Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, 400 εκατομμύρια χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις παγκοσμίως.
Ο διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας Νεκτάριος Δαπέργολας σχολιάζει αυτό το εύρημα στο Focus FM και αναλύει πώς ο χριστιανισμός, και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία, αποτελεί τη θρησκεία με τη μακρύτερη ιστορία διωγμών.
Ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία κατά την εκτίμησή του βρίσκεται σε κατάσταση ηθικής κρίσης με κλιμακούμενη εγκληματικότητα, βία στα σχολεία και γενικότερη απαξίωση ηθικών αξιών. Ασκεί σκληρή κριτική στη Διοικούσα Εκκλησία και προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη συγκίνησή του για τον σταυρό στη σημαία, ενώ κατά τον ίδιο σιώπησε σε κρίσιμα ζητήματα τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρεί ότι η ηγεσία της Εκκλησίας φέρει μεγάλη ευθύνη για την πνευματική κατάπτωση.
Τέλος, σχολιάζει τον επικείμενο νόμο για τις ψευδείς ειδήσεις, τον οποίο παρομοιάζει με ελεγκτικούς μηχανισμούς από τον Τζωρτζ Όργουελ, τονίζοντας ότι η αντίσταση και η ελευθερία λόγου δεν πρέπει να υποχωρήσουν.
Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ