Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Σύντομο σχόλιο για την επαινετέα αντίδραση Πατρινών πιστών στην έλευση Ουκρανών σχισματικών





του Λυκούργου Νάνη
Η Πάτρα άνοιξε το δρόμο της λαϊκής αντιδράσεως, απέναντι στην απέλπιδα επιχείρηση «εκκλησιαστικής» νομιμοποιήσεως των Ουκρανών σχισματικών, την οποία, δυστυχώς, υλοποιεί, δια της όλης στάσεώς της, η πλειοψηφία των Ελλαδιτών ιεραρχών.
Λίγοι, σχετικά, μα ασυμβίβαστοι και ανένδοτοι, επί θεμάτων προασπίσεως της ιεροκανονικής ευταξίας, αγωνιστές και ομολογητές πιστοί, με επικεφαλής τον κ.Σπυρίδωνα Ζορμπαλά, δια της όλης στάσεώς των, αφ ενός μεν δημοσιοποίησαν στον Πατραϊκό λαό και όχι μόνο, την πρόθεση των σχισματικών Ουκρανών να επισκεφθούν και βεβηλώσουν το ναό του Πρωτοκλήτου και τον ευαισθητοποίησαν σχετικώς, αφ ετέρου δε απέτρεψαν τη βδελυκτή συμπροσευχή, και πολύ περισσότερο, το αποτροπιαστικό συλλείτουργο στον εν λόγω ναό.
Δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε η ασχημία της μεταβιβάσεως στους θρασείς σχισματικούς, υπό του εφημερίου του ναού, των χαιρετισμών και ευλογιών, α-λογιών μάλλον, του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, του ταχθέντος, ατυχώς, με την πλευρά της αντικανονικότητος και των εν Ουκρανία αντικανονικών.
Ένεκα της επιεικώς απαραδέκτου στάσεώς του κατά την τελευταία, απο-καρδιωτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της καθ Ελλάδα Εκκλησίας, ο εν λόγω ιεράρχης, δημιούργησε τις προυποθέσεις για τη θρασεία έλευση των Ουκρανών ψευδο-κληρικών (λαϊκών που φορούν και μολύνουν το ιερό ράσο). Τυγχάνει ο κύριος υπεύθυνος της απευκταίας αυτής εξελίξεως και ένοχος δεινού σκανδαλισμού του ορθοφρονούντος κλήρου και λαού.

Κάτι τέτοιο, επ ουδενί, βεβαίως, απαλλάσσει τον εφημέριο του ναού, για την αντικανονική και σκανδαλωδέστατη στάση του, εν προκειμένω.
Επιπροσθέτως, εύλογα  ερωτηματικά και δικαιολογημένο σκανδαλισμό, προξενεί και η, εν προκειμένω, στάση των ιεραποστολικών αδελφοτήτων της Πάτρας, απέναντι στην έλευση των σχισματικών αλλά και έναντι της επίσης σκανδαλώδους συντάξεως του επιχωρίου μητροπολίτου, με το μέρος της αντικανονικότητος και των εν Ουκρανία σχισματικών, όπως και η ανεξήγητη (;), άχρι τούδε σιωπή τους, για το κατακουρέλιασμα της κανονικής τάξεως στο Ουκρανικό, από την πλευρά του Φαναρίου.
Όσον, δε, αφορά, στον αξιότιμο κ.Ζορμπαλά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω ομολογητής, παρεμβαίνει, πεπαρρησιασμένως, επί εκκλησιαστικών ζητημάτων. Στο παρελθόν, εξ όσων ενθυμούμαι, άσκησε επιβεβλημένη κριτική σε εκδηλώσεις που καλλιεργούν και προωθούν την εκκοσμίκευση της μητροπόλεως Πατρών, όπως κοσμικού τύπου συναυλίες.
Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την ακατάβλητη ομολογιακή του διάθεση και το ακάματο σθένος του για την προάσπιση τόσο της ιεροκανονικής ευταξίας, όσο και για τη γνησιότητα του εκκλησιαστικού ήθους.