Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ (1.200.000 περίπου) ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ “ΚΡΙΚΚΗ” ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;



ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ.
ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ (1.200.000 περίπου) ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ “ΚΡΙΚΚΗ” ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

«Σε “ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ” με απώλειες εκατομμυρίων έχει



μετατραπεί η διαχείριση των κληροδοτημάτων στην Ελλάδα. Οι αναποτελεσματικοί έως ανύπαρκτοι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών…, καθώς και η διαφυγή της ανεκτίμητης αξίας των κληροδοτημάτων – που μόνο κατά προσέγγιση υπολογίζεται πάνω από 10 δισ. ευρώ – έχουν ως αποτέλεσμα, τεράστια κονδύλια που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς να χάνονται ή να καταλήγουν σε… λάθος τσέπες.
Ο “χορός” του χρήματος αποτυπώνεται στις εκθέσεις τόσο του γενικού Επιθεωρητή όσο και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης…» “Real News” (17-2-11).
Ένα μικρό δημοσίευμα, μας υπενθύμισε τα σχετικά με τα κληροδοτήματα που αφορούν τη Μητ/λη Λάρισας.
Αλήθεια, τι έγινε με το κληροδότημα ΚΡΙΚΚΗ – που αποτέλεσε το νέο «Βατοπέδι» – και που βρίσκονται τα χρήματα των ενοικίων;
«ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ κάποιοι έχουν αρχίσει να ξαναμιλάνε για το “νέο Βατοπέδι”, μια παλιά υπόθεση πού ήρθε πάλι στο προσκήνιο. Πρωταγωνιστές η μητρόπολη Λάρισας και το ορφανοτροφείο – που μετονομάστηκε “ΚΡΙΚΚΕΙΟΝ” – σαράντα ορφανών. Παράλληλα μια διαθήκη και μία επιστολή περιπλέκουν τα πράγματα αφήνοντας απορίες και ερωτηματικά, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν πως η παρέμβαση ενός εισαγγελέα θα μπορούσε να ρίξει φως στο μυστήριο (εφ. Ε. 15/5/12).
Πράγματι η παρέμβαση κάποιου Εισαγγελέα χρειάζεται, διότι, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, γύρω από το κληροδότημα “ΚΡΙΚΚΗ” συμβαίνουν παράξενα πράγματα!
Η τελευταία δικαστική απόφαση του ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (4159/2008) αναφέρει ποια είναι τα κληρονομιαία στοιχεία που περιλαμβάνει το κληροδότημα “ΚΡΙΚΚΗ” αφενός – [ακολουθεί η περιγραφή:
Α) «Μία εξαώροφη πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Δρόση, Μομφεράτου και Πολυζωίδη, συνοικία Γκύζη Αθηνών, αποτελούμενη από τέσσερα ισόγεια καταστήματα, ένα γκαράζ αυτοκινήτων, δώδεκα διαμερίσματα, 2) Ένα οικόπεδο με αυξ. αριθμό 2 στον προσφυγικό συνοικισμό στη θέση Κ. Καραμανλή στον Πλαταμώνα Πιερίας, έκτασης 704,96 τ.μ. και 3) Ένα αγροτεμάχιο στη θέση “Γούρνες” Πλαταμώνα Πιερίας, έκτασης 124 τ.μ.] και αφετέρου ότι πρέπει να αναγνωρισθεί το κληρονομικό δικαίωμα του ενάγοντος (“5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας” – “Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας” – παλαιό Ορφανοτροφείο Θηλέων Λάρισας), και να υποχρεωθεί η εναγομένη (“Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου” να αποδώσει τα ως άνω κληρονομιαία ακίνητα, τα οποία νέμεται αντιποιούμενη το κληρονομικό δικαίωμα του ενάγοντος…
Έτσι αρχίζουν τα παράξενα που χρειάζονται ειδική διερεύνηση για να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Και τούτο διότι:
Πρώτον: Ενώ στην μερίδα 24/759 του υποθηκοφυλακείου Κατερίνης παρουσιάζονται τέσσερα (4) οικόπεδα
[Α) 48/490 – 2/10/65 έκταση 704,96 τ.μ.
Β) 57/100 – 9/11/66 έκταση 903,00 τ.μ.
Γ) 58/382 – 15/5/67 έκταση 518,00 τ.μ.
Δ) 58/393 – 18/5/67 έκταση 278,00 τ.μ.],
στην απόφαση (4159/2008) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρονται μόνον τα δύο οικόπεδα. Τα άλλα δύο τί έγιναν; Πουλήθηκαν; Και αν ναι, ποιοι τα πούλησαν; Τα χρήματα που βρίσκονται; Και γιατί δεν αναφέρονται στην μερίδα;
Δεύτερο: Στο ίδιο υποθηκοφυλάκειο υπάρχει και δεύτερη μερίδα (5/201) καταγεγραμμένη, αλλά καρτέλα δεν υπάρχει, για να δούμε τι άλλα περιουσιακά στοιχεία περιείχε!
Τρίτο: Πουθενά δεν αναφέρει η απόφαση την βίλα στον Πλαταμώνα, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και στο ωραιότερο σημείο της περιοχής, γνωστή ως “Βίλα Κρίκκη”.
Το παράξενο εδώ είναι, ότι βρίσκουμε έγγραφο της Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου – με αριθ. πρωτ. 1171/9-6-2005 – προς το γραφείο κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο οποίο ζητάει την έγκριση για την ενοικίαση της βίλας με συνοπτικές διαδικασίες (sic).
Η βίλα για χρόνια κατοικείται.
Στην εφ. “Αγώνας” (αρ. φ. 148 Αύγουστος 2009) είχαμε υποβάλλει μερικά απλά ερωτήματα προς την Μητρόπολη Λάρισας που διαχειρίζονταν το κληροδότημα “Κρίκκη”.
Πότε νοικιάσθηκε;
Η ενοικίαση με ποιο τρόπο έγινε (με δημοπρασία ή με προσωπική επιλογή – κρυφά;)
Ποιο είναι το ετήσιο ενοίκιο; (πληροφορίες το χαρακτηρίζουν ισοδύναμο με τη διαμονή οικογένειας μιας ημέρας σε ξενοδοχείο πολυτελείας).
Το ενοίκιο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό;
Ποιος είναι ο ενοικιαστής;
Και όμως πέρασαν τέσσερα χρόνια και απάντηση δεν δόθηκε. Γιατί άραγε;
Τέταρτο: Η μητρόπολη Λάρισας με την συνεργασία της Αρχιεπισκοπής – εποχή Σεραφείμ Τίκα – και τους νομικούς συμβούλους – Λιλαίο, Παπανικολάου κ.α. – κατόρθωσαν να καρπωθούν την περιουσία “Κρίκκη” με διαθήκες “ύποπτες”, εισπράττοντας – εκτός πολλών άλλων, και χιλιάδων ευρώ – ενοίκια με αποδείξεις “μπακαλίστικες” στη δεκαετία του εξήντα, χωρίς σφραγίδα, αθεώρητες, και ούτε καν αριθμημένες.

Το παράξενο εδώ είναι πως, κανείς αρμόδιος του υπουργείου Οικονομικών δεν ζήτησε εξηγήσεις. Εμείς όμως το είχαμε επισημάνει στον “Αγώνα” (φ. 155 Μάρτιος 2010) ρωτώντας: Πώς ένα (Ν.Π.Δ.Δ.) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου – όπως η μητρόπολη – είναι δυνατόν να εισπράττει κάθε μήνα μισθώματα με τέτοιες αποδείξεις; Θα τολμούσε κάποιος ιδιώτης να εισπράξει, έστω και 50 ευρώ, χωρίς να είναι ενήμερη η εφορία;
Πέμπτο: Ενώ η μητρόπολη γνώριζε ότι, το κληροδότημα “Κρίκκη” δεν της ανήκε και επίσημα, από το 2000 – όπως αναφέρει το σκεπτικό της υπ’ αρ. 9169/2000 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών – γιατί δεν σταμάτησε να προσφεύγει στα δικαστήρια, παραδίδοντας ως ώφειλε, στους πραγματικούς δικαιούχους το κληροδότημα και έφθασε στο σημείο να την καλέσει το Π.Π.Α. με την απόφασή του (4139/2009) να παραδώσει τα κληρονομιαία ακίνητα, τα οποία νέμεται αντιποιούμενη το κληρονομικό δικαίωμα του ενάγοντος – “5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδος – Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας”;
Εδώ έχουμε δύο παράξενα: α) Η μητρόπολη Λάρισας πονηρά σκεπτόμενη άρχισε το 2006 να κατασκευάζει οίκημα, το οποίο το βάπτισε Ορφανοτροφείο Θηλέων και μάλιστα “ΚΡΙΚΚΕΙΟ”, για να μπορέσει να ανατρέψει την δικαστική απόφαση (9169/2000) που έλεγε: «Ένα είναι το Ορφανοτροφείο που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1924 στην Λάρισα. Άλλο Ορφανοτροφείο δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα, ούτε η εναγομένη – μητρόπολη – ίδρυσε ποτέ ή συντηρεί Ορφανοτροφείο στην πόλη Λάρισας». Όχι, λέει η μητρόπολη, δεν έχετε δίκαιο διότι εμείς κατασκευάσαμε και λειτουργούμε Ορφανοτροφείο Θηλέων και το ονομάσαμε “ΚΡΙΚΚΕΙΟΝ”. Γι’ αυτό μας ανήκει το κληροδότημα.
Β) Ενώ η τελευταία απόφαση 4159/2008 δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2008 ο δεσπότης Λάρισας – ως νόμιμος εκπρόσωπος – παρέδωσε την διαχείριση της πολυκατοικίας (;) των Αθηνών μετά από εννέα (9) μήνες όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο (αρ. πρ. 407/30-3-2009) της μητρόπολης. Γιατί άραγε;
Έκτο: Στα τέλη του 2007 το έργο σχεδόν είχε ολοκληρωθεί με χρήματα από διαφόρους φορείς (Αγ. Παρασκευή, προσκυνήματα, ναούς, δισκοφορίες, ιδιώτες κ.α.). Το παράξενο εδώ είναι, ένα δημοσίευμα της “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ” 5 Οκτωβρίου 2009 της δημοσιογράφου Μ. Παπουτσάκη, απ’ το οποίο μάθαμε ότι, το έργο αυτό, με άλλη ονομασία, ως “Ορφανοτροφείο Θηλέων – συνοικία Ανθούπολη, Θεσσαλίας”, εντάχθηκε σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από Δημόσιες Επενδύσεις και κοινοτικούς πόρους με το ποσό των 750.000 ευρώ, ενώ το έργο, όπως δήλωσε η ίδια η μητρόπολις, κόστισε και με όλο τον εξοπλισμό του 550.000 ευρώ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30/5/09).
Τα παράξενα στην υπόθεση αυτή είναι πολλά! Γι’ αυτό ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι.Μ.Κονιδάρης σε άρθρο του στο “ΒΗΜΑ” έλεγε: «Δημιουργούνται ήδη συνθήκες, με την ανοχή της πολιτείας, που δίδουν την εντύπωση ότι η Εκκλησία απολαμβάνει μία ιδιότυπη ασυλία σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητές της και επιτρέπουν την ανάπτυξη καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα».
Τελειώνοντας ρωτάμε: Τα χρήματα που είσπραξε η μητρόπολη τόσα χρόνια από τα ενοίκια – τα οποία υπολογίζονται στο 1.200.000 ευρώ περίπου – πού είναι κατατεθημένα;
Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος είχε δίκαιο όταν, κλείνοντας το μικρό του δημοσίευμα, κατέληγε στο συμπέρασμα «Πως η παρέμβαση ενός εισαγγελέα θα λύσει πολλές απορίες».