Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΦΩΤΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΛΥΧΝΙΑ

Συνδιοργανώθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Μητρόπολη Δημητριάδος

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΦΩΤΗ ΛΥΧΝΙΑ
-Παρών βέβαια και ο κ. Ιγνάτιος!

Προκόπης Παυλόπουλος από τον Βόλο: To Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί

“To Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί” τόνισε σήμερα από τον Βόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που διοργανώθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Μητρόπολη Δημητριάδος.
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ένιωσε δέος όταν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.



«Όσοι Έλληνες χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μέρος της ιστορίας μας. Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στην εξέγερση στο Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944 φωνάζοντας το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος και κατά μια παράδοση έψαλαν τον εθνικό ύμνο πριν την εκτέλεσή τους. Και εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε για την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».


Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως γεννήθηκε ο Ναζισμός και πως δεν πρέπει να επιτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. «Η Ευρώπη δεν έχει δώσει την απαιτούμενη έμφαση στους θεσμούς που τονώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε για να μην υπάρξει ξανά αυτός ο εφιάλτης αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ανθρωπισμός και δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του ναζισμού και φασισμού και πως αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση των ανισοτήτων που δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Σημείωσε πως λύση αποτελεί η δημιουργία οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζει το κράτος δικαίου και θα αποτελέσει το οχυρό απέναντι στον ναζισμό.
Βάσω Σταματίου: Να μιλήσουμε στα παιδιά για το Άουσβιτς
Τη φρίκη που έζησε στο Άουσβιτς περιέγραψε η κ. Βάσω Σωτηρίου που μίλησε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως είπε οι κρατούμενοι ήθελαν να βρουν κάτι για να μασήσουν.
«Από τις 6 το πρωί σκληρή δουλειά με ξύλο, ήταν ο εφιάλτης κάθε κρατούμενου. Τον Ιούνιο του 1944 υπήρχε φάλαγγα ανθρώπων στα κρεματόρια. Τις ημέρες εκείνες χάθηκαν 400.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας. Ήταν το πιο παράλογο σχέδιο της ανθρωπότητας.
Παράλληλα ανέφερε πως το σχέδιο των Ναζί για εξόντωση των αντιπάλων τους ήταν μελετημένο για χρόνια, καθώς οι φούρνοι είχαν ημερομηνία κατασκευής 1937»
Μάλιστα η κ. Σταματίου προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μιλήσουν στα παιδιά για το Άουσβιτς.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο αντιναζιστής Ράινερ Ες, εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες .
«Εγώ είμαι και θα παραμείνω για πάντα ο εγγονός ενός μαζικού δολοφόνου» είπε στην ομιλία του και τόνισε πως οφείλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη αυτής της σκοτεινής ιστορίας.
«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει αρχίσει ξανά κάτι επικίνδυνο και ότι όλοι ξανά αποστρέφουν το βλέμμα και ότι ξανά επιτρέπουν να συκοφαντούνται άνθρωποι, μειονότητες και εθνικές ομάδες στην κοινωνία».
   Ο καθείς στο είδος του… Έτσι, την ίδια ώρα που οι Έλληνες διαδήλωναν στο Σύνταγμα για την Μακεδονία, ο πρόεδρος Παυλόπουλος συμμετείχε σε εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Βόλου, σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της πόλεως.
    Αφού δε άναψε συμβολικά την επτάφωτη λυχνία, είπε ότι αισθάνθηκε δέος όταν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη «που είναι κάτι το οποίο θα εμπνέει την ανθρωπότητα».
    Εν συνεχεία, άρχισε την… συνήθη πολιτικολογία, περί των «υπολειμμάτων του ναζισμού», που «φυτρώνουν σε πολλές εκλογές που έγιναν στην Ευρώπη», εννοώντας τα λαϊκά εθνικιστικά κινήματα και τόνισε αποφασισμένος πως«δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα», προτείνοντας ως αντίδοτο το«κοινωνικό κράτος»: «Τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού υπάρχουν ακόμη, γιατί εκμεταλλεύονται τις τεράστιες ανισότητες που δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια οικονομική πολιτική που φυσικά δεν θα βασίζεται στην σπατάλη, αλλά θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος δικαίου. Και έχουμε ένα διπλό χρέος, να εμβαθύνουμε την Ευρώπη, να δημιουργήσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας, τους ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και να στηρίξουμε ένα κοινωνικό Κράτος για την δημιουργία του οχυρού απέναντι στον ναζισμό που είναι η κοινωνική συνοχή».

    Χωρίς να εξηγήσει βεβαίως πως είναι δυνατόν να δημιουργηθεί αυτό το «κοινωνικό κράτος» σε μία χώρα όπου ο «πρώτος πολίτης» της (δηλαδή ο ίδιος) αμείβεται με περίπου 12.000 ευρώ το μήνα, όταν ο μέσος μισθός και η μέση σύνταξη είναι γύρω στα 400 ευρώ…