Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ο Τριφυλίας αποκαλύπτεται : “Ο άγιος Χαράλαμπος δεν έχει ανάγκη από βόλτες και περιφορές για να θαυματουργήσει και να μας ενισχύσει”


"Πολύ θα ήθελα να μπορούσαμε να λιτανεύσουμε την εικόνα του πολιούχου μας αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα καθότι συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι"



ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε μερίδα πιστών του Δήμου Φιλιατρών, η απόφαση του επιχώριου μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Χρυσοστόμου, να μην επιτρέψει τη φετινή λιτάνευση του πολιούχου της περιοχής, Αγίου Χαραλάμπους, λόγω της πανδημίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ιεράρχης θέλησε να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση, επισημαίνοντας πως, «την μάστιγα του κορονοϊού, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με πολλή προσοχή, συντριβή και μετάνοια», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αυτή η αγωνιστική και πνευματική κατάσταση, «δύναται να αναπληρώσει και να υπερκαλύψει τις ιερές ακολουθίες και τα μυστήρια, που δεν είχαμε την δυνατότητα να συμμετάσχουμε».

Όπως τονίζει μάλιστα, «πολύ θα ήθελα να μπορούσαμε να λιτανεύσουμε την εικόνα του πολιούχου μας, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, καθότι συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι».

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Τριφυλίας ξεκαθαρίζει πως, «ο άγιος δεν έχει ανάγκη από βόλτες και περιφορές, για να θαυματουργήσει και να μας ενισχύσει. Ζητάει από εμάς, να έχουμε μετάνοια και να τηρούμε τις εντολές του κυρίου μας».

Ο κ. Χρυσόστομος, κλείνει αφού υπογραμμίζει πως, «δεν είναι πρέπον και σωστό, να αντιγράφουμε εκείνους, οι οποίοι, αδιαφορούν για τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα της διασποράς, αυτής της συμφοράς του κορονοϊού».


Να σημειωθεί, ότι αφορμή για την απάντηση του ιεράρχη, στάθηκε η σύνταξη ανοιχτής επιστολής από πολίτες των Φιλιατρών, πριν από λίγες ημέρες προς τον κ. Χρυσόστομο, όπου μεσώ αυτής εξέφραζαν τις απορίες τους, σχετικά με τη μη πραγματοποίηση της καθιερωμένης λιτανείας του αγίου Χαραλάμπους, λόγω της πανδημίας.

Ένα από τα επιχειρήματα που πρότασσαν μάλιστα, ήταν, ότι στην Καλαμάτα θα πραγματοποιούνταν κανονικά η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Υπαπαντής, ενώ στην ίδια επιστολή, σημείωναν προς τον μητροπολίτη, ότι ο δήμος Τριφυλίας, επιτρέπει την εμποροπανήγυρη στους παρακείμενους δρόμους, πλησίον του ιερού ναού.

Ακολουθεί ολόκληρη η πρώτη απάντηση του μητροπολίτη Τριφυλίας
Σχόλια
  1. Δηλαδή ο λαλακοδεσπότης μας λέει ότι ήταν λάθος τόσους αιώνες οι περιφορές των εικόνων διότι δεν γινόταν εν κρυπτώ η προσευχη. Δεσπότη, ΠΙΟ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.

    Απάντηση
  2. Μας λέει ότι οι πιστοί οφείλουν να μη μένουν σε συνήθειες λαογραφικές.

    Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς άσχετος αλλά και επικίνδυνος!

    Ας δούμε μέσα από την Αγία Γραφή.
    Δεν είναι κάτι καινοφανές στην εκκλησιαστική πραγματικότητα. Έχει αιώνων καταγωγή.
    Λιτανείες γίνονταν και στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

    Είναι πολύ γνωστή και χαρακτηριστική η Λιτανεία των Ισραηλιτών για επτά ολόκληρες ημέρες(!) με σκοπό την κατάληψη της Ιεριχούς. Λιτανεία την οποία ο Ιησούς του Ναυή έπραξε κατ’ εντολήν του Θεού.

    Προπορευόταν η Κιβωτός της Διαθήκης, ακολουθούσαν οι ιερείς με σάλπιγγες και κατόπιν ο λαός.

    Στο τέλος της έβδομης ημέρας τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν και οι Ισραηλίτες κυρίευσαν την πόλη.
    Λιτανείες γίνονταν κατόπιν και στην εποχή της Καινής Διαθήκης και κατά τους χρόνους των διωγμών.

    Υπάρχουν τακτικές, έκτακτες και γενικές Λιτανείες. Τακτικές είναι οι Λιτανείες οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες του έτους και δεν μπορούν να παραλειφθούν.

    Τέτοιες είναι η περιφορά των ιερών Εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας η η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

    Έκτακτες είναι αυτές που γίνονται σε καιρούς ανάγκης η στα εγκαίνια κάποιου Ιερού Ναού. Και γενικές Λιτανείες είναι αυτές που τελούνται στις ημέρες μας σε κάθε πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

    . Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τις Λιτανείες που γίνονται εκτός του Ιερού Ναού λέει ότι «έχουν την έννοια της παλλαικής προσευχής σε ανοικτό χώρο κάτω από το φως του ήλιου και του ουρανίου θόλου υπό το φως του ιερού του σύμπαντος».

    Όσοι συμμετέχουμε στις ιερές Λιτανείες πολύ θα πρέπει να προσέξουμε. Δεν είναι ώρα τότε για χαιρετισμούς και επικοινωνίες. Είναι ώρα προσευχής. Σιωπηλοί θα πρέπει να ακολουθούμε. Με τη συναίσθηση ότι αγιάζεται και ευλογείται εκείνη την ώρα ο τόπος.

    Θα συνεχίσω..

    Απάντηση
  3. Τι γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες.

    καὶ ἐὰν ἡμεῖς ἢ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται ὑμῖν παρ᾽ ὃ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω

    Με αυτά που λέει ο μητροπολίτης ισχύουν τα φοβερά Ουαί που είπε ο Προφήτης Ησαΐας.

    Οὐαὶ οἱ λέγοντες τὸ πονηρὸν καλὸν καὶ τὸ καλὸν πονηρόν, οἱ τιθέντες τὸ σκότος φῶς καὶ τὸ φῶς σκότος, οἱ τιθέντες τὸ πικρὸν γλυκὺ καὶ τὸ γλυκὺ πικρόν.

    Θα ισχύσουν αυτά τα φοβερά λόγια που είπε ο Απόστολος Παύλος στην Κύπρο στη νήσο Πάφο στον μάγο τον Ελύμα.

    Όταν κατηχούσε τον ανθύπατο Σέργιο επενέβη ο μάγος και διέστρεφε την αλήθεια. Και τί του είπε ο Απόστολος Παύλος;
    Φοβερά λόγια.
    Δεν τα είπε ο Απόστολος επειδή θίχτηκε ο εγωισμός του αλλά το ιερό κείμενο ρητώς λέει, πλησθεὶς Πνεύματος ἁγίου. Ρητά το λέει αυτό, και τί λέει;
    ὦ πλήρης παντὸς δόλου καὶ πάσης ραδιουργίας, υἱὲ διαβόλου, ἐχθρὲ πάσης δικαιοσύνης, οὐ παύσῃ διαστρέφων τὰς ὁδοὺς Κυρίου τὰς εὐθείας;