Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ-ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΙΑΤΡΟΣ Βυζαντινοί αντιγραφείς

Φτωχοί και ταπεινοί άνθρωποι δεν ξέρουν πως κρατούν την αιωνιότητα στα χέρια τους...

 Βυζαντινοί αντιγραφείς 5/3/2021 

(ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ-ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΙΑΤΡΟΣ-ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ )

Στη σκοτεινή βιβλιοθήκη της Μονής αραδιασμένα σε περίοπτη θέση περγαμηνοί κώδικες  και παλιά χαρτώα βιβλία, φυλαγμένα από τους αρχαιοκάπηλους και προστατευμένα από τον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σε πείσμα του χρόνου επιζούν και φανερώνουν τα  μυστικά τους σε λίγους κι εκλεκτούς. Σ’ αυτούς που ξέρουν πολλά και δεν σταματούν να ψάχνουν γι άλλα.  

 

Τα καλύμματα από τομάριον (δέρμα) ή σκαραμάγγιον* (ύφασμα κεντημένο). Το δέρμα κόκκινο και το ύφασμα διάκοσμο με σταυρούς, παγώνια, τροχούς, γρύπες* και γρυπόναγρους. «Ημφιεσμένοι» οι υφασμάτινοι και «ενδεδυμένοι» οι δερμάτινοι. Χάλκινα «τζουνία», ανάλογα κλείστρα και «κομποθυλίκια», διακοσμητικά «καρφία» και «αμυγδάλια» και περίτεχνο «στάχωμα»*… τέχνη βασίλισσα στον βωμό της πίστης και της σοφίας. Φύλαξαν αιώνες τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τον Ιωάννη Χρυσόστομο, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, κατέγραψαν όλους τους αρχαίους κώδικες, τις εικόνες και τα ιερά λείψανα. Φύλαξαν κι έσωσαν την αρχαία Ελληνική σοφία και τη Χριστιανική  πίστη.  

 

Κλείνω τα μάτια και βρίσκομαι σε σκοτεινή αίθουσα μοναστηριού. Ισχνοί μελανοφέροντες, σκυμμένοι πάνω σε περγαμηνές και παπύρους, με μελάνες και χρώματα, στο φως του ήλιου και στο φως των λυχναριών, αντιγράφουν τη σοφία των αρχαίων τους προγόνων  και τον λόγο του Θεού. Αλλά κι άλλοι στα σκριπτώρια της αυτοκρατορικής βιβλιοθήκης και των πανεπιστημίων αντιγράφουν  με πάθος και  ζωγραφίζουν έγχρωμα μικρογραφήματα και καλλιτεχνικά αρχιγράμματα. Και μετά χρυσοχέρηδες τεχνίτες σταχώνουν* τους πολύτιμους τόμους και καλλιτεχνούν τα εξώφυλλα, με ύφασμα, δέρμα, χαλκό, μπρούντζο, χρυσό, πολύτιμους μαργαρίτες* , σάπφειρους* και σμάραγδους*.  

 

 Φτωχοί και ταπεινοί άνθρωποι δεν ξέρουν πως κρατούν την αιωνιότητα στα χέρια τους, δεν ξέρουν πόσο θα τους ευγνωμονεί η ανθρωπότητα! Κάνουν μόνο το καθήκον τους.  

Είναι οι Βυζαντινοί αντιγραφείς της ένδοξης Ρωμανίας!  

 

 

*σκαραμάγγιο=γνωστά πανάκριβα χρυσοκεντημένα εξωτερικά ενδύματα των Βυζαντινών αξιωματούχων. Ήταν τόσο μεγάλη η αξία τους που συχνά χρησιμοποιούνταν σαν δώρα σε ξένους ηγεμόνες ή σαν μέσον διαπραγμάτευσης μιας συνθήκης ειρήνης (π.χ. 300 σκαραμάγγια τον χρόνο)  

*γρύπες-γρυπόναγροι=μυθικά τέρατα, αλλά και τερατοποιημένος λαός της Βορειανατολικής Ασίας  

*στάχωμα=βιβλιοδεσία  

*σταχώνω=βιβλιοδένω  

*μαργαρίτης=μαργαριτάρι  

*σάπφειρος=ζαφείρι

*σμάραγδος=σμαράγδι 

 

      5/3/2021