Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Καμμένος και ΑΝΕΛ τελικά υπέρ της αλλαγής φύλου και υπέρ της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης»


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας στη Βουλή τον Πάνο Καμμένο, για τις συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και την υπόθεση του Noor 1 και τώρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι βουλευτές του δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και την ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», στα οποία είχαν αντιταχθεί αρχικά.  
Ενώ αρχικά τάχθηκαν απολύτως κατά, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.


Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε με μια λακωνική ανακοίνωση και χωρίς παραπάνω αναλύσεις, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη βουλή, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΑΝΕΛ θα πουν «ναι» και στην τροποποιημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» για την οποία είχαν αντιταχθεί -με αποτέλεσμα να την αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για να την επαναφέρει τροποποιημένη.
Η νέα συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου ερμηνεύεται και ως απάντηση στο «μπλόκο» που προσπάθησε να στήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης. «Διπλές πλειοψηφίες, τέλος», «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίζει διατάξεις, ακόμη κι αν συμφωνεί, εφόσον αυτές δεν στηρίζονται και από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή και από τους ΑΝΕΛ. Με το «μπλόκο» στα κυβερνητικά νομοσχέδια είχε συνταχθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κουίκ: Η δεδηλωμένη είναι ακλόνητη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος.
«Η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης, έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας» είπε ο υφυπουργός και βουλευτής των ΑΝΕΛ συμπληρώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τους νομικούς συμβούλους του υπουργού κ. Κοντονή».
Προειδοποίησε δε τους «ανησυχούντες της γραφικής αντιπολίτευσης» ότι «η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη και η ενδοκυβερνητική συνοχή απόλυτα αρραγής σε σχέση με την κινούμενη άμμο στο εσωτερικό και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ουραγού της, που ψάχνει ηλεκτρονικό αρχηγό».
Παράλληλα, ο κ. Κουίκ επέκρινε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «ο αμοραλισμός και η ανικανότητα αντιπολίτευσης εκ μέρους της ΝΔ, όπως έχει καταντήσει στα χέρια της ηγετικής της ομάδας, δημιουργεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.
Βούλτεψη: «Ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία»
Πάντως η αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ δεν έμεινε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση. Μάλιστα, η βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έκανε ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο, τονίζοντας ότι «ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία».
ΝΔ και ΔΗΣΥ επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία , δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ. Κατά της αλλαγής φύλου τάχθηκαν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και ΧΑ.
«Ναι» από το Ποτάμι στην αναγνώριση των διεμφυλικών ατόμων
«Στο Ποτάμι είμαστε ξεκάθαροι και στηρίζουμε τα αυτονόητα δικαιώματα του κάθε πολίτη και ιδιαιτέρως των μειοψηφιών, επομένως υπερψηφίζουμε καθαρά και χωρίς μισόλογα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας των διεμφυλικών προσώπων» ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Τα διεμφυλικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να αλλάξουν την αναγραφή του φύλου και του ονόματός τους στα επίσημα έγγραφά τους, αν προηγουμένως δεν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού τους στα γεννητικά όργανα, δηλαδή στείρωσή τους επί της ουσίας, σε μια πρακτική που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήριο» πρόσθεσε ο κ. Αμυράς.
Ωστόσο το νομοσχέδιο είναι λειψό καθώς η αλλαγή των εγγράφων των διεμφυλικών προσώπων δεν γίνεται με γρήγορη διαδικασία ενώ εμπλέκονται σε αυτήν και οι δικαστικές αρχές, επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Αμυράς ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή να αποσύρει το εμπόδιο που ως νομοθέτης εισάγει ανάμεσα στον έγγαμο βίο και τη δυνητική αναγνώριση της ταυτότητας των φύλων. «Θα συμφωνήσουμε, φαντάζομαι, ότι οι άνθρωποι χρειάζονται και τα δύο τους χέρια και δεν μπορείς να τους καλείς να επιλέξουν ελεύθερα».