Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Εγκρατείς έφηβοι


Από οικογένειες με πατέρα και μητέρα και σεβασμό στο θέλημα του Θεού.

Ανεκτίμητη η αξία της ενωμένης οικογένειας που μεγαλώνει τα παιδιά της με σεβασμό στο θέλημα του Θεού. Τα δεδομένα προέρχονται από το εξωτερικό καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες Ελληνικές μελέτες. Ωστόσο εκφράζουν με παραστατικότητα το πώς διαμορφώνεται το μοντέλο ζωής των εφήβων ανάλογα με τις συνθήκες που οι ίδιοι οι γονείς πετυχαίνουν μέσα στο σπιτικό τους. Σύμφωνα με έκθεση που γνωστοποιήθηκε  πρόσφατα από το Αμερικανικό CDC και αφορούσε στις προγαμιαίες σχέσεις των εφήβων, τα έφηβα κορίτσια που δεν έχουν αρχίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα τείνουν να έχουν δύο  στοιχεία κοινά,  την θρησκευτική τους πίστη και  την ακέραιη οικογένεια.


Οι αρχές της θρησκευτικής πίστης στηρίζουν τα παιδιά.

Πράγματι, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη του ΄23, ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα κορίτσια στην εφηβεία δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις, είναι ότι οι προγαμιαίες σχέσεις παραβιάζουν τις «θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τα ήθη» τους.  Η συμβίωση και με τους δύο γονείς τους συνδυάζεται με  60% λιγότερες πιθανότητες τα νεαρά κορίτσια να αρχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από την ηλικία των 17 ετών.

Η έκθεση αφορούσε σε διάστημα πέντε ετών, από το 2015 έως το 2019.  Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ως «αντίθετη με τη θρησκευτική τους πίστη ή την ηθική» αφορά στο 32,5% των εγκρατών παιδιών,  η αποχή που βασίζεται στο «δεν έχω βρει ακόμα το κατάλληλο άτομο» στο 25,3%, «άλλος λόγος» στο 16,2% και  επειδή «δεν θέλω να μείνω έγκυος» στο 15,9%».

Αλλά και για τα αγόρια, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εφήβους, το (26,2%) των αγοριών που δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα δήλωσαν επίσης ότι «ο πιο σημαντικός λόγος» είναι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η συχνότερη απάντηση για τους άντρες ήταν ότι δεν είχαν βρει ακόμα το κατάλληλο άτομο.

«Αυτοί οι έφηβοι μάλλον δεν απέκτησαν αυτό το σύστημα αξιών από το Instagram ή το Netflix. Ως ομάδα, φαίνεται πως υπάρχουν ενήλικες στη ζωή τους που τους δείχνουν έναν καλύτερο δρόμο»,δήλωσε στο The Washington Stand ανώτερος συνεργάτης του οργανισμού στήριξης της οικογένειας Family Research Council. «Η ζωή τους θα γίνει ακόμα καλύτερη αν μείνουν  εγκρατείς μέχρι να παντρευτούν και μείνουν πιστοί στον/στην  σύζυγό τους σε όλη τους τη ζωή». Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι οι ενήλικες αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους αν περιμένουν μέχρι το γάμο και εάν δεν έχουν ως τότε άλλους σεξουαλικούς συντρόφους.

teenagers and free time narrow 01

Μεγάλη αξία οι ενωμένοι γονείς

Η ύπαρξη μιας ακέραιης οικογένειας μειώνει επίσης τις πιθανότητες των εφήβων να εμπλακούν σε πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα. «Η πιθανότητα να έχουν σχέσεις μέχρι την ηλικία των 17 ήταν η μικρότερη για τις κοπέλες που ζούσαν και με τους δύο γονείς τους στην ηλικία των 14 ετών (στο 42%) σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν σε άλλες γονικές ρυθμίσεις (στο 64%-67%). Το ίδιο μοτίβο ισχύει για το μοντέλο διαβίωσης με τους γονείς τους και για τα αγόρια ηλικίας 15-24 ετών», αναφέρει η έκθεση του CDC.

Η καθυστέρηση των σεξουαλικών επαφών που σχετίζεται με την οικογένεια μπορεί να οφείλεται σε χαμηλότερα επίπεδα αναζήτησης ανδρικής στοργής ή να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης γονεϊκής επίβλεψης, μεταξύ άλλων λόγων. Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς θέτουν και επιβάλλουν κανόνες τείνουν να ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με τους έφηβους με λιγότερο ενδιαφερόμενους γονείς. Μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια με απόντα πατέρα περνούν στην εφηβεία νωρίτερα και έχουν μικρότερη ηλικία έναρξης σεξουαλικής δράσης κατά μέσο όρο, σε σχέση με τα συνομήλικά τους κορίτσια.


Αύξηση στη χρήση «αντισύλληψης»

Το ποσοστό των σεξουαλικώς ενεργών εφήβων, σύμφωνα με τα στοιχεία, μειώθηκε κάπως κατά την προ-πανδημική εποχή. Το CDC διαπίστωσε ότι το 40,5% όλων των εφήβων κοριτσιών και το 38,7% των εφήβων αγοριών, είχαν αρχίσει τις σεξουαλικές επαφές. Το ποσοστό των ανδρών που είχαν σεξ. δραστηριότητα μειώθηκε κατά 5 μονάδες από το 2002.

Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε μια απότομη αύξηση στο ποσοστό των ανύπαντρων εφήβων  (επί των σεξουαλικά ενεργών), που χρησιμοποιούν ορμονικές μορφές αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένου του χαπιού της επόμενης μέρας.

Ειδικότερα, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό των σεξουαλικώς ενεργών εφήβων που χρησιμοποιούσαν αναστρέψιμα αντισυλληπτικά μακράς δράσης, όπως το ορμονικό εμφύτευμα και το σπιράλ. Ενώ άλλη αύξηση αφορούσε στην επείγουσα αντισύλληψη: το 8,1% των εφήβων γυναικών είχε χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη μέθοδο το 2002, σε σύγκριση με 22,3% τη περίοδο 2015-2019.

Η χρήση αντισυλληπτικών αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία του περιστασιακού σεξ, τις τυχαίες γνωριμίες και παραπέμπει στα αγέννητα παιδιά που σκοτώνονται στις αμβλώσεις, δήλωσε ένας ειδικός.

Κι συνεχίζει μία των υπευθύνων του Family Research Council: «η κοινωνία γενικά έχει δεχτεί τα αντισυλληπτικά ως κανόνα χωρίς να λαμβάνει υπόψη πως αυτά τα φάρμακα έχουν τρομακτικές παρενέργειες στις οποίες περιλαμβάνεται η αλλαγή της εγκεφαλικής λειτουργίας της γυναίκας. Προκαλούν ακόμη εναλλαγές στη διάθεση, αύξηση βάρους, ακμή, μελλοντική στειρότητα, ακόμη και καρκίνο. Η αντισύλληψη - ανεξάρτητα από το είδος της - παίρνει ένα υγιές, λειτουργικό μέρος του σώματος μιας γυναίκας και το εμποδίζει να λειτουργήσει όπως πρέπει. Κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προορίζεται να κάνει η ιατρική.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν απλώς την εγκυμοσύνη – αλλά στην πραγματικότητα, ο ορμονικός «έλεγχος» των γεννήσεων μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή ενός αγέννητου παιδιού. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορεί να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως εκτρωτικά.

Η Mayo Clinic σημειώνει ότι ακόμη και ένα απλό αντισυλληπτικό χάπι «λεπτύνει την εσωτερική επένδυση της μήτρας», γεγονός που μπορεί να «παρεμποδίσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο, αλλά και το γονιμοποιημένο ωάριο  να εμφυτευτεί στη μήτρα». Το ίδιο ισχύει για όλες τις μορφές ορμονικής αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένων των σπιράλ, των αντισυλληπτικών χαπιών, της επείγουσας αντισύλληψης (χαπιού της επόμενης μέρας», των ενέσιμων και των ορμονικών εμφυτευμάτων.

 

Η σεξουαλική σχέση χωρίς τεκνογονία υποτιμά τις γυναίκες και τα παιδιά

Ο διαχωρισμός της σωματικής σχέσης από την απόκτηση παιδιών διαμορφώνει μια κουλτούρα που δεν τιμά ούτε τις γυναίκες ούτε τα παιδιά. Αντί η τεκνογονία να είναι η φυσική συνέπεια της αγάπης και της σωματικής προσέγγισης του ζευγαριού, τα παιδιά θεωρούνται εισβολείς στη ζωή του ζεύγους - εισβολείς που πρέπει να απορριφθούν γρήγορα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των αμβλώσεων. Οι εκπαιδευτές της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κινούμενοι υστερόβουλα, προωθούν το σεξ εκτός γάμου και διαφημίζουν την καλούμενη «αντισύλληψη». Πιέζουν για «έλεγχο των γεννήσεων» προσποιούμενοι ότι οδηγεί σε λιγότερες εγκυμοσύνες, ενώ στην πραγματικότητα, οδηγεί σε περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους. Αυτά προέρχονται τόσο από τα χρήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχουν αναλάβει, όσο και από τις αμβλώσεις λόγω αποτυχίας της αντισύλληψης. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher, η πλειονότητα (51%) των γυναικών που έκαναν έκτρωση χρησιμοποίησαν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, τον μήνα που έμειναν έγκυες. Η μεγάλη πίεση να γίνει η επείγουσα αντισύλληψη και όλη η αντισύλληψη γενικά προσιτή χωρίς ιατρική συνταγή είναι απλώς μια ώθηση για την αύξηση των εσόδων του κλάδου των αμβλώσεων, η οποία βλάπτει τελικά τα παιδιά και τις γυναίκες.

Συνοψίζοντας, η έκθεση του CDC μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της θρησκευτικής κατήχησης και της γονεϊκής επίβλεψης και διαπαιδαγώγησης στα παιδιά. Όταν καταφέρνουμε αυτούς τους στόχους τα κατευθύνουμε σε επιλογές σύμφωνες με όσα τα διδάξαμε και η ζωή τους γίνεται η καλύτερη!

 
Πηγή άρθρου (με προσαρμογές): https://www.lifenews.com/2023/12/18/report-shows-having-two-parents-and-christian-faith-helps-teens-avoid-having-sex/