Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ «ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ : ΑΓΩΝΑΣ  α.φ.189  http://www.agonas.org
«Η χώρα μας έχει μέλλον! Υπάρχουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, αρκεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο! Μπορεί στο μέλλον η Ελλάδα να βοηθήσει την Ευρώπη και να σώσει το ευρώ – κι όχι η Ευρώπη εμάς!...».
(Με αυτά τα λόγια κατέληξε την ομιλία του στην Καβάλα ο Πανεπιστημιακός καθηγητής και ειδικός σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης για θέματα ορυκτού πλούτου Αντ. Φώσκολος που έγινε στις 11/3/2012).
Το κοίτασμα πετρελαίου της Κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), που πρόσφατα αποκαλύφθηκε νότια της Κύπρου, αποκάλεσαν οι Γάλλοι ερευνητές της ΤΟΤΑΛ «θηριώδες», και το μεγαλύτερο που βρέθηκε μέχρι στιγμής στη Μεσόγειο.
Για 30 και πλέον χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ γνώριζαν την πραγματικότητα, έριχναν στάχτη στα μάτια των πολιτών βεβαιώνοντάς τους ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο, και αν υπάρχει λίγο, αυτό είναι κακής ποιότητας.
O δε πρώην πρωθυπουργός Γεώργ. Παπανδρέου στις 11-12-2009 ισχυρίστηκε το εξής: «Πετρέλαιο δεν έχουμε! Ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν βρει παρά ελάχιστα».
Οι πρώτες έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970. Συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1990, 2000 με την μέθοδο έρευνας εκείνης της εποχής. Γνώριζαν ακόμη οι κυβερνώντες την αλήθεια – όπως κι εμείς παλαιότερα είχαμε γράψει – κι από τις φωτογραφίες αμερικανικών δορυφόρων, αλλά και από τα απόρρητα έγγραφα και στοιχεία υπηρεσιών τους που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Στίβεν Λάλας, στοιχίζοντάς του η ενέργεια αυτή 17 χρόνια φυλάκιση.

Τελευταία η εταιρεία PGS ερευνά τον υποθαλάσσιο χώρο του Ιονίου και τον νότια της Κρήτης επιλεγέντα με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Nordis Explorer», πρόκειται για ένα πραγματικό πλωτό πανεπιστημιακό εργαστήρι, που στηρίζεται σε προηγμένες μεθόδους γεωφυσικής.
Οι περιοχές αυτές τράβηξαν το ενδιαφέρον καθόσον τα παρατηρούμενα στοιχεία συμφωνούσαν με τη θεωρία των επιστημόνων ερευνητών ότι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υπάρχουν γύρω από τα λασπο-ηφαίστεια. Άλλωστε, αυτό απέδειξε τελευταία, τόσο η πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στα νότια της Κύπρου (μία περιοχή με 4 λασπο-ηφαίστεια), όσο και η παλαιότερη στην Αίγυπτο με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αποθέματος ύψους 2 τρισ. κυβ. μ. σε περιοχές, που γειτνιάζουν με λασπο-ηφαίστεια.
«Όπου λασπο-ηφαίστειο, εκεί και υδρογονάνθρακες! Είναι ακατάλυτος νόμος της Φυσικής αυτό! Όπως λέμε ότι ο Ήλιος βγαίνει από την Ανατολή και δύει στη Δύση!». Αυτά τόνισε με έμφαση ο καθ. Αντ. Φώσκολος.
Αυτά ανακάλυψαν οι Γάλλοι στα οικόπεδα 10 και 11 της περιοχής «Λεβιάθαν» (Κύπρου, Ισραήλ) από τα λασπο-ηφαίστεια όπου παρατηρείται συνεχής διαφυγή φυσικού αερίου. Τα 4 ενεργά λασπο-ηφαίστεια, έδωσαν τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.
Σε βάθος 7.500 μέτρων οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποθέματα αργού πετρελαίου υπολογίζονται μεταξύ 1 δις έως 4 δις βαρέλια. Η αξία δε του συγκεκριμένου κοιτάσματος ανέρχεται έως και τα 400 δις δολάρια.
Σύμφωνα με την έρευνα των Αντ. Φώσκολου, Ηλ. Κονοφάγου και Α. Bruneton στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, όπου βρίσκεται η ελληνική ΑΟΖ, έχουν χαρτογραφηθεί 60 ενεργά λασπο-ηφαίστεια!
Ας δούμε όμως το θέμα από τη μαθηματική του πλευρά!
Αν από 4 λασπο-ηφαίστεια έχουμε 4 δις βαρέλια πετρέλαιο, από 60 λασπο-ηφαίστεια, πόσα; Γι’ αυτό ο Έλληνας καθηγητής Κ. Φώσκολος εξήγησε ότι ο «Κρυμμένος Ελληνικός Θησαυρός» βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ανατ. Μεσογείου και μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου. Εκεί εκτιμάται ότι κρύβονται αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με την τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας (περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα – σύμφωνα με υπολογισμούς της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και της αντίστοιχης της Γαλλίας).
Η περιοχή αυτή τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αντικείμενο όλων των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών, που, (όπως αποκάλυψε ο καθ. Αντ. Φώσκολος) έστειλαν εκπροσώπους τον περασμένο Φεβρουάριο (23-25) στο Λονδίνο σε ειδική σύσκεψη, η οποία ασχολήθηκε με την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου.
ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Ένα επί πλέον στοιχείο, που υποστηρίζει την άποψη για τεράστια κοιτάσματα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, είναι και η κλίση των πετρωμάτων. Σε αντίθεση με την Κύπρο και το Ισραήλ τα πετρώματα στην περιοχή νότια της Κρήτης έχουν κλίση προς την ελληνική ενδοχώρα. Γιατί, όπως είναι γνωστό, το πετρέλαιο είναι υγρό και ακολουθεί την κλίση των πετρωμάτων που το φιλοξενούν. Συνεπώς η κλίση προς την Ελλάδα δεν επιτρέπει εύκολα τη διαφυγή του, αντίθετα ευνοεί τη συγκέντρωσή του σε μεγάλα κοιτάσματα.
Η Αίγυπτος εδώ και έξι (6) χρόνια έχει αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της και αντλεί φυσικό αέριο από την δική της ΑΟΖ η οποία διαθέτει 2,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Η ελληνική ΑΟΖ ξεκινά μόλις 500 μέτρα από το σημείο που αντλούν οι Αιγύπτιοι.
Από το 2015 η Ευρώπη θα γνωρίσει πρωτόγνωρη κρίση πετρελαίου (κατά τον κ. Φώσκολο) γιατί τα παγκόσμια αποθέματα δεν θα είναι αρκετά, πλέον, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, κυρίως από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία κ.α. Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη της στροφής στο φυσικό αέριο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον υποθαλάσσιο χώρο της, αλλά παραμένει στα… αζήτητα, λόγω της ανεξήγητης τακτικής των Ελληνικών κυβερνήσεων!
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σχεδόν σπάνια. Οι χώρες που έχουν κοιτάσματα και τα εκμεταλλεύονται είναι λίγες (η Νορβηγία, η Αγγλία και η Δανία). Πέραν, όμως από το κοινό τους ως πετρελαιοπαραγωγές χώρες… τί άλλο κοινό έχουν; Καμιά τους δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμα αλλά και οι τρεις έχουν το εθνικό τους νόμισμα, και δεν σκοπεύουν σύντομα να το εγκαταλείψουν! Άρα, η Ευρωζώνη έχει την Ελλάδα και την Κύπρο για να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό τους πλούτο. Για δέστε και μια μεγάλη σύμπτωση… και οι δυο αυτές χώρες δέθηκαν με το μνημόνιο και δεσμεύουν τα πάντα για χάρη των δανειστών. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Huffington Post» απάντησε: «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γιατί η Ελλάδα βασικά πρέπει να κάνει ό,τι ικανοποιεί τους Γερμανούς, οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα αυτήν την στιγμή». Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πετρελαϊκά κοιτάσματα ή εμπλέκονται με αυτά… διαθέτουν κάποιο κεντρικό «διευθυντήριο». Στην χώρα μας τί γίνεται; Ο φορέας – που ανακοινώθηκε από χρόνια – διαχείρισης υδρογονανθράκων καρκινωβατεί εδώ και χρόνια… και ακόμη να ιδρυθεί, ενώ στελεχώνουν διάφορους άλλους οργανισμούς άσχετους. Επίσης το ΙΓΜΕ οδηγείται σε ουσιαστικό «λουκέτο» και πολλές αρμοδιότητές του ίσως περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία…
Εάν η Ελλάδα από χρόνια είχε προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, το οικονομικό της όφελος θα ήταν τεράστιο. Μόνο από την άντληση του φυσικού αερίου το κέρδος της θα ήταν τουλάχιστον στα 250 δις ευρώ! (20% για τουλάχιστον τρία τρις κυβικά μέτρα). Αν προχωρήσει και σε εκμετάλλευση, τότε θα δημιουργηθούν 100.000 άμεσες θέσεις εργασίας, αλλάζοντας την όψη της Ελλάδας.
Η ανακήρυξή της έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, διότι έτσι περιορίζει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
ΛΑΣΠΟ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ;

Το φυσικό αέριο που βρίσκεται μέσα σε ένα κοίτασμα πετρελαίου, όντας ελαφρύτερο, αναζητεί διέξοδο προς τα πάνω. Ακολουθεί διαδρομές μέσα στα υπάρχοντα ρήγματα της περιοχής μέχρι να βγει στην επιφάνεια. Στην διαδρομή του συσσωρεύει υλικά τα οποία και αναβλύζουν μαζί με το φυσικό αέριο στο σημείο εξόδου και δημιουργούν το λασπο-ηφαίστειο.