Σάββατο 30 Μαΐου 2015

«ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ…»«Ο δεσπότης της Λάρισας ποτέ δεν ξεχνά να ζητάει λεφτά είτε κοιμάται είτε ξυπνά…»




ΨΑΛΤΙΚΑ  ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ :  "ΑΓΩΝΑΣ" Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης αρ. φύλλου 214 & 215 Μάρτιος -Απρίλιος 2015
«ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ…»
«Ο δεσπότης ποτέ δεν ξεχνά / να ζητάει λεφτά / είτε κοιμάται είτε ξυπνά…»
Τραγουδώντας μας τάπαν οι παπάδες φέτος τα νέα, γιατί πάνε να τρελαθούν οι δύσμοιροι! Και τι να μην “αλληλουιάζονται” όταν πέρσι, τέτοια εποχή, ο δεσπότης τους καθησύχαζε, σχετικά με τις αυξήσεις που είχε επιφέρει στους προϋπολογισμούς λέγοντας: «Ό,τι έγινε-έγινε. Νέες αυξήσεις τέλος. Από του χρόνου θα μειώσουμε τις τιμές κατ’ άρθρο».
Χάρηκαν οι ιερείς κι είπαν να κάνουν υπομονή σκεπτόμενοι ότι ένας χρόνος είναι, θα περάσει. Το πολύ-πολύ, αναλογίσθηκαν, ν’ αφήσουμε κανέναν λογαριασμό απλήρωτο (ψάλτη, νεωκόρο, κηροπλάστη, ΔΕΗ, …). Δεν πειράζει! Ας μην κακοκαρδίσουμε το δεσπότη μας μια και περνάει οικονομική κρίση ο καημενούλης!
Έφθασε η 17η Οκτωβρίου και νέο γεγονός αναπτέρωσε το ηθικό τους. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας πραγματοποίησε η μητρόπολη εκδήλωση υπέρ της “Φιλαδελφίας και Αγάπης”, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν οι βαρυσήμαντες δεσποτικές δηλώσεις: «Τέρμα οι δίσκοι. Δεν είναι καιρός για δίσκους».
Οι δηλώσεις περάστηκαν πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα που τον προβάλλει.
«Δόξα τω Θεώ, είπαν οι παπάδες. Ο δεσπότης μας, όσο μεγαλώνει και τα χρόνια περνούν, γίνεται πιο σοφός».
Δεν πέρασε όμως μήνας και νάσου η εγκύκλιος-ανακοίνωση στους ναούς: «Αδελφοί, σας παρακαλώ να ανταποκριθείτε σε μία θερμότατη παράκληση… Να προσφέρετε ό,τι μπορείτε, στο δίσκο που θα περιαχθεί σε λίγο μέσα στον ιερό Ναό, χωρίς γογγυσμό… Σας ασπάζομαι όλους εν Κυρίω!».
Οι δίσκοι διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο και οι παπάδες αποσβολωμένοι περίμεναν να ιδούν πού θα φθάσει το πράγμα.
Δεν άργησε να έρθει το «κουμπαρούλι» όταν πήγαν τους φετινούς προϋπολογισμούς για έγκριση. Παίρνοντάς τους τραβούσαν τα γένια τους. Όλοι τους ήταν αυξημένοι από 10% και άνω. Για να τους βλέπουν μάλιστα καλύτερα τους είχε ο δεσπότης υπογραμμισμένους με κόκκινο μαρκαδοράκι.
Από τους πολλούς που μας τάπαν, κάποιος άρχισε να μας λέει τον πόνο του τραγουδώντας αυτοσχέδιο άσμα: «Ο δεσπότης ποτέ δεν ξεχνά / να ζητάει λεφτά / είτε κοιμάται είτε ξυπνά…». Είπε πολλά αλλά δεν γράφονται. Κατέληξε όμως με την επωδό: «Και ξανά προς την δόξα τραβά…».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



Τον τελευταίο καιρό είδαμε αρκετές ανακοινώσεις που αφορούν απολογισμούς μητροπόλεων του έτους 2014 (δαπάνες για φιλανθρωπία). Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές: Η μητρόπολη Κέρκυρας διέθεσε πάνω από 1.300.000,00 ευρώ ετησίως.
Η μητρόπολη Ηλείας (2014) 5.405.563,00 – (2012) 7.350.394,00 ευρώ.
Η μητρόπολη Φθιώτιδος 1.289.462,00 ευρώ και ο μητροπολίτης από μισθούς του, μυστήρια και συγγραφικά του δικαιώματα (8.413 + 1.262) συνολικά 9.676,00 ευρώ.
Η μητρόπολη Λάρισας επί δέκα οκτώ (18) χρόνια δεν δημοσίευσε κανέναν απολογισμό. Τί εισπράττει και τί ξοδεύει άγνωστο. Προ διετίας κοσμικό περιοδικό (LIFESTYLE) (ΑΓΩΝΑΣ φύλλο 189, Φεβρ. 2013) μας πληροφορούσε ότι η μητρόπολη Λάρισας στα 15 χρόνια της δαπάνησε για φιλανθρωπία πάνω από 4 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα έγραφε: «Ο γενικός απολογισμός είναι εντυπωσιακός για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της λειτουργίας της “φιλαδελφίας” αφού διατέθηκαν 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για το σύνολον των δράσεων που στηρίζονται στη “Λογία” από το ’96 έως το 2011» (δηλαδή 267.000 ευρώ το χρόνο).
Δεδομένου ότι η μητρόπολη Λάρισας συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες της Ελλάδας οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας, διότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ότι επί 18 χρόνια η μητρόπολη δεν ανακοίνωσε κανέναν επίσημο απολογισμό.


Και εγeνετο ΒΟΗ!μεγaλη
 
Το τι έγινε σε πολλούς ναούς την Κυριακή 26 του Απρίλη, όταν οι ιερείς βγήκαν στην Ωραία Πύλη να διαβάσουν το εκ της Μητροπόλεως μανιφέστο δεν περιγράφεται.
Στο άκουσμα:
«Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος προς τους αδελφούς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Αδελφοί μου. Καταφεύγω και πάλι στην Αγάπη σας, για να ζητήσω τον όβολόν σας…» μια βοή ακούστηκε.
Σκουντήματα, συζητήσεις έντονες και μουρμουρητά δυσφορίας μεταξύ τους ανάγκαστηκε ιερέας να διακόψει την  την ανακοίνωση μέχρι να έρθει ηρεμία!
Και τούτο γιατί κάθε Κυριακή και γιορτή περιφέρεται ο δίσκος με οποιαδήποτε αφορμή (ραδιοφωνικός σταθμός, Λογία, Αλληλεγγύη, Ορφανοτροφείο, συσσίτια…).
Οι καταγγελίες πολλές από απλούς ανθρώπους αλλά και από ιερείς και εκκλησιαστικούς επιτρόπους προς τα Μ.Μ.Ε. αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί πετιούνται στο καλάθι.
Ιδιαίτερα ρωτάμε τους ιθύνοντες για ποιο σκοπό ζητάτε χρήματα, κάθε λίγο και λιγάκι, για τα συσσίτια αφού:
α) την όλη λειτουργία τους την έχουν αναλάβει υποχρεωτικά οι ενορίες της πόλης (ανά μία εβδομάδα), οι κωμοπόλεις και τα χωριά καλύπτοντας όλες τις ανάγκες σε τρόφιμα και εργασία προσωπικού;
β) ετησίως οι ναοί περιλαμβάνουν στον Προϋπολογισμό τους μεγάλα ποσά (Κωδ. 13 «Υπέρ συσσιτίων απόρων ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ».
γ) παρέχονται δωρεές πολιτών που δημοσιεύονται.
δ) κατά καιρούς λαμβάνετε επιχορηγήσεις προγραμμάτων της Ευρ. Ένωσης που δεν είναι και ευκαταφρόνητες.
ε) ενισχύεστε από χορηγήσεις«παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» του Υπ. Εξωτερικών.
στ) τα προσκυνήματα προσφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό από τα ακαθάριστα έσοδά τους κ.α.
Προς τι λοιπόν, οι τόσες δισκοφορίες;
Λέτε να ‘χουμε απάντηση;

Ταξιδεyεις χωρiς εισιτhριο; Πληρωνεις διπλο!
Με Εγκύκλιο σημείωμα, «ο διάπυρος ευχών Λαρίσης» παρακαλούσε τους ιερείς όπως κατά την Θείαν Λειτουργίαν των Βαΐων (5ης Απριλίου 2015) βγάλουν δίσκο για την ενίσχυση του Ταμείου “Λογίας – Φιλαδελφείας και Αλληλεγγύης”… Το σχετικό δε πρακτικό καταμέτρησης με το προϊόν (το χρήμα) να καταθέσουν στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης εντός τριών ημερών (!).
Οι ιερείς υπάκουοι στις προσταγές του προϊσταμένου τους, πρωί-πρωί την επομένη έτρεξαν να καταθέσουν τα όβολα που συγκέντρωσαν.
Τι έπαθαν όμως μερικοί; Τραβούσαν τα γένεια τους γιατί τους ήρθε η απανταχούσα. Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις γιατί τα όβολα ήταν λιγότερα φέτος από τα περσινά.
Οι δικαιολογίες δεν εισακούστηκαν. Αλλά για να μην επαναληφθούν παρόμοια τους επιβλήθηκε ως ελάχιστη τιμωρία η καταβολή του περσινού ποσού με σχετικό πρόστιμο.
Αυτό το περιστατικό μου θύμισε τους επιβάτες στα μέσα συγκοινωνίας που όταν δεν έχουν εισιτήριο πληρώνουν για πρόστιμο το διπλάσιο του εισιτηρίου για… παιδαγωγικούς λόγους.