Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η γλώσσα µας






Ένας από τους επιφανέστερους άνδρες της Ρώµης κι ο κορυφαίος από τους ρήτορες της αρχαιότητας µετά τον ∆ηµοσθένη, ήταν ο Marcus Tullius Cicero, ο «επι το ελληνικότερον» Κικέρων. Γεννήθηκε το 106 π.Χ. και σπούδασε στη Ρώµη και την Αθήνα.

Στην Αθήνα παρακολούθησε µαθήµατα από τους µεγαλύτερους ρητόρες και φιλοσόφους της εποχής του. Ασχολήθηκε µε την πολιτική στη Ρώµη και το 63 π.Χ. έφτασε στο αξίωµα του υπάτου.

Είχε σηµαντική συµβολή στην πολιτική ζωή και µετά τη δολοφονία του Καίσαρα, διακρίθηκε ως ρήτορας µε την εκφώνηση δεκατεσσάρων δριµύτατων λόγων εναντίον του Μάρκου Αντώνιου, που το επίπεδό τους, συγκρίθηκε µε αυτό των «Φιλιππικών» του ∆ηµοσθένη.

Την αντιπαράθεσή του αυτή µε τον Μάρκο Αντώνιο, την πλήρωσε µε τη ζωή του το 43 π.Χ. Ένα από τα αποφθέγµατα του Κικέρωνα ήταν κι αυτό:
«Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται». (Όταν οι θεοί συζητούν, χρησιµοποιούν την Ελληνική γλώσσα).

Κι ενώ όλοι αισθανόµαστε περήφανοι για αυτό το απίστευτο εργαλείο λόγου αλλά και διανόησης, εγκαταλείπουµε την καλλιέργεια της γλώσσας µας και ανεχόµαστε την καθηµερινή κακοποίησή της.

Ο χειρισµός αλλά και ο βιασµός της γλώσσας γίνεται κατάφωρος µερικές φορές όταν αυτή χρησιµοποιείται βιαστικά στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο από αµαθείς η ηµιµαθείς δηµοσιογράφους ή «προσκαλεσµένους».

Και εξηγούµαι: Βουλευτής, πτυχιούχος Νοµικής και καθηγητής διεθνών σχέσεων ελληνικού πανεπιστηµίου µιλώντας για την επικράτηση των Ταλιµπάν και την προσπάθεια φυγής των αντιπάλων τους διατύπωνε την άποψη ότι: Έφυγαν «Άρων των άρων»!!!

Η έκφραση “άρον άρον”!!! έχει επιρρηµατική σηµασία, για κάτι που γίνεται πολύ γρήγορα, βιαστικά, εσπευσµένα. Αυτό το Άρων των Άρων ενδεχοµένως να σχετίζεται µε το άρες, µάρες κλπ (άρον: Προστακτ. Αορίστου του αίρω= ανυψώνω, σηκώνω).

Άλλο παράδειγµα: Μετά από θεοµηνίες ή φυσικές καταστροφές έρχεται και η επίθεση στη γλώσσα από τους ρεπόρτερ που συνήθως εκτίθενται και οι ίδιοι «ζωντανά» στη θεοµηνία, λέγοντας: «… οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών».

Εδώ φαίνεται η σηµασία της γνώσης βασικών δοµών της γλώσσας αφού η περιοχή είναι θηλυκού γένους και φυσικά και η µετοχή της θα πρέπει να είναι θηλυκού γένους επίσης. (πληγεισών)

Πώς να κρατηθεί η γλώσσα;

Η ανάγνωση λογοτεχνικών κειµένων οδηγεί στην εκµάθηση της εκφοράς του λόγου και την καλλιέργεια του πνεύµατος αγγίζοντας υψηλά νοήµατα µε λέξεις όπως η άµιλλα, το φιλότιµο, η θαλπωρή, η αγάπη, ο έρωτας.

∆ηλαδή λέξεις που το νόηµά τους δεν µπορεί να αποδοθεί από καµία άλλη γλώσσα. Το νερό δεν µπορεί κανείς να το συγκρατήσει.

Η Ελληνική γλώσσα ρέει µέσα στο πέρασµα των αιώνων άλλοτε ως βουερό κι άλλοτε ως ήσυχο πλωτό ποτάµι. Αυτή η αέναη ροή της γλώσσας τουλάχιστον για σαράντα αιώνες, διαχρονικά µας ενώνει.

Εφημερίδα «Ελευθερία» Μεσσηνίας
πηγή


ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ
ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily: Η γλώσσα µας