Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ  ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ
     Έξω από το Βόλο – δύο χιλ. από το κέντρο – σε μια ωραία τοποθεσία, στη περιοχή                  Μελισσιάτικα βρίσκεται ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα πολλών εκατομμυρίων (!) η γνωστή «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» (Συνεδριακόν Κέντρον). Διαθέτει 2 αίθουσες 700 θέσεων, σύγχρονο μεταφραστικό κέντρο, 6 αίθουσες εργασίας, 3 εστιατόρια, βιβλιοθήκη, αναψυκτήριο, εκθεσιακό κέντρο, αίθουσα αρχείου, παρεκκλήσιο, μεγάλο πάρκινγκ κ.α. Εκεί, από το έτος 2000, άρχισαν να πραγματοποιούνται πολυήμερες, πολυπρόσωπες και πολυέξοδες πανθρησκειακές συνάξεις, διεθνή συμπόσια, κ.α. με ταχείς ρυθμούς (10-15 το χρόνο).
        Στην αρχή τα θέματα ήταν γενικού ενδιαφέροντος. Αργότερα νεοφανής θεολογική κίνηση παρουσίασε ποικίλα οικουμενιστικά – αιρετικά ανοίγματα, συμπροσευχές με πάστορες και ιέρειες (παπαδίνες), θεία λειτουργία στη δημοτική γλώσσα («λειτουργική αναγέννηση»), «ομάδα επιμόρφωσης» για το μάθημα των θρησκευτικών κ.ά.
Κάπου – κάπου ακούγονταν κάποιες διαμαρτυρίες ως προς το ρόλο και το σκοπό στον οποίο απέβλεπαν τα καινοφανή ενεργούμενα στη «θεολογική ακαδημία» δεδομένου ότι οι πιο πολλοί ομιλητές ήταν άπιστοι, αιρετικοί, άλλων θρησκειών, οικουμενιστές, γνωστοί πολέμιοι της Ορθοδοξίας του μοναχισμού, του άβατου του Αγίου Όρους, …
Μια λάθος κίνηση … δεν άργησε να αποκαλύψει τους λόγους σκοπιμότητας της ύπαρξης της περιβόητης «Ακαδημίας».
       Στις 3-6 Ιουνίου 2010 η Ακαδημία (σημ. ο Δημητριάδος Ιγνάτιος), διοργάνωσε τετραήμερο «Θεολογικό συνέδριο» με θέματα: «ΝΕΟΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ή ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», του οποίου η συμμετοχή ομιλητών ήταν μεγάλη, οι δε ομιλίες μεταδίδοντας από το διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό www.intv.gr με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά και ελληνικά.
Άκουσαν, ίσως για πρώτη φορά, οι ακροατές μια διαστρεβλωμένη «νεοθεολογική γλώσσα», η οποία σε βαθμό ώστε ν’ αρχίσει να σχηματίζεται μια αντίρροπη κίνηση, άνθρωποι του πνεύματος, κληρικοί και λαϊκοί συσπειρώθηκαν και με άρθρα τους καταγγέλλουν το μεν «θεολογικό συνέδριο» ως «θεολογικό ναυάγιο» την δε «μεταπατερική θεολογία» ως ΑΙΡΕΣΗ.
       Ο κ. Ιωαν. Κορναράκης (ομ. Καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών) είχε δηλώσει σχετικά με την Ακαδημία: «… Η ιδέα να δημιουργήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος “Ακαδημία Ορθοδόξων (Θεολογικών) Σπουδών” με διεθνή μάλιστα εμβέλεια, του εξασφαλίζει το χώρο των θεωρητικών Οικουμενιστικών ανοιγμάτων, με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Η Ακαδημία αυτή με κάλυμμα την ετικέτα της Ορθοδοξίας, αποτελεί επίσης μέσο παραπλανήσεως των πιστών, δεδομένου ότι τα ιδεολογικά της θεμέλια είναι νεοεποχίτικης λογικής».
      Αυτός, που δεν “διάβασε” ούτε “άκουσε” τίποτα, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στις 2/12/2011 επισκέφτηκε το Δ.Σ. της Ακαδημίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ιγνάτιο, και ενημερώθηκε για τις διάφορες δραστηριότητες της Ακαδημίας και τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς που αφορούν τη γλώσσα στη λατρεία, την περί θεώσεως διδασκαλία στην Πατερική Θεολογία, την υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα, την οικονομική κρίση, την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου “Εκκλησιολογία και Εθνικισμός” κ.ά.
     Μετά την επίσκεψη εκδόθηκε ανακοίνωση που έλεγε: «Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την πλούσια και καρποφόρα δράση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει τη στήριξη και εκτίμησή του για το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στο Βόλο. Σημείωσε δε, ότι στη μεταβατική και απρόβλεπτη αυτή περίοδο που διανύουμε, η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από φωνές σαν της Ακαδημίας του Βόλου, γι’ αυτό και ενθάρρυνε τους υπευθύνους της να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο, αψηφώντας τις ανοίκιες και άδικες επιθέσεις».
Ενθουσιασμένοι προσκάλεσαν τον Αρχ/πο να παραβρεθεί σε μια από τις επόμενες εκδηλώσεις (!!!) και να απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους.
      Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου και υπερσύγχρονου οικοδομήματος, καθώς και η έντονη διεθνής λειτουργία του εντός του νομού αλλά και ανά την Ελλάδα απαίτησε και απαιτεί τεράστια ποσά. Οι δυνατότητες, ως γνωστόν, της Μητρόπολης την καθιστούν ανίσχυρη για τέτοια ανοίγματα πολύ περισσότερο δε να διοργανώνει διεθνή συνέδρια εντός και εκτός της Ελλάδας και μάλιστα σε πανάκριβα κέντρα ή ξενοδοχεία με πληθώρα διεθνών συνέδρων.
Εύλογα λοιπόν να αναρωτιέται κανείς: Ποιοι είναι οι χρηματοδότες αυτής της Ακαδημίας και τι κρύβεται πίσω από την ύπαρξή της και τη λειτουργία της;
Πάντως «κάποιο λάκο έχει η φάβα».
      Από δημοσίευμα (10/9/10) της εφημερίδας Βόλου «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» με τίτλο: «πολλά λεφτά στις Μ.Κ.Ο. Μαγνησίας» μάθαμε ότι η Ακαδημία αποτελεί «ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ» (Μ.Κ.Ο.) και συμμετέχει σε ανοιχτά χρηματοδοτικά προγράμματα διαφόρων υπουργείων – μόνο το Υπ. Εξωτερικών έδωσε σε 431 Μ.Κ.Ο. 115.388.814 ευρώ («ΠΑΡΟΝ» 18/12/11).
Προσεχώς θα δημοσιεύσουμε πόσες Μ.Κ.Ο. έχει η Μητρόπολη Βόλου.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
      Οι ανησυχίες για τις εισαγόμενες καινοτομίες της Ακαδημίας Βόλου συσπείρωσαν τις υγιείς ορθόδοξες δυνάμεις, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Πειραιώς και διοργάνωσαι Ημερίδα, στις 15 Φεβρουαρίου ε.ε., στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέμα: «Την Μεταπατερική Θεολογία ως αίρεση». Πήραν μέρος αρκετοί ομιλητές1 αλλ’ εμείς θα γράψουμε μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ερευνητή Θεολόγου Ιωάννη Μαρκά, που αναφέρθηκε στις… δραστηριότητες, το… ρόλο, και τις χρηματοδοτήσεις της εν λόγω Ακαδημίας.
    (1. Όλη την εκδήλωση και τις ομιλίεςμπορείτε να τις ακούσετε στο
     www.agonasax.blogspot.com)