Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΨΑΛΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΑΓΩΝΑΣ α.φ. 196

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ :ΑΓΩΝΑΣ α.φ.196  http://www.agonas.org/

 Επιστολή Μητροπολίτου   προς τον ΑΓΩΝΑ των Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης γράφει :

Κύριε διευθυντά, συνεχίστε το έργο σας. Μην αποκάμετε, γιατί κάνετε έργο Θεού. Προσπαθείτε να αφυπνίσετε τους σε λήθαργο ευρισκόμενους χριστιανούς. Μιλάτε και γράφετε για την Αλήθεια που είναι ο Χριστός. Ίσως και να διώκεσθε από εμάς τους ίδιους. Θαρσείτε, λέγει ο Κύριος, Εγώ νενίκηκα τον κόσμον. Μη φοβηθείτε αν είσθε μικρό ποίμνιο, ή λίγη ζύμη, διότι, «μικρά ζύμη όλο το φύραμα ζυμοί». Οι άγιοι «κατηγωνίσαντο βασιλείας…, έφραξαν στόματα λεόντων… ετυμπανίσθησαν, ου προσδεξάμενοι την απολύτρωσιν, ίνα κρείττονος αναστάσεως τύχωσιν» (Εβρ. 11, 32-40).
Μας συγκινεί ο αγώνας σας και μας ελέγχει. Να δέεσθε και υπέρ ημών καθώς κι εμείς δι’ υμάς.


Κύριε Διευθυντά, χαίρετε εν παντί.
Από χρόνια διαβάζω την εφημερίδα σας και παρακολουθώ τον αγώνα σας μαζί με πολλούς αδελφούς, συνεπισκόπους. Σε συναντήσεις μας συζητούμε για τα γραφόμενά σας. Αφορμή, που με ώθησε να σας γράψω, αποτέλεσαν τα τεκμηριωμένα δημοσιεύματα τα αναφερόμενα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τον μητροπολίτη Λαρίσης Σεραφείμ και τελευταία στον Αρχιεπ. Ιερώνυμο Α΄.
Εγώ εκείνη την εποχή ήμουν μικρός γι’ αυτό και δεν θυμάμαι πολλά από τα συμβάντα αυτής της περιόδου. Όσα γνωρίζω τα οφείλω στο γέροντά μου. Θυμάμαι που έλεγε χαρακτηριστικά: «Αν παρέμενε ο μακαριστός Ιερώνυμος για μερικά χρόνια ακόμη στο πηδάλιο της ελλαδικής εκκλησίας, τα πράγματα στον διοικητικό, πνευματικό και ηθικό τομέα θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα».
Πολλά γεγονότα που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας «Ο επίσκοπος με το τεράστιο έργο» μου ήταν άγνωστα. Ευτυχώς έχετε μεγάλο αρχείο, που σας δίνει τη δυνατότητα να φέρετε στο προσκήνιο αλήθειες, που κινδύνευαν να περιέλθουν στη λήθη.
Εσωκλείω στο φάκελο φωτοτυπίες από το αρχείο μου με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία ελπίζω να αξιοποιήσετε εν καιρώ, καθώς και πληροφορίες συμπληρωματικές αναφερόμενες σε δημοσιεύματά σας, που δεν γνωρίζατε.
Το φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄ ήταν όντως, τεράστιο, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας σε αφήγηση που έγινε στο γέροντά μου από λαϊκό που συμμετείχε στην συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και την οποία μεταφέρω:  
«Το 1992 ήρθε στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Δωρόθεος, ο οποίος κάποια στιγμή ζήτησε να πάει να προσκυνήσει τον τάφο του μακαριστού Αρχιεπ. Ιερωνύμου στην Τήνο. Τότε διέθεσε το ελικόπτερο ο κ. Δημ. Κοντομηνάς της ασφαλιστικής «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ». Αφού φτάσανε στην κορυφή του λόφου, όπου είναι ο τάφος του Ιερωνύμου, ο Αρχ/πος Τσεχίας-Σλοβακίας εισερχόμενος παρέμεινε σ’ αυτόν πάνω από μία ώρα προσευχόμενος… ενώ έξω ο αέρας λυσσομανούσε.
Επιστρέφοντας στο ελικόπτερο, με απορία όλοι τον ρωτήσαμε:
- Τον γνωρίζατε τον Ιερώνυμο μακαριώτατε;
- Ναι… από τις προσφορές του. Το ράσο που φοράω, το εγκόλπιο – διαβάστε την αφιέρωση – τα χρήματα με τα οποία ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια που η εκκλησία βρίσκονταν υπό ομηρία σε όλες τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ, ήταν από τα δικά του χέρια σταλμένα!
Και συνεχίζοντας  ο λαϊκός συνοδός του Τσεχίας την αφήγηση συμπλήρωσε: «Τα ίδια ακούσαμε και από τους Πατριάρχες Γεωργίας, Ρουμανίας, Σερβίας και άλλων Εκκλησιών της Ανατολικής τότε κοσμοθεωρίας».
Κάποια μέρα άκουσα το γέροντά μου να μονολογεί και αφού τον πλησίασα τον ρώτησα απορημένος:
- Γέροντα, τι έπαθες και μονολογείς;
Παιδί μου, δεν βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο; (και μου έδειξε την φωτογραφία του Αρχ. Σεραφείμ στην εφημερίδα). Εκτός από ψεύτης είναι και παλ…ος. Κοίτα τί δήλωσε στο δημοσιογράφο Γ.Μ. («Τι να κάνω ρε Γρηγόρη γέμισε η εκκλησία με π…»). Γι’ αυτό, παιδί μου, μονολογούσα. Ενώ ο Ιερώνυμος τους είχε διώξει όλους αυτούς, ο Σεραφείμ τους επανέφερε και τους πιο πολλούς από αυτούς τους έκανε Μητροπολίτες! Τώρα μας κάνει την αθώα περιστερά.
Πολλά μου εκμυστηρεύθηκε ο γέροντάς μου τα οποία παραλείπω…
Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι η πλειοψηφία των αγίων αρχιερέων συμφωνεί με αυτά που γράψατε γιατί αυτή είναι η αλήθεια, ως προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, και όχι όπως την παρουσίασαν γνωστοί θεολόγοι και μεγάλοι δάσκαλοι (π. Γ. Μεταλληνος, Φειδάς…) σε μερικά χριστιανικά περιοδικά και στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος».
Κύριε διευθυντά, συνεχίστε το έργο σας. Μην αποκάμετε, γιατί κάνετε έργο Θεού. Προσπαθείτε να αφυπνίσετε τους σε λήθαργο ευρισκόμενους χριστιανούς. Μιλάτε και γράφετε για την Αλήθεια που είναι ο Χριστός. Ίσως και να διώκεσθε από εμάς τους ίδιους. Θαρσείτε, λέγει ο Κύριος, Εγώ νενίκηκα τον κόσμον. Μη φοβηθείτε αν είσθε μικρό ποίμνιο, ή λίγη ζύμη, διότι, «μικρά ζύμη όλο το φύραμα ζυμοί». Οι άγιοι «κατηγωνίσαντο βασιλείας…, έφραξαν στόματα λεόντων… ετυμπανίσθησαν, ου προσδεξάμενοι την απολύτρωσιν, ίνα κρείττονος αναστάσεως τύχωσιν» (Εβρ. 11, 32-40).
Μας συγκινεί ο αγώνας σας και μας ελέγχει. Να δέεσθε και υπέρ ημών καθώς κι εμείς δι’ υμάς.

Προς τον Θεόν ευχέτης
Ο Μητροπολιτης...

ΣΥΝΑΞΗ – Super Market ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Με την καθολική συμμετοχή των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου διεξήχθη στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 η πρώτη Ιερατική Σύναξη. Εισηγητής και ομιλητής της πρώτης αυτής Συνάξεως ήταν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ…».
Μίλησε, και τί δεν είπε ο δέσποτας της Καστοριάς. Το μόνο που δεν τους είπε είναι ότι έγινε δεσπότης, γιατί ήταν συγχωριανός και προστατευόμενος του Αρχιεπ. Σεραφείμ Τίκα, του οποίου έλαβε το όνομα.
Η πολύωρη διάρκεια της Σύναξης (4ωρη) κούρασε τους παραβρισκόμενους, με αποτέλεσμα να κοιτούν δεξιά-αριστερά και να παρακολουθούν τα ρολόγια τους με δυσφορία.
Ιερέας που παρατήρησε συνάδελφό του να κοιτάζει συνεχώς προς τα πάνω, απορημένος τον ρώτησε: Παπα-Σ…, τί συμβαίνει και κοιτάζεις συνέχεια προς τα πάνω; Κι εκείνος απάντησε: Π.Κ…. ο Θεός να μας λυπηθεί… Σκέφτομαι ότι αυτές οι Συνάξεις μοιάζουν με τα Super Market, τα οποία, για να δελεάσουν τους πελάτες, κατεβάζουν τις τιμές σε 5-10 προϊόντα, και μετά σου παίρνουν το πορτοφόλι, μ’ αυτά που θα ψωνίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με μας: Φέρνουν κάποιο ομιλητή (καλώς). Στη συνέχεια – εν όψει του ερχομού του ρετσινόλαδου – μας τρατάρουν καμιά πορτοκαλάδα με μισό τυροπιτάκι, και επακολουθεί ο «εξάψαλμος»: Δεν φέρνετε τακτικά τις τριμηνίες, οι δίσκοι έχουν λίγα χρήματα, θέλουμε χρήματα να επισκευάσουμε το ασανσέρ, τα υδραυλικά, το αυτοκίνητο, να οργανώσουμε ταξίδια, να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα της γιορτής του πολιούχου Αγ. Αχιλλείου (φαγοπότια, ξενοδοχεία, πουρμπουάρ, δώρα και δωράκια) να προβάλουμε το «τεράστιο έργο της μητρόπολης», να διαφημίσουμε – μέσω του τύπου επί μήνες – την εκδρομή στους Αγίους Τόπους κ.α.
Μετά απ’ τα παραπάνω, πολύ μ’ άρεσε ο επίλογος του δεσπότη Καστοριάς, π. Κωνσταντίνε, που έδινε το στίγμα του αληθινού κληρικού: «Πρέπει να έχουν οι κληρικοί ευλάβεια, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, θείο ζήλο και να δίνουν στο λαό του Θεού αυτά που έλεγε στις μέρες μας ο σύγχρονος άγιος π. Παΐσιος». Φόβο Θεού να έχουν;
Αλήθεια, απ’ τις πνευματικές νουθεσίες του π. Παϊσίου, σεις οι δεσποτάδες ποιες εφαρμόζετε;
Υ.Γ. Επειδή ο επίλογος είναι όντως μεστός
θα επανέλθουμε σχολιάζοντάς τον.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Δεν πρόλαβαν να συνέρθουν επίτροποι και ιερείς της μητρόπολης από το «φέρτε χρήματα και βγάλτε δίσκους», και νέα «κεραμίδα» έπεσε στα κεφάλια τους με την πρόσφατη εγκύκλιο της «ιεράς» μητρόπολης.
Ο δεσπότης Λάρισας ζήλεψε τους υπουργούς οικονομικών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου κι αποφάσισε να βάλει κι αυτός «προσωρινό» χαράτσι στους ναούς, με αιτιολογικό κάποιες υδραυλικές εργασίες, που θα γίνουν στο επισκοπείο, και την αδυναμία της αντιμετώπισης των εξόδων.
Η αναλογούσα ταρίφα κυμαίνεται 1) σε ναούς μικρών χωριών 20-50 ευρώ 2) σε μεγαλύτερα χωριά μέχρι 150 ευρώ και 3) σε ναούς πόλεων και μεγάλων χωριών από 300 ευρώ και άνω. Εμείς, σαν εφημερίδα, συνιστούμε στους σεβαστούς ιερείς να είναι «απλοχέρηδες» στις δεσποτικές απαιτήσεις γιατί αυτός γνωρίζει, πώς διαχειρίζονται και τακτοποιούν το “ιερό χρήμα”. Τώρα, εάν είναι απλήρωτοι μερικούς μήνες ψάλτες, νεωκόροι, ΔΕΗ κ.α., δεν πειράζει, θάρθουν και καλύτερες μέρες. Τότε ο παπάς της ενορίας θα μπορεί και πάλι να αντιμετωπίζει τρέχοντα μικροπροβλήματα φαγητού και φαρμάκων ενοριτών του και περαστικών. Μέχρι τότε ας απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου κι ας μη στενοχωρούν το δεσπότη μας που… συμπάσχει φροντίζοντας για όλους.


ΚΑΘΕΤΗ ΕΦΟΡΜΗΣΗ
(τα όρνια)

Τον περασμένο μήνα οι παπάδες και οι επίτροποι έπεσαν από τα σύννεφα όταν άκουσαν το Δήμαρχο Λάρισας να λέει ότι ο μητροπολίτης Λάρισας του ζήτησε οικόπεδο να κατασκευάσει παιδικό σταθμό με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (κοινοτικά προγράμματα).
Τρελάθηκαν στην κυριολεξία και άρχισαν να τηλεφωνούν και να διαμαρτύρονται: Τί είναι αυτά που θέλει να κάνει η μητρόπολή μας; Εδώ δεν μπορεί να συντηρήσει το Ορφανοτροφείο με 8-10 κοριτσάκια, στο οποίο μισθοδοτούμενη κατά το 50% - λόγω και άλλης απασχόλησής της - είναι μόνο η διευθύντριά του, δεδομένου ότι το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εθελοντικά και κάνει όνειρα ανεφάρμοστα; Εκτός αν σκοπεύει, να φορτώσει κι αυτό στις πλάτες μας. Μας ρήμαξε στους δίσκους, τις τριμηνίες και στα χαράτσια, ενώ εισπράττει το 15% από τα προσκυνήματα. Ακόμη και την κατασκευή του Ορφανοτροφείου την είχε εντάξει στο Κοινοτικό Πρόγραμμα έναντι 750.000 ευρώ, αλλά αποπερατώθηκε- με όλο τον εξοπλισμό του - φτάνοντας μόνο τα 525.474 ευρώ τα οποία εισέπραξε από το Προσκύνημα της αγίας Παρασκευής, τις ενορίες, τις δωρεές του κόσμου (σύμφωνα με δηλώσεις τους) και από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του κληροδότηματος «ΚΡΙΚΚΗ». Τα χρήματα που εισπράχθηκαν ήταν πολλαπλάσια απ’ όσα δαπανήθηκαν.
Αφού λοιπόν κανείς απ’ τους αρμόδιους δε τολμάει να ελέγξει τα μητροπολιτικά άδυτα, είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε ότι «επτώχευσαν οι πλούσιοι ως μη εκζητούντες τον Κύριον».
Και ρωτούμε: Αν η κατασκευή των εγκαταστάσεων του παιδικού σταθμούαρχίζει με προβλήματα πόσο μάλλον η λειτουργία του όταν θα έχει να στεγάσει 50-100 παιδιά.
Πληροφορούμαστε ότι ο δεσπότης μυρίστηκε χρήμα από το ΕΣΠΑ γι’ αυτή τη δουλειά, και είπε να μη χάσει την «ευκαιρία». Για οποιαδήποτε άλλα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει η «πτωχεύσασα μητρόπολη» δεν πολυστεναχωριέται αφού της είναι γνωστή η μέθοδος. Σαν όρνιο θα επιπέσει και πάλι σ’ εμάς τους δύσμοιρους, που αν μέχρι τώρα γλυτώσαμε την τρέλα, δεν θα την αποφύγουμε στο κοντινό μέλλον.
Κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Δήμαρχε, σκεφτείτε την περίπτωση και απ’ αυτήν την πλευρά πριν αποφασίσετε να φανείτε ευχάριστοι στο δεσπότη!
  

ΘΑΜΑ – ΘΑΜΑ !
Ένας παλιός και έμπειρος παπάς, που όταν σε κοιτάζει διαβάζει τις σκέψεις σου, μας τηλεφώνησε μετά την τελευταία παπαδική Σύναξη «Super Market» - όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, – λέγοντας:
- Ο μητροπολίτης μας δεν είναι καλά όταν λέγει ότι τα οικονομικά είναι χάλια. Όλοι μας διερωτιέμαστε τόσα χρήματα που συγκεντρώνει η Μητρόπολη τί γίνονται; Γιατί, ελάχιστα δαπανάει, ενώ από παντού εισπράττει. Ήλπιζε, το ταξίδι στους Αγ. Τόπους, να αυξήσει τα έσοδά της, αλλ’ αυτό, όπως φαίνεται, ναυαγεί. Μην παραξενευτούμε όταν δούμε το φθινόπωρο και το χειμώνα εικόνες της Παναγίας και λείψανα αγίων να πηγαινοέρχονται στη Λάρισα και να διαλαλούν θάματα, σαν αυτό που έγινε στην κωμόπολη …. της Θράκης με εικόνα της Παναγίας χωριού της Λάρισας, που … ανάβλυζε μύρο και ο «ευσεβής» και «πιστός» λαός – θαύματα επιζητών – έτρεχε από όλη την περιοχή, ή το θάμα του Μήτσιου του Νταμπακιώτη που «γιατρεύτηκε|» σε χωριό της Καρδίτσας.
Για τα μεγάλα αυτά, κατά παραγγελία, θάματα εδώ στην πόλη μας καμία αναφορά γιατί ξέρει ο κόσμος και θα τους 
πάρει στο γιούχα.
 


ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ
Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 καλούμαστε όλοι οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί να είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο του τίμιου αγώνα μας για μια καθαρή, έννομη και κανονική Εκκλησία χωρίς να παραβιάζονται το Σύνταγμα και οι Κανόνες της (Ι.Κ.). Να βρισκόμαστε όλοι στο μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αχιλλείου (πλατεία Μητέρας) στις 10 το πρωί (μετά την Θεία Λειτουργία) για να τιμήσουμε με την παρουσία μας τους νεκρούς του ’40 που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Η παρουσία μας στέλνει και ένα μήνυμα προς κάθε πολιτική και θρησκευτική ηγεσία γιατί σιωπούν στην παράνομη και αντικανονική εκλογή του δεσπότη της Λάρισας. Η διαμαρτυρία μας θα είναι σιωπηλή. Μόνο τα αναρτημένα πανό θα φανερώνουν την παρουσία μας.
Όλοι στο προσκλητήριο για την αλήθεια και το δίκαιο.