Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το σχίσμα Από την εμφάνιση έως τη νομιμοποίηση

Ας το δουν οι Έλληνες Μητροπολίτες που αγνοούν παντελώς την ιστορία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το σχίσμα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία


Η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων παρουσίασε video 20 λεπτών με ελληνικούς υποτίτλους στο οποίο αποτυπώνεται η ζωή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη στιγμή της απόκτησης ευρείας αυτονομίας από το Πατριαρχείο Μόσχας μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε να το δουν και πολλοί Έλληνες Μητροπολίτες που όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν τίποτα από την ιστορία της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας.
Ο θεατής μπορεί να καταλάβει με λεπτομέρειες:
Πώς προέκυψε το σχίσμα και για ποιο λόγο ο Φιλάρετος στερήθηκε την ιεροσύνη και του επιβλήθηκε ανάθεμα.

  
 Ταινία μιλάει για τη ζωή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη στιγμή της απόκτησης ευρείας αυτονομίας μέχρι σήμερα. Οι δημιουργοί διηγούνται λεπτομερώς πώς προέκυψε το σχίσμα, για ποίο λόγο του Φιλάρετου στερήσανε ιεροσύνη και επιβάλανε αναθήμα 
.Η σχέση της UOC με τις Τοπικές Εκκλησίες. Γιατί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε αρχικά όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Φιλάρετο και έπειτα άλλαξε εντελώς τη θέση του. Η ζωή της UOC μετά τη νίκη στην Ουκρανία του Ευρομαϊντάν (Euromaidan).     Παρενόχληση των αρχών, επιθέσεις εθνικιστών, Πανουκρανική λιτανεία το 2016. Η εξέλιξη των γεγονότων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τόμος για την ΟCU» το 2018-2019.
   Έκκληση των βουλευτών-ουνιτών προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα χορήγησης Τόμου για σχισματικούς. Το έργο της Τοπικής Εκκλησίας, ως το εκλογικό έργο του Ποροσένκο. Πίεση στους ιεράρχες της UOC με σκοπό να τους αναγκάσουν στη συμμετοχή στο «Συμβούλιο ενοποίησης» με σχισματικούς, κλήσεις επισκόπων στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
     Ένωση των σχισματικών της UOC-KP (Πατριαρχείου Κιέβου) και της UAOC (Ελληνόρυθμων Καθολικών) μεταξύ τους, δημιουργία της ΟCU, παραλαβή Τόμου.
    Διοργάνωση ψευδο-συνελεύσεων των κατοίκων χωριών στη Δυτική Ουκρανία με πρόσχημα συνελεύσεων εκκλησιαστικής κοινότητας με στόχο να εξαναγκάσουν τους πιστούς να μεταβούν στην ΟCU. Μαζικές καταλήψεις των ναών. Ιδέα και σενάριο της ταινίας –Μητροπολίτης Σβιατογκόρσκι Αρσένιος, ηγούμενος της Αγίας Σβιατογκόρσκαγια Λάβρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.