Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Τώρα πιέζουν τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο -- Βρόμικος ο ρόλος του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt

Πρέσβεις των ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο.


Στις 11 Νοεμβρίου 2019, ο Αμερικανός Πρέσβης, Υπεύθυνος για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες Sam Brownback επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Ειρηναίο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Σερβικής Εκκλησίας.

Στην επίσημη συνάντηση κατά την οποία μεταξύ των άλλων συζήτησαν και τα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας στο Κοσσυφοπέδιο, παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη


Σερβία, Anthony Godfrey και ο βοηθός του.

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, ο στρατηγός Ben Hodges, αποκάλεσε τη Σερβική Εκκλησία, "απειλή" για τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Την ίδια μέρα και σύμφωνα με τον Αντώνη Τριανταφύλλου του Πρακτορείου Eκκλ. Eιδήσεων "Orthodoxia Info", ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της πολιτικής της Ρωσίας στις εκκλησιαστικές υποθέσεις ήταν ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt  κατηγορώντας την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την Εκκλησία «ως σφήνα για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη δημοκρατία».
Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου που διοργανώνει στην Αθήνα το περιοδικό Foreign Affairs για την Εκκλησιαστική Διπλωματία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα στηλίτευσε την πολιτική του Κρεμλίνου καταγγέλλοντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων». 
Ο Geoffrey Pyatt δεν άφησε ασχολίαστες τις τελευταίες εξελίξεις στην κόντρα του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή το ουκρανικό. Μάλιστα, συνέκρινε την πολιτική της Ρωσίας στην ενέργεια και με τον τρόπο που πιέζει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.
Αργότερα, ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιέσουν τις Εκκλησίες στα Βαλκάνια ώστε να προωθήσουν το σχίσμα σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.