"Πᾶσα ψυχὴ ἐξουσίαις ὑπερεχούσαις ὑποτασσέσθω. οὐ γάρ ἔστιν ἐξουσία εἰ μὴ ὑπὸ Θεοῦ· αἱ δὲ οὖσαι ἐξουσίαι ὑπὸ τοῦ Θεοῦ τεταγμέναι εἰσίν" (Ρωμ. 13,1)
"Το αρχάς είναι και τους μεν άρχειν, τους δε άρχεσθαι και μηδέ απλώς και ανέδην άπαντα φέρεσθαι, ώσπερ κυμάτων τήδε κακείσε των δήμων περιαγομένων, της του Θεού σοφίας έργον είναί φημι".
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Δηλαδή:
Το ότι υπάρχουν βαθμοί εξουσίας και από τη μια κάποιοι κυβερνούν και από την άλλη οι υπόλοιποι δέχονται την διακυβέρνηση από αυτούς και για να μην υπάρχει αταξία και αμέλεια και ραθυμία σε όλα και να μην συμπεριφέρονται οι πολίτες σαν τα κύματα της θάλασσας, περιφερόμενοι ατάκτως μια από εδώ και μια από εκεί, όλο αυτό, λέω πως είναι έργο της σοφίας του Θεού.
"Ο Θεός γαρ της κοινής προμηθούμενος ευταξίας, τους μεν άρχειν, τους δε άρχεσθαι ωκονόμησεν, οίόν τινα χαλινόν τοις αδικούσι, των αρχόντων το δέος περιτιθείς. Ιστέον μέντοι ως το άρχειν και άρχεσθαι της του Θεού προμηθείας εξήρτησεν ο θείος Απόστολος (Ρωμ. 13,1), ου τον δείνα ή τον δείνα άρχειν. Ου γαρ του Θεού χειροτονία (δοτική) των αδίκων η εξουσία".
(Θεοδώρητος επίσκοπος Κύρου)
Δηλαδή:
Ο Θεός έχοντας προνοήσει για την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, φρόντισε ώστε άλλοι να είναι αυτοί που θα έχουν την εξουσία και οι άλλοι που θα υπακούουν σ' αυτούς, θέτοντας, κατά κάποιον τρόπο, χαλινάρι στους άδικους τον φόβο των αρχόντων.
Πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν ότι το να ασκείς εξουσία ή το να υπακούεις και να αποδέχεσαι την άσκηση της εξουσίας από τους άλλους, ο θείος Απόστολος το απέδωσε στην θεία Πρόνοια του Θεού, όχι όμως και το αν θα κυβερνήσει ο ένας ή ο άλλος. Διότι η ανάθεση της εξουσίας στους αδίκους δεν γίνεται από το χέρι του Θεού!
Πηγή:
Παν. Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις την Καινήν Διαθήκην (Τόμος Α εις τας επιστολάς)