώς; Ποιες και πού είναι οι διορθώσεις; Ο όρος που θέσατε να έχουν Ορθόδοξο χαρακτήρα και προσανατολισμό εκπληρώθηκε; Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να βεβαιώσει τους Θεολόγους και τον ελληνικό λαό υπεύθυνα και στοιχειοθετημένα ότι άλλαξαν τα Προγράμματα και έγιναν Ορθόδοξα; Ή μήπως να κλείσουμε τα μάτια και να εφαρμόσουμε τα Προγράμματα εκείνα που εδώ και (6) έξι χρόνια αποδεικνύουμε με επιστημονικά θεολογικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα, αυτό που και εσείς διαπιστώσατε, ότι θα βλάψουν την παιδεία και την ελληνική κοινωνία ως ακατάλληλα και επικίνδυνα;
Το θέμα είναι άκρως σοβαρότατο Μακαριώτατε. Αυτό που προσλαμβάνουμε, μετά και από τις δηλώσεις του κ. Γιαγκάζογλου είναι το εξής: Είτε κάποιοι θεωρούν ότι η Ιεραρχία των Επισκόπων είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, ώστε δεν χρειάζεται να χάνεται χρόνος, είτε ότι όλοι εμείς οι Θεολόγοι, και το ίδιο το μάθημα, είμαστε πιόνια σε ένα παιχνίδι που υπηρετεί σκοπιμότητες, τις οποίες ούτε τις γνωρίζουμε ούτε τις καταλαβαίνουμε.
Παρακαλούμε για την απάντησή σας.
Με σεβασμό ασπαζόμαστε τη δεξιά Σας.
                                                    Για το ΔΣ της ΠΕΘ
Ο Πρόεδρος,   Κων/νος Σπαλιώρας, Δρ Θεολογίας
Ο Γεν. Γραμματέας   Παν. Τσαγκάρης,  Mr Θεολογίας