Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι.ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΘΕΡΜΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ



Σε αναζήτηση του… «Αγίου Δισκοπότηρου» της Θερμής

Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2011    


Ο μύθος του «Αγίου Δισκοπότηρου» ή του ιερού «Γκράαλ» είναι γνωστή. Ήταν, λέει, ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά το μύθο από το Χριστό στο τελευταίο δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας. Το «Άγιο Δισκοπότηρο» αποτέλεσε στη διάρκεια της ιστορίας του Χριστιανισμού θέμα συζήτησης, μια και ο μύθος το έστελνε ως τη Μεγάλη Βρετανία και τους ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί αντικείμενο έξαψης της φαντασίας αναπαραγωγής του παλιού μύθου αλλά και παραγωγής σύγχρονων. Κι όμως… Ένα σύγχρονο «άγιο δισκοπότηρο» υπάρχει εδώ στη Λέσβο και σε αναζήτησή του έχουν σπεύσει διάφοροι. Ο λόγος για την «κρύπτη» της παλιάς Μονής στη θέση της σημερινής του Αγίου Ραφαήλ, εκεί όπου σύμφωνα με την Αγιολογία ήταν ηγούμενος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγιος Ραφαήλ. Σε αυτήν την «κρύπτη», σύμφωνα με οράματα των ίδιων ανθρώπων που οδήγησαν στην αποκάλυψη των αγίων, είναι κρυμμένη και η εικόνα της Παναγιάς του παλιού μοναστηριού, αλλά και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Η εύρεσή της, όπως φαίνεται, πλέον αποτελεί σκοπό ζωής για κάποιους…

Πού βρίσκεται όμως αυτή η κρύπτη; Και γιατί το τελευταίο διάστημα, ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο της Μονής, χτίστηκαν καλαίσθητα ομολογουμένως ντουβάρια με ψηλά συρματοπλέγματα; Ο λόγος για την ιδιοκτησία ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση των αγίων της Θερμής και της Μονής του Αγίου Ραφαήλ, το Μητροπολίτη Γουμένισης Κιλκίς κ. Δημήτριο Μπεκιάρη, ο οποίος και έχει αγοράσει το κτήμα που περιτοιχίζεται, άγνωστο για ποιο λόγο!

Οι ιδιοκτησίες
Όπως το «Ε» αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2008 με μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε, η Μονή, από ίδρυσής της στις 12 Σεπτεμβρίου τού 1962 μέχρι σήμερα, κατέχει στο χώρο της 400 όλα κι όλα τετραγωνικά μέτρα γης. 
Έρευνα στις μερίδες των κληρονόμων του Αγγέλου Ράλλη είχε δείξει τότε ότι το σύνολο της γης της Μονής που βρίσκεται νότια του δρόμου, δηλαδή το καθολικό της Μονής, μεγάλο μέρος από τα παλιά κελιά αλλά και τα καινούργια, μαζί με το αρχονταρίκι και τις άλλες αίθουσες υποδοχής της Μονής, ανήκουν ακόμα και σήμερα στους διαδόχους του μεγάλου δωρητή και πρωταγωνιστή της εύρεσης των λειψάνων των αγίων, Άγγελου Ράλλη. Μαζί με μεγάλο τμήμα ελαιοκτήματος δυτικά του καθολικού της Μονής, έξω δηλαδή από τα όριά της, που παραμένουν ιδιοκτησία μελών της οικογένειας Ράλλη.


Της ηγουμένης
Στην ίδια την ηγουμένη του Αγίου Ραφαήλ, Ευγενία Κλειδαρά, ανήκουν τμήματα γης μέσα στη Μονή και έξω από αυτήν. Από τον Ιούνιο του 1964 μέχρι τον Ιανουάριο του 1966 αγοράστηκαν τέσσερα στρέμματα γης. Στα 1971 αγοράστηκαν άλλα τρία στρέμματα γης, ενώ αμέσως μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου Κλεομβρότου και εκμεταλλευόμενη την περίοδο μίας σχεδόν διετίας που στην ουσία η Μητρόπολη Μυτιλήνης, λόγω των προβλημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ελλαδικό Κράτος, ήταν ακέφαλη, προέβη σε αγορές συνολικά 16 στρεμμάτων γης.
Τότε εμφανίστηκε ο Δημήτριος Μπεκιάρης. Ο τότε πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υποψήφιος για τη θέση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και σημερινός Μητροπολίτης Γουμένισης Κιλκίς. Ο άνθρωπος που αμφισβητούσε και συνεχίζει να αμφισβητεί ανοικτά το έργο της ηγουμένης και μάλιστα, όπως αυτήκοος μάρτυρας είχε δηλώσει στο «Ε» κατά τη διάρκεια της έρευνάς του πριν από δύο χρόνια, «της είχε πει πως αν ακούσει πως εκλέχτηκε, να πάρει το καράβι και να φύγει από τη Μυτιλήνη προτού έρθει».
Με την αγορά των ακινήτων που πραγματοποίησε η ηγουμένη της Μονής, Ευγενία Κλειδαρά, έστελνε τότε μήνυμα στον άνθρωπο που την απειλούσε πως αν εκλεγεί Μητροπολίτης Μυτιλήνης, «πρώτα θα πάει στη Θερμή να τη διώξει από ηγουμένη κι ύστερα θα πάει στη Μητρόπολη».
 
Εκτάσεις ιδιοκτησίας Μπεκιάρη

Ένα μεγάλο τμήμα του κτήματος της οικογένειας Ράλλη αγοράστηκε τότε και ανήκει σήμερα στο Μητροπολίτη Γουμένισης Κιλκίς, Δημήτριο Μπεκιάρη. Πρόκειται για το τμήμα του κτήματος Ράλλη το οποίο πέρασε στην άλλη κόρη του Άγγελου Ράλλη, τη Νίκη. Από αυτήν πουλήθηκε στον Αρχιμανδρίτη τότε Δημήτριο, ο οποίος ας σημειωθεί ότι στη δεκαετία 1978 - 1988 συγκέντρωσε σημαντικά τμήματα των λειψάνων των αγίων και άλλα ενθυμήματα του μαρτυρίου τους που είχαν κρατηθεί από πρωταγωνιστές της εύρεσης των λειψάνων και οι οποίοι τα είχαν κρατήσει «ως ευλογία». Ο Αρχιμανδρίτης, λοιπόν, Δημήτριος αγόρασε την κτηματική αυτή έκταση.
Γιατί; Για να μην επιτρέψει στην Ευγενία να αγοράσει κι άλλη έκταση; Για να χτίσει κάποτε ανδρικό μοναστήρι; Ή μήπως για να βρεθεί στο δικό του κτήμα… η «κρύπτη» του μοναστηριού, όπου ηγούμενος ήταν ο Άγιος Ραφαήλ και που οράματα ανθρώπων, με τους οποίους ο Δημήτριος Μπεκιάρης είχε συνδεθεί, έλεγαν πως εκεί είναι κρυμμένη και η εικόνα της Παναγιάς του παλιού μοναστηριού; Κανείς δεν ξέρει. Μέχρι πρότινος, μέρος της έκτασης αυτής της ιδιοκτησίας του Μητροπολίτη χρησιμοποιείτο από τους πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι το νοίκιαζαν από το Μητροπολίτη πλέον Δημήτριο. Πλην όμως, το τελευταίο διάστημα με μια νομότυπη απολύτως διαδικασία, δηλαδή με οικοδομική άδεια που δε συνηθίζεται να εκδίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις, χτίστηκε ένας καλόχτιστος μαντρότοιχος από ντόπια πέτρα Μιστεγνών και τοποθετήθηκαν ψηλά πλέγματα, που δεν επιτρέπουν την είσοδο κανενός στο κτήμα. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, πως στο Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης δικηγόρος, προερχόμενος από εκτός Λέσβου περιοχή, πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα στις ιδιοκτησίες που περιβάλλουν τη Μονή, ενώ υπήρξαν και προτάσεις αγοράς ιδιοκτησιών στο Λόφο των Καρυών.
Τι ψάχνουν και τι γίνεται γύρω από το μοναστήρι; Τι «βυζαντινισμοί» εξυφαίνονται στην προοπτική της διαδοχής της ηγουμένης όταν, όποτε και με όποιον τρόπο αυτή αποχωρήσει απ’ τη θέση της;
Αλλά και τι στ’ αλήθεια αγωνιωδώς ψάχνουν στα κτήματα γύρω από το μοναστήρι;
Ο χρόνος θα δείξει. Ίσως και πολύ σύντομα!