Το «ΟΧΙ» δεν είναι καρναβάλι. Απόφαση όνειδος! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε όλες τις παρελάσεις
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κορονοϊός αποτελεί μια προσχηματική δικαιολογία για την ακύρωση των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων.
Ούτως ή άλλως, ο ίδιος δεν φοβήθηκε τον συνωστισμό όταν προϋπαντούσε την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, που τραγούδησε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δεχόμενη τις επευφημίες πλήθους ανθρώπων, μαζί με εκείνες του πρωθυπουργού, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να ενοχλείται με την πολυπληθή φιέστα του δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, όταν ο τελευταίος… εγκαινίαζε την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας. Φυσικά, στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η σχετικά αδιάφορη στάση του πρωθυπουργού στους συνωστισμούς αλλοδαπών σε διάφορα σημεία της επικράτειας – από την πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο των Αθηνών και στη Λέσβο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Ασύλου στη λεωφόρο Κατεχάκη, στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι ανησυχεί για τον κορονοϊό μόνο όποτε οι Ελληνες πρόκειται να ασκήσουν τα λατρευτικά καθήκοντά τους ως χριστιανοί ορθόδοξοι ή να εκδηλώσουν τα πατριωτικά φρονήματά τους, παρακολουθώντας τις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις. Απαγόρευσε τη συμμετοχή στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, την περιφορά του Επιταφίου, τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια των πιστών, τη συμμετοχή στην αναστάσιμη λειτουργία, και τώρα σειρά έχουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν οι παρελάσεις, χωρίς συμμετοχή κοινού αλλά με τηλεοπτική μετάδοσή τους ώστε και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αναπτερωθεί το ηθικό του λαού, που δοκιμάζεται από την πανδημία, την ύφεση, την ανεργία και τις προκλήσεις των Τούρκων.
Ο τρόπος υπήρχε και υπάρχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει παρελάσεις. Κι αυτό για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.
Απόφαση όνειδος! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε όλες τις παρελάσεις
Υποστολή σημαίας από την κυβέρνηση, που καταργεί κάθε εθνική και θρησκευτική εορτή, ενώ δεν αγγίζει τα κομματικά συλλαλητήρια
Πολλές αντιδράσεις και δικαιολογημένη αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με πρόσχημα τον κορονοϊό. Μάλιστα η εντολή, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με αυτό τον τρόπο έκανε το χατίρι στους… γείτονες Τούρκους, που παθαίνουν «αλλεργία» στη θέα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στους επαγγελματίες «ειρηνιστές», που επί χρόνια πολεμούν επίμονα τον θεσμό των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων!
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ακύρωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, μετά τον εορτασμό του Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες, όπως και τον Δεκαπενταύγουστο υπό τις ίδιες συνθήκες. Πλέον, δεν θα ξαφνιάσει τυχόν αντίστοιχη απόφαση και για τις εορτές των Χριστουγέννων. Κοντολογίς, τη χρονιά που διανύουμε ο κορονοϊός οδήγησε στην πλήρη κατάργηση κάθε θρησκευτικής και εθνικής εορτής των Ελλήνων, κάτι που δεν θα φανταζόταν ούτε ο πιο φανατικός πολέμιος του πατριωτισμού και της πίστης!
Αν πάντως για την 25η Μαρτίου υπήρχε δικαιολογία λόγω του lockdown, αυτή τη φορά δεν ισχύει το ίδιο. Μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι για να γίνουν οι παρελάσεις, είτε με μια αντιπροσωπευτική συμμετοχή είτε με μικρά τμήματα και τους σημαιοφόρους. Οπωσδήποτε, όμως, θα μπορούσε να γίνει η στρατιωτική παρέλαση. Το γεγονός ότι ακυρώνεται και αυτή σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, που οι συμβολισμοί θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο ισχυροί και έντονοι, προκαλεί περισσότερες απορίες και προβληματισμούς.
Την πρωτοφανή και προκλητική απόφαση του κ. Μητσοτάκη για τον «στεγνό» εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ» και του Επους του 1940 έκανε γνωστή ο Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι Στρατός και μαθητές δεν θα παρελάσουν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα, όταν μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι η Αττική έχει κυρίως το πρόβλημα με τον κορονοϊό…
Στον αντίποδα, η Κύπρος πραγματοποίησε την 1η Οκτωβρίου τη στρατιωτική παρέλαση για να τονώσει το αίσθημα των Ελληνοκυπρίων μέσα σε μια μακρά περίοδο έντασης. Στο πλαίσιο των εορτασμών της 60ής επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας διοργάνωσε την παρέλαση με όλα τα τυπικά, αν και -λόγω του κορονοϊού- αυτή έγινε παρουσία μόνο των επίσημων προσκεκλημένων. Ωστόσο, έστω και μέσω της τηλεόρασης, δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση, που διαχρονικά στέλνει κάθε φορά μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση και τονώνει το ηθικό και το φρόνημα, μέσω της επίδειξης των νέων οπλικών συστημάτων.
Η Αθήνα, από την άλλη, επέλεξε να «εξαφανίσει» τις παρελάσεις για να απαλλαγεί μια και καλή από το ζήτημα, λες και θέλουμε πλέον να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Αραγε, τα αεροσκάφη των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας θα ανοίξουν τα φτερά τους πάνω από τη Θεσσαλονίκη ή την πρωτεύουσα, ή ο κορονοϊός θα το εμποδίσει και αυτό;
Η είδηση προκάλεσε -μοιραία- έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα στο διαδίκτυο και πολλοί αναρωτήθηκαν αν, την ώρα που ακυρώνονται οι εθνικές εορτές και οι παρελάσεις, μπορούν να οργανώνουν συλλαλητήρια οι κομματικές νεολαίες και οι πολιτικοί σχηματισμοί με τη δικαιολογία ότι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επιτρέπονται πολιτικές και κομματικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια την ώρα που ακυρώνονται οι παρελάσεις. Με λίγα λόγια, στο Μαξίμου θέλουν να μας πείσουν ότι οι διαδηλωτές τηρούν πιο ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασίας από το συντεταγμένο άγημα των στρατιωτικών, που θα μπορούσε να παρελάσει με αποστάσεις «διαβήτη» και με μάσκες ή, έστω, μόνο με μηχανοκίνητα, παρουσία μικρού αριθμού επισήμων.