Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΑΤΗ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οργανωμένη άπατη η «βιομηχανία» παράγωγης φωτογραφιών για τις δήθεν βιαιοπραγίες του καθεστώτος Άσαντ, οι οποίες μάλιστα επίτηδες δημοσιευτήκαν τις παραμονές της συνδιάσκεψης της Γενεύης για την Συρία, αποκαλύπτει η τουρκική επιθεώρηση, Aydınlık. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν από τουρκικό ΜΜΕ και συγκεκριμένα από το Anadoluhaberazansı και στη συνέχεια από την βρετανική εφημερίδα Gardian και από τα τηλεοπτικά κανάλιαö El Arabiya και El Cezire, που πρωτοστατούν σε προπαγάνδα κατά του Άσαντ. Το βασικό ελάττωμα αυτών των φωτογραφιών, όπως αναφέρει η τουρκική επιθεώρηση, είναι ότι είναι ανώνυμες, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει που και πότε τραβήχτηκαν και φυσικά ερώτημα παραμένει ποια είναι η ταυτότητα των θυμάτων που παρουσιάζουν και τα οποία είναι φρικτά κακοποιημένα. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίζει η τουρκική επιθεώρηση, δεν μπορούν να θεωρηθούν με τίποτα σαν αποδεικτικά στοιχεία κατά του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με πηγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οι φωτογραφίες αυτές δεν μπορούν με τίποτα να χρησιμοποιηθούν σαν αποδεικτικά στοιχεία για τεκμηρίωση εγκληματών πολέμου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Δαμασκού, Bessam Ebu Abdulah, οι φωτογραφίες αυτές είναι «συμπαραγωγή» των χωρών Κουβέιτ, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, με κύριο σπόνσορα το Κουβέιτ, που πρωτοστατεί στην στήριξη των ανταρτικών δυνάμεων που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ. Ο Σύρος στρατηγικός αναλυτής υποστηρίζει πως δεν μπορεί να ταυτοποιήθεί ούτε ένα όνομα από τα θύματα αυτών των φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές, σύμφωνα με τον Ebu Abdulah «κατασκευάστηκαν» την περίοδο από 12 μέχρι 18 Ιανουαρίου και βγήκαν στην δημοσιότητα στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς τις παραμονές της συνδιάσκεψης της Γενεύης προφανώς για να πλήξουν το καθεστώς Άσαντ και να επηρεάσουν θετικά προς την πλευρά των ανταρτών τις χώρες που μετέχουν στη συνδιάσκεψη. Εντυπωσιακό είναι ότι τις ίδιες περίπου απόψεις εκφράζει δημόσια και ο Τούρκος δημοσιογράφος, Alptekin Dursunoğlu, ο οποίος μάλιστα είναι και διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων, «Yakın Doğu Haber», δηλαδή, «Πρακτορείο Ειδήσεων Εγγύς Ανατολή». Ο Alptekin Dursunoğlu δήλωσε στο Aydınlık ότι η δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών έγινε για να επηρεαστούν ψυχολογικά οι μετέχοντες χώρες στην συνδιάσκεψη της Γενεύης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο σκοπός της παραγωγής αυτών των φωτογραφιών είναι η μεγαλύτερη στήριξη με οπλικά συστήματα των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ.
Αλλά η εντυπωσιακή αποκάλυψη της τουρκικής επιθεώρησης και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, YDH, είναι ότι τις φωτογραφίες αυτές τις έχει τραβήξει ένας Σύρος αξιωματικός της στρατοχωροφυλακής που υπηρέτησε επί 13 χρόνια στον συριακό στρατο και μετά πέρασε στους αντάρτες. Ο αξιωματικός αυτός τράβηξε τις φωτογραφίες από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού όπου συνεχώς μεταφέρονται πτώματα από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες. Το πιο φρικιαστικό είναι ότι τα πτώματα αυτά  σκηνοθετήθηκαν έτσι ώστε να φαίνονται ότι έχουν υποστεί φρικτές κακοποιήσεις και έτσι να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το συριακό καθεστώς. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια μυντιακή απάτη κάποιων διεθνών ΜΜΕ που επιδιώκουν με κάθε μέσο να διαλύσουν την Συρία όπως έκαναν και με την Λιβύη και να τη παραδώσουν βορρά στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα των ενεργειακών αγωγών. Όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα οι μοναχές που απήχθηκαν βρίσκονται ακόμα στα χέρα των ισλαμιστών και παράλληλα χιλιάδες χριστιανοί της Συρίας σφάζονται από τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς να υπάρξει καμία διεθνή κατακραυγή για αυτή την γενοκτονία.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος