Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μι­λά­ει για τη ση­με­ρι­νή κα­θο­λι­κή κρί­ση. Κι ό­μως έ­χει φύ­γει α­πό τη ζω­ή ε­δώ και αρ­κε­τά χρό­νια. Κι αυ­τό δεν εί­ναι κα­θό­λου πα­ρά­δο­ξο για αν­θρώ­πους ά­γιους και σο­φούς, ό­πως ο γέ­ρον­τας Πα­ΐ­σιος. Οι ο­ποί­οι βλέ­πουν τα πα­ρελ­θόν­τα και τα μέλ­λον­τα σαν να εί­ναι πα­ρόν­τα. Γι’ αυ­τό και το «σή­με­ρα» του Γέ­ρον­τα Πα­ϊ­σίου, πριν α­πό μια εικοσαετία πε­ρί­που, εί­ναι ι­δι­αί­τε­ρα ε­πί­και­ρο. Να λοι­πόν τι λέ­ει ο Γέ­ρον­τας για το δι­α­χρο­νι­κό «σή­με­ρα» της ελ­λη­νι­κής κα­κο­δαι­μο­νί­ας και α­θλι­ό­τη­τας, και ι­δι­αί­τε­ρα για την έ­νο­χη σι­ω­πή που ε­πι­κρα­τεί α­πό μια με­ρί­δα του λα­ού και μά­λι­στα των θρη­σκευ­ό­με­νων, και δη των κλη­ρι­κών:
«Ό­ταν ό­λα καί­γον­ται γύ­ρω σου, ο πό­νος δεν σ’ α­φή­νει να σω­πά­σεις. Λέ­νε κά­ποι­οι: ″Κά­νε προ­σευ­χή!″. Τους α­παν­τώ: Η προ­σευ­χή προ­σευ­χή και ο λό­γος λό­γος. Η σι­ω­πή με­ρι­κές φο­ρές φέ­ρνει­ με­γά­λη ευ­θύ­νη. Αν δεν φω­νά­ξου­με, θα ση­κω­θούν οι πα­τε­ρά­δες μας α­πό τους τά­φους και θα μας δεί­ρουν και θα μας κα­τα­ρα­στούν. Ε­κεί­νοι υ­πέ­μει­ναν τό­σα για την Πα­τρί­δα και την Ορ­θο­δο­ξί­α! Κι ε­μείς τι κά­νου­με γι’ αυ­τήν; Εί­ναι φο­βε­ρό και με­γά­λο κρί­μα, που η Ελ­λά­δα και η Ορ­θο­δο­ξί­α πο­λε­μι­έ­ται α­π’ τους ί­διους τους Έλ­λη­νες!... Σή­με­ρα, α­φού η πο­λι­τεί­α τα βά­ζει με τον νό­μο του Θε­ού, ό­ποι­ος δεν μι­λά­ει πρέ­πει να κλεί­νε­ται στη φυ­λα­κή. Ό,τι και να ψη­φι­στεί, δεν μπο­ρεί να κα­ταρ­γή­σει τον νό­μο του Θε­ού και να η­συ­χά­σει τη συ­νεί­δη­ση…
»Πί­σω α­πό την ΕΟΚ κρύ­βε­ται η δι­κτα­το­ρί­α των Σα­τα­νι­στών. Τέ­τοι­α δι­κτα­το­ρί­α που σκέ­πτον­ται να κά­νουν, μό­νο ο Δι­ά­βο­λος θα μπο­ρού­σε να την εί­χε σκε­φθεί!... Ό­μως…
»Ο λα­ός μας έ­χει κρυμ­μέ­νη δύ­να­μη για ώ­ρες α­νάγ­κης. Αλ­λά και ο Θε­ός α­γα­πάει την Ελ­λά­δα. Κι α­φού δεν χα­θή­κα­με σε τό­σες πε­ρα­σμέ­νες μπό­ρες, δεν θα χα­θού­με και στην τω­ρι­νή θύ­ελ­λα. Γι’ αυ­τό, ας μην κοι­μό­μα­στε κι ας εί­μα­στε έ­τοι­μοι…»
Αυ­τά έ­λε­γε ο ά­γιος και σο­φός Γέ­ρον­τας Πα­ΐ­σιος. Και δεν ξέ­ρου­με τι θα έ­λε­γε σή­με­ρα, ύ­στε­ρα δηλαδή α­πό εί­κο­σι πε­ρί­που χρό­νια.


Από την εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ. αρ. φύλλου 172.