Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου


Μητροπολίτης Θεοδόσιος: «Η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου»

Ο Μητροπολίτης Τσερκασί και Κανέβ Θεοδόσιος της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας καλεσμένος στην εκπομπή «Το δικαίωμα στην πίστη» στο κανάλι Перший Козацький ανέφερε ότι η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέβαλε την αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας, γιατί θέλει να ανακόψει όλους τους αντίθετους με την ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αν μιλάμε για την διολίσθηση προς το Βατικανό εκείνου του τμήματος του ακόμα Ορθόδοξου κόσμου, το οποίο όμως έχει ήδη πάρει το δρόμο του σχίσματος, τότε ο λόγος είναι προφανής σε όλους.

Οι Ιεράρχες, που παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και γνωρίζουν πολλές από τις αποχρώσεις και πτυχές εκ των έσω της εκκλησιαστικής ζωής,

αντιλαμβάνονται ότι, πολύ πιθανόν, όλη αυτή η περιπέτεια με την λεγόμενη «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας», να ξεκίνησε με μοναδικό σκοπό να ρίξουν, όπως φαίνεται, τις (ηθικές) αρχές των Κανονικών Εκκλησιών, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν στο Φανάρι να πλησιάσει πιο γρήγορα το Βατικανό.

Δεν θα εκπλαγώ εαν σε 10-15 χρόνια γίνουμε μάρτυρες της κοινωνίας του Φαναρίου και των δορυφόρων του με τους Καθολικούς, πράγμα το οποίο πολλοί ορθόδοξοι αναλυτές ήδη διακηρύσσουν ανοιχτά».

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Βατικανού.

«Αν μιλήσουμε για τις πληροφορίες που έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, ότι ετοιμάζεται η υπογραφή κονκορδάτου μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας και του Πάπα στο Βατικανό, τότε αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου: του Συντάγματος και του Νόμου για την Ελευθερία Συνείδησης και Θρησκευτικών Οργανώσεων, αφού θα δοθούν προτιμήσεις στην Καθολική Εκκλησία.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Καθολική Εκκλησία στη χώρα μας εκπροσωπείται κυρίως από τους Ουνίτες, όλος ο κίνδυνος της κατάστασης γίνεται προφανής. Δεν πρέπει να είναι κανείς επιπόλαιος στο θέμα των σχέσεων με τους Ουνίτες, γιατί οι Ελληνοκαθολικοί σκέφτονται στρατηγικά όχι μόνο στο θέμα της προώθησης της δομής τους, αλλά και γενικότερα της κοσμοθεωρίας τους. Πολλοί οι οποίοι είναι σήμερα σε υψηλές θέσεις στην Ουκρανία έχουν περάσει από το Ουκρανικό Καθολικό Πανεπιστήμιο».

oukraniko.blogspot.com

Η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου - Ορθόδοξος Τύπος (orthodoxostypos.gr)