Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

17 χρόνια παραμονής του στη Λάρισα ο δεσπότης Ιγνάτιος δεν έχει δημοσιεύσει κανέναν απολογισμό εσόδων-εξόδων. Δεν νομίζουν, εκεί στην μητρόπολη, ότι ο πιστός φιλάνθρωπος λαός, που ρίχνει τον οβολόν του, θέλει να γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΩΝΑΣ Α.Φ.186 http://www.agonas.org
ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ;;;
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε αποδέκτες τηλεφωνημάτων μεγάλου αριθμού πολιτών, εκκλησιαστικών συμβούλων, ιερέων κ.ά. ζητώντας να πληροφορηθούν πού πάνε τα τόσα χρήματα που εισπράττει η μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου.
17 χρόνια παραμονής του στη Λάρισα ο δεσπότης Ιγνάτιος δεν έχει δημοσιεύσει κανέναν απολογισμό εσόδων-εξόδων. Δεν νομίζουν, εκεί στην μητρόπολη, ότι ο πιστός φιλάνθρωπος λαός, που ρίχνει τον οβολόν του, θέλει να γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του;
Βλέπουμε την Αρχιεπισκοπή και πολλές μητροπόλεις, τα τελευταία χρόνια, να αναρτούν στο διαδίκτυο ή να δημοσιεύουν στα Μ.Μ.Ε., καθώς και να κυκλοφορούν ενημερωτικά δελτία με όλα τα οικονομικά στοιχεία κατά κεφάλαιο, κωδικό, αριθμό όλων των ταμείων και τρόπο κατανομής.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε μια από τις εξαγγελίες του είχε πει: «Τα έσοδα από τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας να επιστρέψουν στο λαό, ώστε να μη δημιουργείται με κανένα τρόπο η αίσθηση ότι έχει μετατραπεί ο Οίκος του Θεού σε οίκο εμπορίου». Η διαπίστωση αυτή είχε γεμίσει με ελπίδα τους πιστούς ότι κάτι μπορεί να γίνει. Δυστυχώς τα χρόνια περνούν και μερικοί δεσποτάδες, για λόγους που αυτοί γνωρίζουν, αποφεύγουν, σαν το διάβολο το λιβάνι, να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά της μητρόπολής τους – λες και είναι προσωπικό τους θέμα. Δικαιολογημένα πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν απορίες και αμφιβολίες, αμφιβολίες ως προς το αν ο οβολός τους καταλήγει στην επούλωση των πραγματικών αναγκών.
Η Κυβέρνηση Σημίτη το 2004 κατάργησε (Ν. 3220 αρ. 15) το 35% της προβλεπόμενης (Α.Ν. 536/1945 αρ. 2) εισφοράς υπέρ του Δημοσίου, την επί των εσόδων των Ι. Ναών υπολογιζόμενη. Και αυτό έγινε – κατά δήλωση των κυβερνώντων – για να διευκολύνουν τις ενορίες στο φιλανθρωπικό τους έργο.
Παρά ταύτα, οι ενορίες δεν ωφελήθηκαν τίποτε από το μέτρο αυτό της πολιτείας. Και τούτο διότι, οι τα λογιστικά «κόλπα» γνωρίζοντες – με τις … ευλογίες των μητροπολιτών – έκτοτε παρακρατούν αυτό (35%) και μάλιστα αυξημένο.
Και όχι μόνον ελήστευσαν – οι διοικούντες τις μητροπόλεις – το ευεργέτημα της πολιτείας προς τους ενοριακούς ναούς, που τους παρείχε την δυνατότητα επιβίωσης αλλά και εκπλήρωσης του κοινωνικού τους έργο, αλλά και πέτυχαν την θεσμοθέτηση εκ μέρους του κράτους ειδικών επιδομάτων όπως:
1) Μισθό στους Αρχιερείς, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τις μεταπτυχιακές σπουδές.
2) Μισθούς για τον οδηγό και για 2-10 υπαλλήλους (ανάλογα με τις ανάγκες της μητρόπολης) συνοδευόμενους με τα σχετικά επιδόματα σπουδών, παιδιών, κ.α.
3) Επιχορηγήσεις ιδρυμάτων, μέσω του κρατικού λαχείου, 5.000-10.000 ευρώ το χρόνο.
4) Συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κονδύλια … ανάλογα με το πρόγραμμα.
5) Χρηματοδότηση εκκλησιαστικών σχολείων από 15.000-20.000 το χρόνο και μισθοδότηση 10-12 καθηγητών, που διδάσκουν σ’ αυτά.
6) Ενίσχυση, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, για πρωτοβουλίες όπως την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, από 1.000-1.000.000 ευρώ, ανάλογα με την προσπάθεια.
… Και ενώ αυτά και άλλα δίνει το κράτος για λειτουργικές και άλλες δαπάνες, οι μητροπόλεις έχουν θεσμοθετήσει κανονιστικές διατάξεις ως προς το τι θα εισπράττουν από τους ναούς για έξοδα συντήρησης του μεγάρου, λειτουργίας των γραφείων της μητρόπολης και διαφόρων δραστηριοτήτων.
Και συγκεκριμένα η μητρόπολη Λάρισας εισπράττει από ακαθάριστα έσοδα των ναών τα εξής ποσοστά και περιπτώσεις:
Υπέρ Μητροπολιτικού Γραφείου 7%
Υπέρ Μητροπολιτικού Μεγάρου 2%
Υπέρ Τ.Π.Ο.Ε.Π.Ε. (πρώην ΤΑΚΕ) 7%
Υπέρ Λογίας Φ.Α. της Ι.Μ.Λ.
Υπέρ των Κατασκηνώσεων Ι.Μ.Λ. (υπό ανέγερση)
Υπέρ πνευματικής δράσεως της Ι.Μ.Λ.
Υπέρ σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ.Λ.
Υπέρ τοπικού Ραδ/κού Σταθμού Ι.Μ.Λ.
Υπέρ Συσσιτίων απόρων Ι.Μ.Λ. “Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ”
Υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων Ι.Μ.Λ.
Επίσης οι ναοί πληρώνουν για την Αθήνα:
Υπέρ Συνοδικού Μεγάρου
Υπέρ Αποστολικής Διακονίας
Υπέρ Ραδ/κου Σταθμού της Εκκλησίας.
Η Μητρόπολη εισπράττει:
1) από τα προσκυνήματα: Αγίου Ραφαήλ, Αγίου Βησσαρίωνος, Αγ. Ελευθερίου, κ.ά. Από το προσκύνημα της αγίας Παρασκευής Τεμπών και μόνο, εισπράττει – όπως είχε κοινοποιηθεί για τελευταία φορά το 2005 –  το ποσό των 337.000 ευρώ.
2) από ενοίκια κληροδοτημάτων. Μόνο από το κληροδότημα «Κρίκκη» - όπως είχαμε γράψει στο φύλλο «ΑΓΩΝΑΣ» 155 τον Μάρτιο του 2010 – τα ενοίκια ήταν περίπου 1.200.000 ευρώ.
3) από πωλήσεις που έγιναν το 2010 με πλειοδοτική δημοπρασία, της οποίας ο ελάχιστος όρος προσφοράς ξεκινούσε από 130.000 ευρώ.
4) από 20 και πλέον δισκοφορίες το χρόνο στους ναούς για διάφορους σκοπούς.
5) από τον έρανο της «Αγάπης», που το 2011 συγκέντρωσε 143.521 €.
6) από διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε κέντρα και στρατιωτικές λέσχες,
7) από δωρεές φορέων, απλών ανθρώπων και άλλων πηγών.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ενώ οι εισπράξεις της μητρόπολης είναι πολλές, το έργο στην δεκαεπτατία είναι μηδαμινό.
ΕΡΓΑ (της μητρόπολης) ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ
Α) Το «Κρίκκειον Ορφανοτροφείο θηλέων» της Μητρόπολης – για το οποίο είχαμε γράψει αρκετές φορές – ιδρύθηκε για να καρπωθούν την μεγάλη ακίνητη περιουσία του Οδ. & Ιωαν. Κρίκκη. Έγινε με χρήματα των ναών, του Προσκυνήματος Αγ. Παρασκευής Τεμπών και με δωρεές ιδιωτών – η μητρόπολη δεν έβαλε τίποτε – φιλοξενούνται 6-8 κοπέλες.
Την φροντίδα της λειτουργίας του την έχουν οι ναοί εκ περιτροπής, προσφέροντας οικονομική βοήθεια και εθελοντική εργασία. Ενισχύεται ακόμη από εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, με δισκοφορίες των ναών και με διάφορες δωρεές συμπολιτών. Είναι δε μόνο μία η εργαζόμενη με περιορισμένο χρόνο εργασίας.
Β) Γηροκομείο: Βρίσκεται στο χωριό Αρμένιο και στεγάζεται στο προσκύνημα της «Παναγίας Αρμενιώτισσας». Την κατασκευή του χρηματοδότησε ιδιώτης. Σ’ αυτό φιλοξενούνται 10-12 άτομα. Συντηρούνται από τα έσοδα του προσκυνήματος, από δωρεές συμπολιτών και από το προσκύνημα της αγ. Παρασκευής με 15% επί των εισπράξεων.
Γ) Κατασκηνώσεις: Για δέκα επτά (17) χρόνια ανακοινώνεται η κατασκευή τους και παραμένει μόνο στα χαρτιά. Και με τον χαρακτηρισμό «ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΙΝ» εισπράττονται από τους προϋπολογισμούς των ναών ποσά, από δε το προσκύνημα της αγ. Παρασκευής Τεμπών το 5% επί των ακαθαρίστων. Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν πρέπει να ξεπερνούν τα 700.000 €, αλλά κατασκηνώσεις δεν έγιναν. Τα χρήματα που είναι;
Δ) «ΛΟΓΙΑ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Αυτή ιδρύθηκε για να αντιμετωπίζει περιστασιακές ανάγκες συμπολιτών με οικονομικά και άλλα προβλήματα. Γι’ αυτό το σκοπό η μητρόπολη εισπράττει α) το 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων των ναών, β) από το προσκύνημα της Αγ. Παρασκευής το 22%, γ) από τακτικές δισκοφορίες στους ναούς, δ) από εισιτήρια “φιλανθρωπικών” εκδηλώσεων σε κέντρα ή ξενοδοχεία, ε) από τον “έρανο της Αγάπης”, στ) από δωρεές συμπολιτών, ζ) από αξιόλογες χορηγίες επιχειρήσεων και συλλόγων, η) από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε τρόφιμα (ζυμαρικά, τυρί, ρύζι, λάδι κ.α.), θ) από το ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ι) δέματα τροφίμων που ετοιμάζουν οι ενορίες όλης της μητρόπολης, ια) από την Εκκλησία της Κύπρου (αρκετοί τόνοι τροφίμων) κ.α.
Ε) Συσσίτια “Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ”: Ενώ η μητρόπολη τα παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα, η ίδια δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου, διότι τη λειτουργία τους την έχουν αναλάβει υποχρεωτικά οι ενορίες της πόλης ανά μια εβδομάδα και οι κωμοπόλεις με τα χωριά από 2-3 ημέρες για 3-4 φορές το χρόνο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες σε τρόφιμα και προσωπικό. Υπάρχει ακόμη κωδικός (Δ΄/93) στους προϋπολογισμούς των ναών υπέρ των συσσιτίων.
Ακολουθούν τακτικές δισκοφορίες στους ναούς και προσφορές του κόσμου όχι ευκαταφρόνητες.
Οι άνθρωποι που σιτίζονται ανέρχονται στους 40-60 εντός του επιουσίου και στους κατ’ οίκον άλλοι 190. Παρ’ όλα αυτά, συγκρινόμενοι με τους σιτιζόμενους άλλων μητροπόλεων, που τις δαπάνες καλύπτει αποκλειστικά, το μητροπολιτικό ταμείο, ή με ενοριακά συσσίτια (αγίων 40 Λάρισας 100 άτομα ημερησίως) ωχριούν.
Ας μη βαυκαλίζονται λοιπόν.
ΣΤ) «ΦΙΛΟΠΤΩΧΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ». Αυτή ιδρύθηκε με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και λειτούργησε τρία χρόνια, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων. Η τελευταία συγκέντρωση έγινε στην Λέσχη της Πολεμικής Αεροπορίας, και μετά από μερικές ημέρες διαλύθηκε ετσιθελικά από το δεσπότη λέγοντας, πως αργότερα θα δώσει εξηγήσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ. Αλλά και τα χρήματα που εισπράχθηκαν δεν περιήλθαν στα χέρια της αρμόδιας επιτροπής του ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ.
Ζ) «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ». Η μητρόπολη για τον σκοπό αυτό εισπράττει από τους ναούς και από τα προσκυνήματα με κωδικό Δ/14. Ποια και πόσα είναι αυτά; Ούτε οι Λαρισαίοι τα γνωρίζουν. Τα έσοδα αυτά καθώς και άλλα καλύπτει μυστηριώδης ομίχλη.
Για να μπορέσει ο αναγνώστης μας να βγάλει συμπέρασμα, όσον αφορά τα έσοδα, τη διαχείριση, το επιτελούμενο κοινωνικό έργο, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την οφειλόμενη αναγνώριση της όποιας, έστω και διαφημιζόμενης, προσπάθειας της μητρόπολης Λάρισας, θα πρέπει αυτή να συγκριθεί με ισότιμες πληθυσμιακά και εισπρακτικά μητροπόλεις. Εμείς όμως θα κάνουμε τη σύγκριση, ενδεικτικά, με δύο μικρές και ακριτικές μητροπόλεις αλλά αξιοθαύμαστες για την τάξη, την οργάνωση, το εκκλησιαστικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο.
Η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης:
(61 πάμπτωχες ενορίες)
Η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης συντηρεί:
1) Ίδρυμα χρόνιων πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» - τρόφιμοι 120 και προσωπικό περίθαλψης 80 άτομα
2) Γηροκομείον «ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟΝ» - τρόφιμοι 65, προσωπικό 20 άτομα
3) Ίδρυμα βρεφών και νηπίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» βρεφικά νήπια 100, προσωπικό 17 άτομα
4) Νηπιαγωγείο μονοθέσιο, μαθητές 25
5) Κατασκηνώσεις «Ουρανούπολης»
6) Συσσίτιο σε απόρους 200-250 μερίδες φαγητό.
7) Κοινωνικό ιατρείο.
8) Κοινωνικό φαρμακείο.
9) Αίθουσα διαλέξεων 400 θέσεων.
10) Εκκλησιαστικό Μουσείο, κ.α.
Η μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. (λειτουργούν 39 πάμπτωχες ενορίες).
Όλοι οι κάτοικοι αυτής της ακριτικής μητρόπολης είναι 12.110 και συντηρεί:
Γηροκομείο «η Θεοτόκος»
Οικοτροφείο Αρρένων «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
Οικοτροφείο θηλέων «η Αγία Μαρίνα»
Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις
Ρ/Σ «Ράδιο Δρυϊνούπολης» μεγάλης εμβέλειας
Πνευματικά κέντρα και στέγες στη Κόνιτσα, Δελβινάκιο κ.α.
Μητροπόλεις
Πληθυσμός
Ενορίες
(εν
λειτουργία )
Ιερείς
Ι. Μ. Λάρισας
215.000
116
133
Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως
78.800
61
87
Ι. Μ. Κόνιτσας
12.110
39
40


Και ερωτάμε: Θα δώσει απάντηση στους συμπολίτες η μητρόπολη που ζητούν να μάθουν 17 ολόκληρα χρόνια που βρίσκονται τα εκατομμύρια που εισπράττει από τους ναούς, τα προσκυνήματα, τους δίσκους, τους εράνους, την Αγ. Παρασκευή, τα χιλιάδες τιμαλφή, τις επιχορηγήσεις, τις φιλανθρωπικές προσφορές πιστών κ.α.;
Τέλος ευχόμαστε να σταματήσει ο σκανδαλισμός αυτός και το ενδιαφέρον να στραφεί στη σωτηρία των πιστών και όχι στη συλλογή αργυρίων.