Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Τσιπάκια που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα στα σκυλιά και τις γάτες, με ειδικές πληροφορίες πώς θα «φακελωθούν» οι πολίτες στο μέλλον. Με ηλεκτρονική κάρτα; Με τσιπάκι; Με κάτι άλλο;

Αυτός ο κύριος είναι ψεκασμένος
Αυτός ο κύριος είναι ψεκασμένοςΠολλά περισσότερα ερωτήματα και άφθονο υλικό για δεύτερες σκέψεις προκάλεσε η παρέμβαση στη Βουλή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιου, με αιχμή το φακέλωμα ζώων συντροφιάς, που θα καταλήξει -ας συγκρατηθούμε- στη γενίκευση του ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε πολίτη, με στοιχεία του ιστορικού του σε θέματα υγείας.

Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και η παρέμβαση του υφυπουργού στο Κοινοβούλιο εξαιρετικά προκλητική, ζητήσαμε από τον ίδιο να σχολιάσει ειδικότερα τα λεγόμενά του. Πέρασαν τρεις ημέρες και ο κ. Λιβάνιος προτίμησε... τη σιγή ασυρμάτου από τις εξηγήσεις.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Στις 15/9 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απευθυνόμενος στους βουλευτές, έθιξε το ζήτημα του ηλεκτρονικού φακελώματος ζώων συντροφιάς, το οποίο αργότερα, όπως επισήμανε, θα επεκταθεί και στους πολίτες, υπό τύπον ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Παρακολουθήστε την ομιλία του υφυπουργού στη Βουλή (το επίμαχο σημείο μετά τα 18,30).

Όπως καθίσταται σαφές, ο κ. Λιβάνιος αναφέρεται στα τσιπάκια που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα στα σκυλιά και τις γάτες, με ειδικές πληροφορίες. Δεν ξεκαθάρισε, βεβαίως, το πώς θα «φακελωθούν» οι πολίτες στο μέλλον. Με ηλεκτρονική κάρτα; Με τσιπάκι; Με κάτι άλλο;

Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Λιβάνιος δεν μίλησε καθόλου για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Προφανώς θεώρησε πώς είναι δευτερευούσης σημασίας θέμα. Προφανέστερα, πιστεύει πως τα προσωπικά στοιχεία υγείας ενός πολίτη θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα στην αγορά των Ασφαλιστικών Εταιρειών, ώστε αυτές να γνωρίζουν πώς θα προφυλαχθούν από δαπάνες για χρόνια νοσήματα, από τα οποία υποφέρουν οι ασφαλισμένοι τους. Ο κ. Λιβάνιος και οι συν αυτώ γνωρίζουν καλύτερα από τον γράφοντα πώς λειτουργεί παγκοσμίως το κύκλωμα των ασφαλιστικών εταιρειών σε βάρος των πολιτών, προς όφελος των ασφαλιστικών ομίλων.

Πέραν τούτου, ο κ. Λιβάνιος θεώρησε, επίσης, δευτερεύον ζήτημα να ξεκαθαρίσει τίνι τρόπω θα «στηθεί» το σύστημα φακελώματος ανθρώπων στα χνάρια του συστήματος φακελώματος ζώων. Παρ' όλη την απεριόριστη συμπάθεια που τρέφουμε για τα ζώα, είναι κομματάκι προκλητικό να ταυτολογούνται διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος μεταξύ πολιτών και ζώων συντροφιάς. Φαντάζεται και ο αφελέστερος των ψηφοφόρων ότι ο κ. Λιβάνιος γνωρίζει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ενός σκύλου, μίας γάτας και ενός ανθρώπου. Εκτός εάν συνειδητά αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ζήτημα. Θα του συνιστούσαμε να διαβάσει με προσοχή τη «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, προτού αφιερώσει λίγο χρόνο από τη ζωή του για να ασχοληθεί με το «1984» του ίδιου συγγραφέα. Ενδεχομένως να βοηθηθεί - έστω και ετεροχρονισμένα.

Και για να σοβαρευτούμε. Πού την πάει τη δουλειά ο εκλεκτός του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ηλεκτρονικό φακέλωμα; Διότι μόνον αφελής δεν είναι ο κ. Λιβάνιος - αλλά ούτε και τα ιδιωτικά κυκλώματα που, ως φαίνεται, εκπροσωπεί στον τομέα .της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δείτε το επίμαχο βίντεο μετά το 18.30:

00:00
00:01

 Αυτός ο κύριος είναι ψεκασμένος (zougla.gr)