Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ (Γκέτσα) σημείωσε ότι ο κοινός εορτασμός του Πάσχα στην αρχαία Εκκλησία ήταν εκδήλωση «ενότητας στην πίστη» για τους Χριστιανούς.
Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, δήλωσε ότι το Φανάρι είναι έτοιμο για μεταρρύθμιση του ημερολογίου και κοινό εορτασμό του Πάσχα «με διάφορες χριστιανικές εκκλησίες».
Σημείωσε ότι εξ αφορμής της 1700ης επετείου της Α´ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια το 325, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σχεδιάζει να οργανώσει μια Επιτροπή της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Πίστης και της Τάξης «για να γιορτάσει αυτήν την επέτειο και να προβληματιστεί για τη μετάδοση της αποστολικής πίστης σήμερα».
«Ο σκοπός αυτού του συνεδρίου δεν θα είναι η μελέτη της ιστορίας της Συνόδου ή μελέτη της θεολογίας της, αλλά μάλλον ο προβληματισμός για το τι σημαίνει “η ορατή ενότητα” σήμερα για διάφορες χριστιανικές εκκλησίες και πώς οι Χριστιανοί μπορούν συλλογικά να προωθήσουν, να κηρύξουν και να ζήσουν την αποστολική πίστη», είπε ο εκπρόσωπος του Φαναρίου.
Υπενθύμισε ότι «Σύνοδος της Νίκαιας όχι μόνο διακήρυξε το Σύμβολο της Πίστεως… αλλά και εξασφάλισε τον κοινό εορτασμό του Πάσχα για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο», κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη του, ήταν εκδήλωση της «ενότητας στην πίστη».
Μιλώντας για τη διαφορά στον εορτασμό της ημερομηνίας του Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξων και Δυτικών Χριστιανών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ υπενθύμισε ότι «το ζήτημα της αναθεώρησης του ημερολογίου και κοινής ημερομηνίας για το Πάσχα έχει τεθεί αρκετές φορές στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα» και μετά το «Πανορθόδοξο Συνέδριο» στην Κωνσταντινούπολη, που πραγματοποιήθηκε το 1923 και συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιο Δ΄, έγινε μια προσπάθεια «μερικής αναθεώρησης του ημερολογίου».
Ωστόσο, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Φαναρίου, «αντιμέτωποι με την απροθυμία ορισμένων Ορθόδοξων να αποδεχτούν το “Ρωμαιοκαθολικό” Γρηγοριανό ημερολόγιο, ο Σέρβος αστρονόμος Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς πρότεινε ένα αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιώβ, «το θέμα του ημερολογίου και της κοινής ημερομηνίας του Πάσχα συμπεριλήφθηκε σε 17 θέματα που θα εξεταζόταν από τη μελλοντική Μεγάλη Αγία Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ωστόσο, «το Συμβούλιο Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Chambesy τον Ιανουάριο του 2016, αποφάσισε να αποκλείσει αυτό το ζήτημα από την ημερήσια διάταξη, φοβούμενο ότι η μεταρρύθμιση του ημερολογίου θα οδηγήσει σε ένα νέο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Ίσως ο εορτασμός της 1700ης επετείου της Συνόδου της Νίκαιας το 2025 θα είναι ένας καλός λόγος για διαφωτισμό των Χριστιανών σχετικά με την ανάγκη για μεταρρύθμιση του ημερολογίου και κοινή ημερομηνία για το Πάσχα προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στις αποφάσεις της Α´ Οικουμενικής Συνόδου», τόνισε ο ιεράρχης του Φαναρίου, και «το γεγονός ότι η ανατολική και η δυτική ημερομηνίες του Πάσχα θα συμπέσουν, πρέπει να ληφθεί ως ενθάρρυνση προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.
spzh.news