Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιο Μαδενλίδη

«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική»    (Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη)



 
 Ο  Μητροπολίτης Πενταπόλεως  π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης ο Μεγάλος Ψαράς της Αφρικής


     Ο ακάματος Μητροπολίτης  π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης συνεχιστής του ιεραποστολικού έργου του πνευματικού του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη, ο κωδωνοκρούστης της Αφρικής.
     Ο ιεροκήρυκας π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, κάθε Πέμπτη στη ΓΕΧΑ Λαρίσης όντας  πολυτάλαντος και ιεροπρεπής κατηχούσε και ενέπνεε τη φοιτητιώσα νεολαία με αγωνιστικό παλμό κατά περίπτωση, όπως για διαμαρτυρίες κατά της νομιμοποίησης του αυτόματου διαζυγίου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ήπειρο με τη ΣΦΕΒΑ, διαμαρτυρίες εναντίον των βλάσφημων θεατρικών θεαμάτων, των αιρέσεων, την αναίρεση υλιστικών θεωριών και ιδεολογιών κ.ά.
     Συμπαραστάθηκε στο μακαριστό Λαρίσης Θεολόγο. Η παρουσία, όμως, του μοιχεπιβάτου Ιγνατίου Λάππα στη Λάρισα τον περιόρισε και τον  αποστέρησε από πολλούς πιστούς και εκείνος στερήθηκε αξίους συνεργάτες πέραν του στενού περιβάλλοντος. Είναι γνωστές οι  αποτρεπτικές δηλώσεις του για την εγκατάσταση του αντικανονικού  συνονόματού του στη Λάρισα. Μεταξύ άλλων έλεγε χαρακτηριστικά:  «Ο Θεός δουλεύει και με το φτυάρι…».  Όπου λειτουργούσε και ομιλούσε ως ιεροκήρυκας ή ως επίσκοπος, συνέρρεε ένθερμο πλήθος κόσμου σε αντίθεση με τον μοιχεπιβάτη συνονόματό του και αυτό δεν άρεσε… Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης είχε κερδίσει τις καρδιές των πιστών…  
     Ενέπνευσε το πνεύμα της ιεραποστολής σε βαθμό που αρκετοί  πήγαν στην Αφρική και προσέφεραν έργο. 
 Σε τελειόφοιτο φοιτητή άναψε την φλόγα της ιεραποστολής, της προσφοράς και της θυσίας, του ενθουσιασμού και της φαντασίας, που εμφιλοχωρούσε στη καρδιά του, για αυτό ήθελε να τον ακολουθήσει στην ιεραποστολή στο Ζαΐρ, οι σπουδές και οι επέκτασή τους όμως τον συγκράτησαν.
    Ο π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης αποχωρεί από το σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης  πρώτη φορά για το Ζαΐρ της Κεντρώας Αφρικής το απόγευμα της 24ης Μαΐου 1981 για να γίνει  ο  κωδωνοκρούστης, ο Μεγάλος ψαράς και φάρος της Αφρικής. Η στιγμή συγκινητική, ο φοιτητής του ενεχειρίζει για τους νεοφώτιστους της Αφρικής μερικά σταυρουδάκια και εκείνος του  δίδει ένα μικρό ψαλτήρι ευλογία… Το τραίνο φεύγει, και ο φοιτητής  τον συνοδεύει με λογισμό και με όνειρο στο έργο της μεγάλης Αλιείας…
    Οι Λαρισαίοι  τον περίμεναν κατά τις σύντομες επισκέψεις του από την Αφρική στη Λάρισα προσδοκώντας να ακούσουν  τις γλαφυρές και παραστατικές διηγήσεις του από τις εμπειρίες του στη μαύρη Ήπειρο, αλλά και την θαυμαστή σωτηρία του κατά το πολύνεκρο  αεροπορικό δυστύχημα, την πτώση του αεροσκάφους που επέβαινε. Περιπέτειες και ιστορίες  που  θα μείνουν αξέχαστες.  Αναχώρησε προς τον Κύριον που αφιερώθηκε, αγάπησε και με αυταπάρνηση  εκήρυττε στις + 9 Νοεμβρίου 2017 ανήμερα της εορτής του προκατόχου του  Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, της μητροπόλεως της οποίας εξελέγη μετά την παραίτησή του από Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.      Τον ξεπροβοδίσαμε ταπεινά, αθόρυβα κατανυκτικά, ανάμεσα σε καρδιακούς αδελφούς, όπως αρμόζει στους Μεγάλους Πατέρας.
                                                                                    Νατεκ



Αφιέρωμα στον Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Πενταπόλεως πρ. Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο Μαδενλίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2 ετών από την εκδημία του. 
Συμμετέχουν 
• Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου 
• Βασίλειος Αραπατσάνης, Θεολόγος και 
• Χρήστος Παναγιωτάκης, Ειδικός Αναισθησιολόγος

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2019» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.