Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ που πολλοί αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν!

 Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης ΑΓΩΝΑΣ: Α.Φ. 184  http://www.agonas.org

Τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) κομμάτια παπύρων, γραμμένα από τους προγόνους μας, βρέθηκαν σε αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης της Οξυρύγχου, στην άνω Αίγυπτο και νότια του Φαγιούμ.
Οι ανασκαφές που έγιναν 1895 - 1938, πρωτοξεκίνησαν από Άγγλους καθηγητές ερευνητές και συνεχίστηκαν από Ιταλούς πανεπιστημιακούς καθηγητές. Αποκάλυψαν χιλιάδες χειρόγραφα και σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας, που είχαν χαθεί τα ιστορικά τους ίχνη.
Οι πάπυροι αυτοί βρέθηκαν μέσα σε τάφους και σε μεγάλους αποθέτες σκουπιδιών. Σώθηκαν δηλαδή, αφενός γιατί συνήθιζαν να περιβάλλουν τις μούμιες των νεκρών με στρώματα παπύρων κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο, και αφετέρου γιατί οι «σκουπιδότοποι» (!) υπήρξαν ανυποψίαστοι κρυψώνες, που, η, επί αιώνες εναπόθεση σκουπιδιών προστάτευσε τον κρυπτόμενο θησαυρό από την επίδραση της υγρασίας.
Τα κομμάτια των παπύρων αυτών παραμένουν φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην βιβλιοθήκη Sacklet της Οξφόρδης, που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί την μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων κλασσικών Ελλήνων του κόσμου. Και όλα αυτά περιμένουν τη σειρά τους, ώστε να διαβαστούν με την νέα τεχνολογία γιατί η ξεβαμμένη μελάνη είναι μεν αόρατη στο κοινό φως, καθίσταται δε ορατή κάτω από υπέρυθρες ακτίνες με τεχνικές ανάλογες εκείνων της επισκόπησης δορυφόρων.
Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα αποκάλυψη. Στα άγνωστα μέχρι τώρα κείμενα, που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται: τμήμα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του εξελληνισμένου συγγραφέα του 2ου αι. Λουκιανού, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ., έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, διαδόχου του Ομήρου του 7ου αι., που περιγράφει κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.
Ανάμεσα στα πολλά, που σε μερικά χρόνια θα γνωρίζουμε, περιλαμβάνονται ακόμη σημαντικά έργα, όπως: Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη, οι Ωδές του Βακχυλίδη, μεγάλα τμήματα του σατυρικού δράματος, Ιχνευταί του Σοφοκλή, η Υψιπύλη του Ευριπίδη, ολόκληρος ο Δύσκολος του Μενάνδρου, μεγάλα τμήματα από τις κωμωδίες του Επιτρέποντες, Σαμία και Σικνώνιος, έργα του Οβιδίου, του Αισχύλου, Ηρώνδα, Καλλιμάχου, της Σαπφώς, και πολύ πάπυροι με ποιήματα του Ομήρου, καθώς και πολλά χριστιανικά κείμενα.
Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε άρθρο της έγραψε:… “Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων”.
Με το “ξεκλείδωμα” των παπύρων σύντομα θα μάθουμε μεγάλο μέρος για την πανάρχαια ιστορία μας που πολλοί αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν.