Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Αποκατάσταση μιας διαχρονικής αδικίας στο πρόσωπο του ήρωα Νικηταρά!


Μια ιστορική αδικία για έναν ήρωα του 1821 διορθώνεται με πρωτοβουλία του Βατραχανθρώπου του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, Κώστα Χατζηδάκη. Ο κος Χατζηδάκης περιέγραψε τον στον Focus Fm και το Στέφανο Δαμιανίδη τον αγώνα που έδωσε για να εκπληρωθεί η τελευταία επιθυμία του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Νικηταρά του τουρκοφάγου.

“Όλη η προσπάθεια ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια όταν μάθαινα ιστορία και κατάλαβα πόσο άδικα είχε φερθεί η Ελλάδα στο Νικηταρά, αυτόν το σημαντικό ήρωα της ελληνικής επαναστασης.Ασχοληθηκα πιο βαθειά στα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα της εποχής και διαβάζοντας τον επικήδειο διαπίστωσα ότι η τελευταία επιθυμία του Νικηταρά, σύμφωνα με τον επικήδειό του, ήταν να ταφεί δίπλα από τον θείο του και πρωτεργάτη του Αγώνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Πήγα λοιπόν στο Α νεκροταφείο να αποτίσω φόρο τιμής. Προς έκπληξή μου εκεί, δε βρήκα τίποτα. Από εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι δε γινόταν να το αφήσω έτσι αυτό,ένα;ς τόσο σημαντικός ήρωας να μην έχει έναν τάφο. Έτσι ξεκίνησε αυτή η “Οδύσσεια|” εδώ και 4 χρόνια. Ήθελα να αποκαταστήσω μια ιστορική αδικία για έναν ήρωα που έτυχε βάναυσης μεταχείρισης από την ελληνική πολιτεία, την οποία χρόνια υπηρέτησε.”

“Σαν σύγχρονο Έλληνα με λυπεί η αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια, η έλλειψη της πολιτείας που δεν έκανε κάτι για να αποκατασταθεί αυτή η ιστορική αδικία.

Ο κος Χατζηδάκης,ο οποίος να θυμίσουμε ήταν και ο τελευταίος βατραχάνθρωπος που ανέβηκε στα Ίμια μετά το επεισόδιο και πήρε την ελληνική σημαία, παρουσίασε την ιδέα του στους υπεύθυνους του Δήμου Αθηναίων, και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τελικά το αίτημά του έγινε δεκτό

“Με δική μου πρωτοβουλία και χορηγούς φτάσαμε σήμερα να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του κενοταφίου στο Α νεκροταφείο”, τόνισε ο κος Χατζηδάκης.

“Πρόκειται για μία ηρωική πράξη σε καιρό ειρήνης¨σχολίασε ο απόγονος του Νικηταρά κος Στέφανος -Νικήτας Σταματελλόπουλος.” Ο κος Χατζηδάκης πρέπει να υπερέβειν εαυτόν, για να κάνει αυτό που έκανε το οποίο μόλις έμαθα και είναι συγκινητικό.

Η αληθεια είναι ότι ενώ ετάφη δίπλα στον Κολοκοτρώνη, τα οστά όμως πετάχτηκαν. Το ερώτημα είναι γιατί; Προφανώς επειδή ήταν από πολύ φτωχή οικογένεια, δεν υπήρχαν χρήματα να κρατηθούν τα οστά.”

Ο κος Σταματελλόπουλος περιέγραψε τον πρόγονό του ως έναν ήρωα που δυστυχώς έμεινε στην ιστορία για το τραγικό τέλος του και μοιράστηκε με τους ακροατές του Focus Fm περιστατικά από τη ζωή του Νικηταρά, που δεν είναι ευρέως γνωστά.

focusfm.gr

Αποκατάσταση μιας διαχρονικής αδικίας στο πρόσωπο του ήρωα Νικηταρά! - Ορθόδοξος Τύπος (orthodoxostypos.gr)