Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μας προωθούν ύπουλα το μαγάρισμα και τον ΘΑΝΑΤΟ! Από 10/2/25 η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει να περιέχουν τα τρόφιμα 4% ΑΝΆ 100 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ ΆΛΕΥΡΑ ΕΝΤΌΜΩΝ και ΣΚΟΥΛΗΚΙΏΝ!


 SOS SOS !!! ΠΡΟΣΟΧΗ!  Μας προωθούν ύπουλα το μαγάρισμα και τον ΘΑΝΑΤΟ μέσω μερικών τροφών και φαρμάκων. 

SOS!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ και ΦΑΡΜΑΚΑ!!  

Είναι Αδίστακτοι!

Εγκρίθηκε η χρήση από Ε.Ε. του

-Alphitobius diaperinus=>αλευροσκουλήκι!!!!

-Acheta domesticus=>Γρύλοι!!!

 ΠΡΟΣΟΧΗ! 

Απο  10/2/25 η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει να περιέχουν τα τρόφιμα 4% ΑΝΆ 100 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ ΆΛΕΥΡΑ ΕΝΤΌΜΩΝ και ΣΚΟΥΛΗΚΙΏΝ!

Πρέπει να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ γιατί τα βάζουν σε:

- Άρτοσκευάσματα  

- Μπάρες δημητριακών

- Μπισκότα 

- Ζυμαρικά

- Σάλτσες 

- Πατατάκια 

- Πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά 

- Πίτσες

- Προϊόντα ζυμαρικών γάλατα και σκόνες 

- Ανάλογα κρέατος εναλλακτικά για χορτοφάγους 

- Σούπες

- Καλαμποκάλευρα

- Μπύρες

- Αναψυκτικά 

- Σκολάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους 

- Σνακς και παρασκευάσματα κρέατος, κλπ.

Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές για κινητά όπως η insect scanner, που σκαναρει το barcode του προϊόντος και σου λέει αν όντως περιέχει έντομα.

Μην αγοράζετε τίποτε αν δεν είστε σίγουροι τί περιέχει.

Να ζητάτε γραπτή βεβαίωση από το φούρνο πχ ότι τα άλευρα που χρησιμοποιούν δεν είναι από έντομα. 

Μπουκοτάρετε όσους πουλάνε τέτοιες βρωμιές.

Ενημερώνετε τον κόσμο που ενδέχεται να μην ξέρει ότι αυτό που αγοράζει περιέχει έντομα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ!!

========================================

==================================

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ
Η εντομοφαγία θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ήδη παρασκευάζονται και καταναλώνονται ζύμες, μπισκότα και άλλα προϊόντα με αλεύρι εντόμων.



Με τον κανονισμό 2023/5 η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές Ιανουαρίου, ενέκρινε τη διάθεση τροφίμων με συστατικό μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλλου (Acheta domesticus), ως «νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης».


Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα.


Αλευροσκώληκας


Στην αρμόδια Αρχή Ασφάλειας τροφίμων που παρέχει τις εγκρίσεις εκκρεμούν ακόμη 8 αιτήσεις για συμπερίληψη εντόμων ως διατροφικών προϊόντων.

Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί, ήδη 4 έντομα και εφόσον εγκριθούν και τα υπόλοιπα 8 θα φθάσουν τα 12.

Όπως, αναφέρει στην σχετική σελίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι καινούργια και τα έντομα καταναλώνονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου».


Οικιακός Γρύλλος για αλεύρι σε τρόφιμα

Όμως, η εντομοφαγία δεν αποτελεί κουλτούρα των ευρωπαίων πολιτών, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι βασικές πηγές πρωτεϊνής.

H Kομισιόν διαβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα με άλευρα από έντομα είναι ασφαλή. «Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, διαφορετικά η Επιτροπή δεν θα είχε υποβάλει την έγκρισή τους στα κράτη μέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γαλλικό εστιατόριο έχει συμπεριλάβει στο μενού του πιάτα με έντομα.
Πως ξέρουμε ότι δεν τρώμε προϊόν με αλεύρι εντόμων

Όμως, πως γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι ένα προϊόν περιέχει άλευρα εντόμου και δεν προκαλεί αλλεργίες;

Το ερώτημα έθεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στην αρμόδια επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με αλλεργίες» επισήμανε η κ. Σπυράκη και αναφέρθηκε σε τρόφιμα όπως ζύμες και μπισκότα, κάτι που ήδη ερευνάται και στο ΑΠΘ.


Δυσδιάκριτη η αναγραφή των συστατικών στα τρόφιμα

Υπογράμμισε ακόμη το πρόβλημα ότι τα συστατικά των τροφίμων αναγράφονται με δυσδιάκριτα γράμματα. «Η μόνη υποχρέωση αναγραφής της παρουσίας εντόμου εντός του καταλόγου συστατικών, συνήθως παρουσιάζεται με πολύ μικρή δυσδιάκριτη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος των συσκευασιών».

Η επίτροπος απάντησε πως «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική».

«Τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011(κανονισμός για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα). Ο κανονισμός αυτός απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα και προβλέπει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε εμφανές σημείο κατά τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και, κατά περίπτωση, ανεξίτηλες. Στην περίπτωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, η συγκεκριμένη ονομασία του εντόμου, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανονισμούς της Επιτροπής για την έγκριση, πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών» σημειώνει στην απάντηση της η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.


Τροφές με έντομα σε γαλλικό εστιατόριο
Ακατανόητη η επιστημονική ορολογία στις συσκευασίες – Κίνδυνος για αλλεργίες

Ωστόσο, η επιστημονική ορολογία δεν είναι κατανοητή στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα ποιος καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι για παράδειγμα Alphitobius diaperinus σημαίνει προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρός αλευροσκώληκας) που μποορυν να διατεθούν κατεψυγμένες, αποξηραμένες, σε μορφή πολτού και σε μορφή σκόνης.

Πάντως, για αυτές τις νέες τροφές (Novelty Foods) η Αρχή για την ασφάλεια των Τροφίμων αναγνωρίζει ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. « Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των αξιολογημένων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα ακάρεα της σκόνης και σε ορισμένες περιπτώσεις στα μαλάκια. Επιπλέον, αλλεργιογόνα από την τροφή (π.χ. γλουτένη) μπορεί να καταλήξουν στο έντομο που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, η έγκριση αυτού του νέου τροφίμου αποσαφηνίζει το ζήτημα αυτό και θεσπίζει ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης όσον αφορά την αλλεργιογονικότητα».

Γι΄αυτό θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι συσκευασίες προσεκτικά από τους καταναλωτές.

Επίσης, οι εταιρείες που ζητούν έγκριση για την παραγωγή προϊόντων από έντομα καταθέτουν συγκεκριμένες μελέτες και καταγράφουν το ποσοστό των αλεύρων που θα προέρχεται από έντομα. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι πως θα ελέγχονται οι παραγωγοί ότι τηρούν τις προδιαγραφές.
==============================================
==================================

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει τον αλευροσκώληκα στο τραπέζι μας!


σ.σ. Από την δεκάτη Φεβρουαρίου η ΕΕ περνάει νομοθεσία που θα επιτρέπει έως 4 τοις εκατό αλευροσκώληκες σε τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, μακαρόνια. Σκότωσαν πάνω από 150 χιλιάδες αιγοπρόβατα με το πρόσχημα της επιδημίας και τώρα μας φέρνουν τα σκουλήκια. Την ίδια ώρα η οικογένεια Βαρδινογιάννη επενδύει 7 εκατομμύρια ευρώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου. «Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού.» Οι κτηνοτρόφοι σκότωσαν τα αιγοπρόβατά τους με το πρόσχημα μιας επιδημίας και θα τρώνε σκουληκόσκονη, ενώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα παράγει τυρί. Τί τυρί;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την προσθήκη επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνης αλευροσκώληκα, ως συστατικό σε διάφορα διατροφικά προϊόντα όπως ψωμί, τυρί και ποικιλίες ζυμαρικών. Το όριο έχει οριστεί στο 4%, υπό την προϋπόθεση ότι οι προνύμφες του αλευροσκώληκα έχουν περάσει από επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία. Οι αλευροσκώληκες είναι προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει χαρακτηρίσει την επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη ως «ασφαλή» για κατανάλωση υπό καθορισμένες συνθήκες και επίπεδα χρήσης. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή έχουν συμβουλευτεί να την αποφεύγουν ή/και να προσέχουν καθώς την καταναλώνουν για πιθανή διασταυρούμενη αντιδραστικότητα.*

*(Προβληματικό αρχικό κείμενο : However, people with shellfish allergies have been advised to avoid the be careful while consuming it for potential cross-reactivity.)

Η ΕΕ προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως νέες πηγές τροφής. Προηγούμενες εγκρίσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν την μεταναστευτική ακρίδα (migratory locust), τον μικρότερο αλευροσκώληκα (σ.σ. σκαθάρι της οικογένειας Tenebrionidae), προνύμφες κίτρινων αλευρωσκουληκιών (mealworms) και επίσης τριζόνια (house crickets)

Πηγή opindia.com


ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «ΑΛΕΥΡΟΣΚΩΛΗΚΑ» (ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΥΡΙ)

Ετυμολογικό και ερμηνευτικό λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ