Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Αρχιεπ. Ιερώνυμος: Δεν υπονομεύεται το Μυστήριο με κουταλάκια μιας χρήσεως, κάποτε δεν είχαμε κουταλάκι! Για όριο ηλικίας στον Αρχιεπίσκοπο δεν είπε τίποτα.

Παπαχελάς– Απλώς να το καταλάβω, υπάρχει το Μυστήριο το ίδιο και υπάρχει και ένα τεχνικό ζήτημα, αν θα γίνεται με κουταλάκια μιας χρήσης ή όχι, γιατί περί αυτού πρόκειται στην ουσία. Αυτό υπονομεύει το ίδιο το Μυστήριο;
Αρχιεπ. ΙερώνυμοςΔεν το υπονομεύει διότι έχουμε άλλη λειτουργία στην Εκκλησία μας, μιας άλλης εποχής, που δεν είχαμε κουταλάκι, που ο άρτος, το σώμα εμβαπτίζεται. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε αυτό το πράγμα, γι’ αυτό νομίζω ότι δεν είναι αντικείμενο συζητήσεως ούτε ενός κληρικού με έναν γιατρό λοιμωξιολόγο ή με έναν πιστό. Είναι θέμα που θα πρέπει η Εκκλησία στο σύνολο να το δει και επειδή δεν υπάρχει Εκκλησία ή Λειτουργία χωρίς τη Θεία Ευχαριστία, είναι ένα θέμα που πρέπει πανορθόδοξα να αντιμετωπιστεί.

Σημαντική είναι η αναφορά που έκανε « πως δεν έχει κάποια σημάδια που να δείχνουν την επόμενη μέρα της διαδοχής του, λέγοντας παράλληλα πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν σκέφτεται την παραίτηση».
Τη θέσπιση ορίου ηλικίας στους Μητροπολίτες τη βλέπει θετικά.
 Συγκεκριμένα είπε  να υποβάλλουν την παραίτησή τους προς της Ιερά Σύνοδο, μεταξύ των 70 – 75 ετών, και αυτή να αποφασίζει αν αυτή θα γίνει δεκτή ή όχι.
Για όριο ηλικίας στον Αρχιεπίσκοπο δεν είπε τίποτα.