Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Η πρώτη αναίμακτη ειρηνική ενθρόνιση μετά του αξέχαστου αγίου Θεολόγου (το 1968) στη Λάρισα.


Με λαμπρότητα  σεμνότητα και ιεροπρέπεια η ενθρόνιση του νέου κανονικού και νόμιμου επισκόπου Λαρίσης κ. Ιερωνύμου (Νικολόπουλου)


   Η πρώτη αναίμακτη ειρηνική ενθρόνιση μετά του αξέχαστου αγίου Θεολόγου (το 1968) στη Λάρισα. 

  Δωρικός  ο επιβατήριος λόγος του κ. Ιερωνύμου, αλλά και διπλωματικός προς εξευμενισμό  κάθε ακούοντος κάνοντας αναφορά στους μοιχεπιβάτες και τον Θεολόγο.

   Η αγανάκτηση κλήρου και λαού και ο φόβος να αποδοκιμασθεί ο αρχιεπίσκοπος,   απέτρεψε την τελευταία στιγμή την παρουσία του  αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με πληροφορίες από παριστάμενους επισκόπους, και έτσι διέσωσε την ειρηνική τέλεση της υποδοχής και ενθρόνισης του νέου επισκόπου στη Λάρισα.

  Από πολλές ημέρες πρίν   αναγγέλλονταν,  τόσο από την μητρόπολη, όσο και από τον τύπο και όλα τα ΜΜΕ η έλευση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη στη Λάρισα, προκειμένου να ενθρονίσει  τον νέο επίσκοπο Λαρίσης. Όμως  η συγκυρία της μυστικής συμφωνίας Ιερωνύμου- Τσίπρα για την υπηρεσιακή σχέση του κλήρου και της Εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και ο σκοτεινός ρόλος που είχε παίξει στη Λάρισα ως έξαρχος στο εκκλησιαστικό για τον Θεολόγο και τους 12, η ένοχη σιωπή του  για το Μακεδονικό   και  πλήθος άλλων θεμάτων αποδεικνύουν το έλλειμα και την αναξιότητά του για το υψηλότατο αξίωμα του αρχιεπισκόπου. Έτσι  ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης  κλήρου και Λαού εναντίον του και φημολογούνταν έντονη αποδοκιμασία του.    

  Τελικά επικράτησε η σύνεσις. Η απουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη  με  δικαιολογία την διπλωματική «ασθένεια» (Αρβανίτης γάρ), περιέσωσε την  ειρήνη την ιερότητα και λαμπρότητα της ενθρονίσεως. 

   Παρά την απουσία του  αρχιεπ. Ιερωνύμου, ομάδα ενθέρμων στη θέα μερικών επισκόπων  ήθελαν να τους αποδοκιμάσουν και κινήθηκαν  εναντίον του ειρωνικού κ. Χρυσοστόμου Δωδώνης, του Καλαμάτας κ.Χρυσοστ. Σαββάτου, του Καβάλας κ.Στεφάνου (του Ροκά) και του κ. Φανερού περίεργα κουρεμένου ιερέως, αντιπροσώπου του Σύρου-Τήνου Δωροθέου. Την εστία αυτή την αποσόβησαν από τα χειρότερα  ψύχραιμοι ευσεβείς Χριστιανοί και ένας Θεσσαλός ιερέας συνοδός επισκόπου. Προς αποφυγήν των περαιτέρω, μερικούς τους επιβίβασαν στα αυτοκίνητά τους, για να μεταβούν από την πλατεία στον Ναό του Αγ. Αχιλλείου.    

  Συζητείται ευρέως το γεγονός από τους γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά ότι το σθένος και η αγωνιστικότητα των Λαρισαίων Χριστιανών έχει κατορθώσει να αποτρέψει επί πέντε δεκαετίες την παρουσία των αρχιεπισκόπων στις ενθρονίσεις-παρωδία των τριών μοιχεπιβατών επισκόπων, αλλά και τώρα στον νυν κανονικό Λαρίσης Ιερώνυμο. Να σημειωθεί ότι ακόμη και ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ποτέ επίσημη επίσκεψη στη Λάρισα, ενώ ματαίωσε και επίσκεψή του που είχε εξαγγελθεί…!