Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Γ΄ΛΟΥΚΑ Κατά Λουκάν, κεφάλαιο Ζ΄, εδάφια 11-17

 

 


   
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Γ΄ΛΟΥΚΑ

             Κατά Λουκάν, κεφάλαιο Ζ΄, εδάφια 11-17

   11Κα γένετο ν τ ξς πορεύετο ες πόλιν καλουμένην Ναΐν· κα συνεπορεύοντο ατ ο μαθητα ατο κανο κα χλος πολύς.12 ς δ γγισε τ πύλ τς πόλεως, κα δο ξεκομίζετο τεθνηκς υἱὸς μονογενς τ μητρ ατο, κα ατη ν χήρα, κα χλος τς πόλεως κανς ν σν ατ. 13 Κα δν ατν Κύριος σπλαγχνίσθη π᾿ ατ κα επεν ατ· μ κλαε·

14 κα προσελθν ψατο τς σορο, ο δ βαστάζοντες στησαν, κα επε· νεανίσκε, σο λέγω, γέρθητι.15 Κα νεκάθισεν νεκρς κα ρξατο λαλεν, κα δωκεν ατν τ μητρ ατο. 16 λαβε δ φόβος πάντας κα δόξαζον τν Θεόν, λέγοντες τι προφήτης μέγας γήγερται ν μν, κα τι πεσκέψατο Θες τν λαν ατο. 17 Κα ξλθεν λόγος οτος ν λ τ ουδαί περ ατο κα ν πάσ τ περιχώρ.

Ερμηνευτική απόδοση από τον μακαριστό Παν. Τρεμπέλα

     11 Αργότερα, κάποια μέρα, ο Ιησούς πήγαινε σε κάποια πόλη που λεγόταν Ναΐν. Μαζί Του βάδιζαν και οι μαθητές Του, οι οποίοι ήταν αρκετοί, καθώς και πλήθος λαού πολύ. 12 Μόλις όμως πλησίασε στην πύλη της πόλεως, ιδού, έβγαζαν έξω έναν νεκρό, τον μονάκριβο γιο μιας μητέρας που ήταν χήρα και δεν είχε κανέναν άλλο προστάτη στον κόσμο. Και μαζί με αυτήν ήταν και πολύς λαός απ’ την πόλη που συνόδευε και παρακολουθούσε με μεγάλη συμπόνια την κηδεία. 13 Όταν είδε τη χήρα ο Ιησούς, την σπλαχνίσθηκε, και γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι σε λίγο θα ανέσταινε τον γιο της της είπε: «Μην κλαις». 14 Τότε πλησίασε και άγγιξε το φέρετρο. Και εκείνοι που το σήκωναν, στάθηκαν. Και είπε ο Ιησούς: «Νέε μου, σε σένα μιλώ. Σήκω». 15 Τότε ο νεκρός ανασηκώθηκε και κάθισε ζωντανός πάνω στο φέρετρο και άρχισε να μιλάει. Και ο Ιησούς τον παρέδωσε στη μητέρα του. 16 Όλους τότε τους κυρίευσε φόβος, διότι αισθάνονταν την παρουσία θείας δυνάμεως μέσα στην αμαρτωλότητα και αναξιότητά τους. Και δόξαζαν τον Θεό και έλεγαν ότι «μεγάλος προφήτης εμφανίστηκε ανάμεσά μας και ότι ο Θεός επισκέφθηκε τον λαό του για να τον προστατεύσει». 17 Και διαδόθηκε για τον Ιησού αυτή η φήμη της αναστάσεως του γιου της χήρας σε όλη την Ιουδαία και σε όλες τις γειτονικές περιοχές που ήταν τριγύρω από την Ιουδαία.