Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΙΩΣΕ η ΕΛΛΑΔΑ μας! Είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε τη κατάσταση, από το στόμα του ίδιου του Υπουργού!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τη κατάσταση με τις εισροές των μεταναστών. Είναι αδύνατον!

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 6 Νοεμβρίου 2019. Το θέμα της επιτροπής ήταν η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας.
Τα λόγια που ακούγονται από το στόμα του είναι πλήρως απογοητευτικά. Έφτασε εκεί ικετεύοντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν στη διαχείριση του θέματος της «εισροής των ανθρώπων» καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τη κατάσταση!».
Ούτε οι ίδιοι πλέον δεν αποκαλούν το πρόβλημα ως προσφυγικό, γιατί ξέρουν πολύ καλά τι είναι! Το αποκάλεσε χαρακτηριστικά ως «τσουνάμι ανθρώπων», «ανθρωπιστική καταστροφή», «όλεθρος», «ανθρώπινη πλημμύρα», «μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων που έρχονται συσσωρευμένοι». Όπως και να ονομαστεί όμως, η τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα είναι η ίδια.

Έρχονται χίλια άτομα κάθε μέρα! Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης.

Μη χάσετε τη κατάληξη του άρθρου που είναι και ο αποκαλυπτικός επίλογος του Υπουργού. Τελικά δε καταλάβαμε, γιατί ζητάει βοήθεια αφού ήδη δρομολογήθηκε η «λύση» του προβλήματος;
Διαβάστε το λόγο του υπουργού (στο τέλος του άρθρου υπάρχει και το βίντεο).
«Οι ροές από τον Ιούλιο του 2019, εδώ και λίγους μήνες δηλαδή, μπορεί να πει κανείς πως ήταν διαχειρίσιμες. Από τον Αύγουστο οι ροές αυξήθηκαν περίπου 120%, με αποτέλεσμα να φτάνουν κάθε μέρα με βάρκες οι άνθρωποι μέχρι τον αριθμό 1.000. Χίλια άτομα κάθε μέρα. Στα νησιά κυρίως του βορείου Αιγαίου και πρωτίστως στη Λέσβο.
Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης. Μπορώ να σας πω ότι ακόμα και αν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα δικά της logistics, δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Γιατί, αναλογιστείτε, πόσους ανθρώπους μπορεί να εξετάσει ένας γιατρός την ημέρα. Πόσους μπορεί να καταγράψει ένας υπάλληλος τη μέρα. Πόσους μπορεί να δακτυλοσκοπήσει κανείς σε μία μέρα όταν την επόμενη μέρα έρχονται άλλοι 500 μόνο στο ένα νησί!
Είναι αδύνατον να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς και αυτούς τους πληθυσμούς που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή, ένας όλεθρος! Ένας κοινωνικός όλεθρος.
Παρόλα αυτά θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα με αξιοπρέπεια, μόνη της, χωρίς καμία συνδρομή προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την ανθρώπινη πλημμύρα. Γίνεται λόγος, πολλές φορές για ένα καράβι που μεταφέρει 100, 200 ανθρώπους από τη Λιβύη στη κεντρική Μεσόγειο και γίνεται συζήτηση για να υπάρξει μια κατανομή αυτών των ανθρώπων. Εδώ σας αναφέρω νούμερα-μεγέθη τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με κανένα σημείο της Μεσογείου.

Να σας δώσω επίσης ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταφέρθηκαν από τα νησιά, κυρίως από τη Σάμο, περίπου 4.000 άνθρωποι, στο εσωτερικό της χώρας για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Γιατί αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας. Η αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ανθρώπων σε ασφαλή σημεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής τους, και οι διαδικασίες για τους αιτούντες άσυλο. Έφυγαν λοιπόν από τη Σάμο περίπου 4.000 άνθρωποι και ταυτόχρονα σε 2 εβδομάδες κατέφτασαν 3.000!
Η νέα ελληνική κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγες μέρες το νέο νόμο για τη παροχή διεθνούς προστασίας και δρομολογεί δράσεις για την εφαρμογή αυτού του νόμου με στόχο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Να μη στοιβάζονται οι άνθρωποι στα νησιά σε συνθήκες άθλιες και απάνθρωπες. Να εγγυηθεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και να επιστρέφει πίσω στην Τουρκία, με βάση τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, όσους με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια του νόμου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν τη διεθνή προστασία.
[…] Το δεύτερο θέμα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, με το οποίο έχω ασχοληθεί ως υπουργός, παίρνοντας μία σειρά από πρωτοβουλίες και θέλω να σας τις κάνω γνωστές. Θεωρώ ότι πρέπει να το γνωρίζεται γιατί είναι πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Πρόκειται για το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σε δομές που δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι στην Ευρώπη, δεν είναι δομές οι οποίες τιμούν την Ευρώπη.
Ζήτησα λοιπόν με επιστολή μου στους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους υπόλοιπους 27 εννοώ, να πάρει η κάθε χώρα εθελοντικά ένα αριθμό παιδιών. Δυστυχώς δεν έχουμε καμιά ανταπόκριση, πλην ελαχίστων, σχεδόν ενός! Και δεν είναι ζήτημα ούτε αλληλεγγύης πια αυτό, ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού, ζήτημα Ευρωπαϊκού πολιτισμού, πως αντιλαμβάνεται τη περίθαλψη, τη προστατευτική φύλαξη και το μέλλον αυτού του αριθμού των παιδιών. Επικαλούμαι λοιπόν την ευαισθησία σας. Σας ευχαριστώ πολύ κ.πρόεδρε.»

Και τελικά αποκαλύπτει τη λύση που μας ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση! Όχι, δε μας το επέβαλε η Ευρώπη – μόνοι μας το κάναμε

«Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι τόσο μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων, όταν έρχονται συσσωρευμένοι! Είναι αδύνατον να το κάνεις αυτό! Άρα λοιπόν ως χώρα, ως κράτος είσαι ελλειμματικός στην προστασία!
Με ρωτήσατε όλοι σας. Τι θα κάνουμε με τα νησιά. Υπάρχει ένα σχέδιο. Να μεταφέρουμε τους ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ασφαλείς δομές, σε ξενοδοχεία, σε διαμερίσματα. Αυτό το εγχείρημα εξελίσσετε αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος, έτσι ώστε όσοι απομείνουν στα νησιά, να είναι κάτω από ασφαλείς συνθήκες.
[…] Υπάρχει το πρόγραμμα «Εστία» με την Ύπατη Αρμοστεία για 40.000 διαμερίσματα από 1/1/2020 Το πρόγραμμα «Ήλιος» με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης για 16.000 σπίτια. Το μεγάλο ζητούμενο για εμάς, για τη κυβέρνησή μας, είναι η ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να μάθουν την ελληνική τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους. Οι οικογένειες, να απασχοληθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τελικά να ενσωματωθούν στη κοινωνία μας γιατί αυτό είναι το τελικό ζητούμενο. Θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους.«
Δείτε το βίντεο της ομιλίας πατώντας κλικ πάνω στο σύνδεσμο: