Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΨΑΛΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ


 ΑΓΩΝΑΣ: Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσηςhttp://www.agonas.org Α.Φ. 181 

      Είναι μια σελίδα με παρασκηνιακά (στην πολιτική λέγοντας παραπολιτικά) που έρχεται να συμπληρώσει αυτά που διαδραματίζονται στο πίσω μέρος της σκηνής, και τα οποία οι δημοσιογραφικοί αναλυτές ή εγκέφαλοι δεν μπορούν ή δεν… θέλουν να τα πουν. Τα ψαλτικά – παρασκηνιακά – είναι γεγονότα στην καθημερινή μας ζωή που ενδιαφέρουν μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού. Επιχειρούν δηλαδή να πούνε μερικά πράγματα με τρόπο πιο… χαριτωμένο, πιο “διαβαστερό” όπως έλεγε και η αείμνηστη Ελένη Βλάχου. Κι εμείς, ως εφημερίδα, με τα ψαλτικά είμαστε εδώ με σκοπό να γνωστοποιήσουμε να υπογραμμίσουμε και να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα αλλά και να ζητήσουμε συγγνώμη εάν κάναμε κάποιο λάθος…
 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΡΩΤΑΕΙ  ΓΙΑ ΤΙΣ 200 ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
     Κληρικοί όλων των βαθμίδων και άνθρωποι όλων των τάξεων   μας ρωτούν με επιστολές, τηλεφωνήματα και e-mail: Πώς είναι δυνατόν ο δεσπότης Λάρισας στα 15 χρόνια του να έχει 200 στολές; Και το πιο εξοργιστικό λίγες μέρες μετά την δημοσίευση όλων των στολών – στο φύλλo 179 της εφημερίδας μας “ΑΓΩΝΑΣ” – να εμφανίζεται ο κ. Ιγνάτιος την ημέρα του Αγ. Αχιλλείου (15-5-2012) με καινούργια στολή; Μα δεν έμεινε τίποτα όρθιο; Πού είναι η Σύνοδος να τον καλέσει να δώσει διευκρινίσεις και να τον τιμωρήσει παραδειγματικά έστω κι αν ακόμη ισχυριστεί ότι του τις κάναν… δώρο (!!!) Αλήθεια… υπάρχουν πολλοί που κάνουν τόσο “φθηνά” δώρα;
Όταν ο κόσμος πεινάει, οι διάφορες Εκκλησίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο – Ρωσία, Αυστραλία, Αμερική, Κύπρος κ.ά. – κάνουν εράνους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ενισχύοντας τα συσσίτια της Εκκλησίας και ο δεσπότης της Λάρισας φτιάχνει στολές χιλιάδων ευρώ;
Η δικαιοσύνη γιατί σιωπά και δεν ερευνά το πόθεν έσχες;
Διότι τα χρήματα από μισθούς της 15ετίας δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 350.000 – 370.000 ευρώ και εξ αυτών εάν αφαιρέσουμε τις προσωπικές δαπάνες – διατροφή, ενδυμασία, κ.ά. – του μένουν 250.000 ευρώ. Δεδομένου ότι οι στολές, μήτρες, πατερίτσες, εγκόλπια, σταυροί, μανδύες κ.ά. υπολογίζονται από εκτιμήσεις ειδικών από 1.500.000 έως 2.500.000 ευρώ ποιο ταμείο είναι ο χορηγός του; Ή ποιος “φιλάνθρωπος” τα πλήρωσε;


Ένα δίκαιο παράπονο
Ο εξόριστος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος ο Α΄, ο οποίος είναι έγκλειστος σε ένα δωμάτιο του τελευταίου ορόφου του Πατριαρχείου τα τελευταία επτά χρόνια, σε επίσκεψη δημοσιογράφου των Αθηνών εξέφρασε ένα μεγάλο παράπονο.
«Εγώ ήμουνα πάντα στο πλευρό του Ιγνατίου Λαρίσης όσες φορές με καλούσε – ενθρόνιση, λειτουργίες –, μάλιστα δε όταν κανείς δεν τον πλησίαζε είτε από φόβο είτε γιατί τον θεωρούσαν… αποδιοπομπαίο. Δεν θα ξεχάσω τις φωνές “ΑΝΑΞΙΟΣ”, τα σπασμένα κεφάλια, τα αίματα του κόσμου από τις δυνάμεις καταστολής έξω από τον ναό που λειτουργούσαμε κι εμείς μέσα προσπαθούσαμε να τον βοηθήσουμε και να τον στηρίξουμε… Δυστυχώς χρόνια επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα και δεν κάνει τον κόπο να ανεβεί μερικά σκαλιά να με επισκεφθεί…».
Θεότατε Ειρηναίε, εάν σε επισκέπτονταν ο δεσπότης της Λάρισας Ιγνάτιος, δεν θα του έλεγε τέτοια «ωραία» λόγια ο Θεόφιλος, ώστε να τα δημοσιεύει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να λέει ο κόσμος: Να τι λέγει για τον Ιγνάτιο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ! «Ουδείς αχάριστος του ευεργετηθέντος…».
 

Τα κέρατα του διαβόλου…


Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προφητεύσει ότι: «Θα έρθει καιρός που ο διάβολος θα έχει τα κέρατά του στα κεραμίδια, ενώ το στόμα του θα βρίσκεται μέσα στον οντά (σαλόνι του σπιτιού)». Δεκάδες απ’ αυτές έχουν εκπληρωθεί ήδη. Χαρακτηριστική είναι η παραπάνω διότι εκπληρώθηκε με φοβερή ακρίβεια καθόσον δεν υπάρχει σπίτι σήμερα χωρίς τηλεόραση.
Το ότι, άγιε Κοσμά, θα έβαζαν τα «κέρατα του διαβόλου» και σε καμπαναριά Εκκλησιών δεν το ανέφερες ίσως για ν’ αποφευχθεί ο μεγάλος σκανδαλισμός των πιστών.
Πράγματι σε κεντρικό ναό της Λάρισας υπάρχει κεραία τηλεόρασης παράλληλη προς το καμπαναριό και όχι μόνο σκανδαλίζει τους πιστούς αλλά και τους προβληματίζει αν θα πρέπει να σταυροκοπιούνται περνώντας από το ναό ή όχι.
Σε ερώτησή μας πήραμε την απάντηση: «Τι να κάνουν κι αυτοί οι καημενούληδες οι παπάδες άνθρωποι είναι. Να μη βλέπουν κάθε πρωί την επικαιρότητα στα “πρωινάδικα” και το απόγευμα – την ώρα του εσπερινού – τα διάφορα τουρκικά σήριαλ; «Αμαρτία» δεν είναι να χάσουν τις συνέχειες»; Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι, επισκέφθηκαν τόσες φορές την απέναντι χώρα ώστε δεν μπορούν να ξεχάσουν τα γιασουφάκια.

Με ξέχασε…
    Υψηλόβαθμος Θεσσαλός ιερωμένος, που επισκέφτηκε πριν αρκετό καιρό τον πρώην “Αττικής” και τώρα μοναχό Παντελεήμονα Μπεζενίτη, μας εξέφρασε το παράπονό του: «Πού είναι εκείνος, ο Λαρίσης Ιγνάτιος, που χρόνια έσπαγε το τηλέφωνό μου να τον βοηθήσω παρεμβαίνοντας τότε στον Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, Γιαννόπουλο ή στον Πρόεδρο τον Βασίλη (εννοούσε μάλλον τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας) να τακτοποιήσω το θέμα του, φεύγοντας ο Θεολόγος – που ήταν άγιος ο καημένος – από την Λάρισα ώστε να πάει αυτός, ενώ τώρα με ξέχασε…».
Αχ οσιολογιώτατε, αυτός ξέχασε τους ανθρώπους του στη Λάρισα που τον τάιζαν, τον πότιζαν, τον κοίμιζαν, τον στήριζαν με νύχια και με δόντια και δεν πήγε ούτε να τους επισκεφθεί στο κρεβάτι του πόνου, στην κηδεία αλλά και σε κάποιο μνημόσυνο, κι εσύ τώρα ζητάς… να σε θυμηθεί και να σε επισκεφθεί!



TO ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ

Σήμερον (12-6-2012) και ώραν 10.00 παρέστην εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων: Κωνσταντίνου και Ελένης της ομωνύμου Ιεράς Μονής Καλαμάτας, προκειμένου να παρευρεθώ εις την νεκρώσιμον ακολουθίαν της συγχωριανής μου μοναχής Βηθλεέμ της ειρημένης Μονής. Κατά τον τελευταίον ασπασμόν η σεβασμία ηλικιωμένη μοναχή Φιλοθέη ψάλτρια απευθύνετο προς την κοιμηθείσαν μοναχήν, γεγωνυία τη φωνή και κλαίουσα με τα κατωτέρω συγκινητικά λόγια: «Αδελφή Βηθλεέμ, πες στον Χριστόν μας ότι υποφέρουμεν ότι βασανιζόμεθα». Τι άρα ηννόει με αυτόν τον σπαραγμόν; Αυτός που ζη το δράμα των μοναζουσών, αντιλαμβάνεται αμέσως τον ανήκεστον πόνον της μοναχής. Ποίον το δράμα; Ο μητροπολίτης κ.κ. Σαββάτος άνευ ουδενός λόγου δεν παρέχει επί δύο έτη και 6 μήνες ιερέα εις τον ειρημένον ναόν προς τέλεσιν των ιερών ακολουθιών. Αδελφοί, Χριστιανοί της Καλαμάτας, με τον γοερόν σπαραγμόν της, η αδελφή μας μοναχή Φιλοθέη, απευθύνεται μεν, δια μέσου της κοιμηθείσης Βηθλεέμ μοναχής, προς τον Χριστόν μας, να δώσει λύσιν (ο Χριστός μας) εις τον μη εκκλησιασμόν, αλλά καλεί και ημάς να πράξωμεν ως πιστοί το χριστιανικό μας χρέος, δοθέντος ότι, σύμφωνα με τον ιερόν Χρυσόστομον, ο ναός είναι κοινός δι’ όλους τους χριστιανούς. Θα το πράξωμεν ή θα αποδειχθώμεν ανάξιοι πιστοί ενδόξων χριστιανών;
Μετά τιμής Κων/νος Παπαδόπουλος, Καλαμάτα 14/6/2012