Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«ΜΗ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΤΕ…»


ΑΓΩΝΑΣ  : Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης 177

Άγιε δέσποτα, συχνά επισκέπτεσθε τα τελευταία χρόνια την πόλη μας και μάλιστα χρονιάρες μέρες π.χ. Κυριακή Τυρινής. Άραγε ο σκοπός του ερχομού σας – κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου δεσπότη – ποιος είναι; Αποβλέπει στο να αναπληρώσει το πνευματικό κενό που υποτίθεται ότι υπάρχει στο εδώ αποίμαντο ποίμνιο ή να στηρίξει τον μονίμως πάσχοντα από ανασφάλεια Ιγνάτιο; Εκτός αν με ένα σμπάρο επιτυγχάνονται δύο τρυγόνια (σκοποί). Μήπως ο ερχομός σας θεραπεύει και τη δική σας μοναξιά δεδομένου ότι το ποίμνιό σας είναι σχεδόν ανύπαρκτο;
Ας αφήσουμε όμως τους απόκρυφους πόθους και σκοπούς – γιατί είναι τελείως αδύνατο να εμβαθύνει κανείς σ’ αυτούς – κι ας έλθουμε στο θέμα της ομιλίας σας που εκφωνήσατε την Κυριακή της Τυρινής, στον ναό του αγίου Αχιλλίου, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.
Απευθυνθήκατε με το χωρίο «Μη θησαυρίζετε…» σ’ ένα ακροατήριο, το οποίο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο υλικούς θησαυρούς δεν έχει – μετά την επαναληπτική οικονομική αφαίμαξη που του έγινε και εξακολουθεί να του γίνεται – αλλά ούτε και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, σε βαθμό μάλιστα κάποιοι να τερματίζουν τη ζωή τους.
Άστοχη η αρχική τοποθέτησής σας, εκτός αν είχατε κάποιους άλλους στο μυαλό σας, που όχι μόνον έχουν θησαυρούς αλλά – ντρέπομαι που το λέγω – και μετά μανίας τους επιδιώκουν και τους επιδεικνύουν. Και εννοώ συνεπισκόπους σας των οποίων οι «δραστηριότητες» βγήκαν στον «αέρα».
Θα γνωρίζετε ότι πριν λίγες εβδομάδες σε έλεγχο ρουτίνας που διενήργησε η αστυνομία στον εθνικό δρόμο βρήκε στο πορτ-μπαγκάζ μητροπολιτικού αυτοκινήτου – οδηγούμενο απ’ τον ίδιο – μέσα σε νάυλον σακούλες 35 εκατ. ευρώ και τρία όπλα. Κι αυτό το συμβάν κουκουλώθηκε!
Άλλος δε δεσπότης είχε OFFSHORE εταιρίες και μερικά εκατομμύρια για τα γεράματά του. Αυτόν τα εκκλησιαστικά δικαστήρια τον αθώωσαν δύο φορές – δικαστής ήταν και το πρόσωπο που ιδιαίτερα εξυμνήσατε στον αγ. Αχίλλιο – όχι όμως και η πολιτική δικαιοσύνη η οποία τον καταδίκασε σε φυλάκιση και στη συνέχεια υποβιβάστηκε στην τάξη των μοναχών…
Μήπως εννοούσατε τον δεσπότη με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή τον άλλον με τις τυροκομικές μπίζνες;
Θα διαβάσατε, πιστεύω, για τις διαθήκες που πλαστογραφήθηκαν για να ιδιοποιηθούν κληροδοτήματα.
Για τον, εκ Μακεδονίας, που πέθανε με αρκετά εκατομμύρια στο ατομικό του βιβλιάριο, τα οποία, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να πάρουν τα ανίψια του!
Θα έχετε μάλλον ακούσει, για πολύ γνωστό σας δεσπότη, ότι διαθέτει την πλουσιώτερη γκαρνταρόμπα με αρχιερατικές στολές.
Θα σταματήσουμε, Σεβασμιώτατε, γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Όταν από ανάγκη το κάνουμε ανακατεύεται το στομάχι μας.
Πάντως, εκείνα τα «ΟΥΑΙ», ο Κύριος δεν τα είπε για τους βιοπαλαιστές και τους μεροκαματιάρηδες, ούτε για τους διωκόμενους με δικαστικές αγωγές πολυφαμελίτες από αντιπροσώπους του Θεού· τα είπε για τους Γραμματείς και Φαρισαίους τους τότε και τους νυν.
Τέλος θα σας συμβουλεύαμε: να μη μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου· να μη δέχεσθε πρόθυμα προσκλήσεις συνεπισκόπων σας και να μην εγκαταλείπετε το ποίμνιό σας- αλήθεια που βρίσκεται; - με κανένα τρόπο.